Ο Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς και η Πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ελιζαμπέτ Μπορν, επισφράγισαν την «αναθέρμανση» των δεσμών μεταξύ των δύο κρατών με μία ενεργειακή συμφωνία, έπειτα από εβδομάδες διαφωνιών.

«Όσο δυσκολεύουν οι καιροί, τόσο σημαντικότερη γίνεται η συνεργασία μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας», τόνισε ο κ. Σολτς. Η κ. Μπορν έκανε λόγο για «μία ενότητα, την οποία πρέπει να διατηρήσουμε» έναντι των πολυάριθμων προκλήσεων, που αντιμετωπίζει ο γαλλογερμανικός άξονας.

Η συμφωνία προβλέπει ότι η Γαλλία θα στηρίζει τη Γερμανία μέσω της παράδοσης ποσοτήτων φυσικού αερίου, ενώ, το Βερολίνο θα βοηθά τη γειτονική χώρα, διασφαλίζοντας τον ανεφοδιασμό της σε ηλεκτρική ενέργεια.

«Οι φίλοι αλληλοϋποστηρίζονται στην κακοδαιμονία», υπογράμμισε ο Όλαφ Σολτς, ενώ, η Ελιζαμπέτ Μπορν μίλησε για ένα «σημαντικό κείμενο, που θα έχει συγκεκριμένες συνέπειες και θα προστατεύει τους πολίτες των δύο χωρών».

Από τα μέσα Οκτωβρίου, η Γαλλία παραδίδει φυσικό αέριο στη Γερμανία, η οποία μπορεί να αυξήσει ήδη από τον Νοέμβριο (αντί για τον Ιανουάριο) τις δυνατότητες ηλεκτροπαραγωγής, κάτι που θα της επιτρέψει να αποστέλλει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια στο Παρίσι.

Επειδή έχει διακοπεί η λειτουργία πολλών πυρηνικών σταθμών, είναι η πρώτη φορά εδώ και 42 χρόνια που η Γαλλία χρειάζεται να εισάγει ηλεκτρικό ρεύμα. Για τη Γερμανία, επίσης, πρόκειται για μία ιστορική στροφή, αφού η χώρα προμηθευόταν φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

Ο Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε, εξάλλου, ότι το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση που υπέβαλε ο Υπουργός Οικονομικών για συγκράτηση της τιμής του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Η γερμανική κυβέρνηση ελπίζει πως αυτό το νομοσχέδιο, με το οποίο θα εφαρμοσθεί πλαφόν στις ανώτατες τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, θα εγκριθεί και από τα δύο σώματα του Κοινοβουλίου, στις αρχές Δεκεμβρίου.

«Πρέπει να προχωρήσουμε και να περιορίσουμε τις αυξήσεις στην τιμή του αερίου, υλοποιώντας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρικού, προκειμένου οι καταναλωτές να πληρώνουν τιμές που αντιστοιχούν στο κόστος παραγωγής», σχολίασε η κ. Μπορν, προσθέτοντας ότι «η σωστή απάντηση στο θέμα θα είναι ευρωπαϊκή και είμαι πεπεισμένη ότι θα συγκλίνουμε στο ζήτημα».

Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι δύο χώρες επεδίωξαν να εμφανισθούν ενωμένες, με την Πρωθυπουργό της Γαλλίας να σημειώνει ότι Βερολίνο και Παρίσι θα στηρίξουν το Κίεβο «μέχρι τέλους».

Διαβάστε ακόμη: