Σήμερα (24/11), το Βερολίνο αποσαφήνισε ότι τα οπλικά συστήματα που προσέφερε στην Πολωνία προορίζονται για χρήση μόνο εντός του ΝΑΤΟϊκού εδάφους, απορρίπτοντας το αίτημα της Βαρσοβίας που ήθελε να τα αποστείλει στην Ουκρανία.
«Αυτές οι συστοιχίες αποτελούν τμήμα της ολοκληρωμένης αντιαεροπορικής άμυνας του ΝΑΤΟ, όπερ σημαίνει ότι προορίζονται να αναπτυχθούν σε έδαφος της Συμμαχίας», ανέφερε Κριστίνε Λάμπρεχτ. «Για οιαδήποτε χρήση τους εκτός του εδάφους του ΝΑΤΟ, θα πρέπει να προηγηθούν συζητήσεις με το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους», προσέθεσε.
Το Βερολίνο προσέφερε αυτές τις συστοιχίες στη Βαρσοβία, προκειμένου να βοηθήσει στην αντιαεροπορική άμυνα της Πολωνίας, αφού ένας πύραυλος κατέπεσε σε χωριό και σκότωσε δύο ανθρώπους, την περασμένη Τρίτη (15/11). Ο Υπουργός Άμυνας της Πολωνίας, Μάριους Μπλάζακ, επεσήμανε χθες (23/11) ότι ζήτησε από τη Γερμανία να σταλούν οι «Πάτριοτ» στην Ουκρανία και να αναπτυχθούν στα δυτικά της σύνορα.
Οι αντιαεροπορικές συστοιχίες, όπως οι «Πάτριοτ» της εταιρείας Raytheon, έχουν ως στόχο να αναχαιτίζουν εισερχόμενους πυραύλους. Μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, πολλές χώρες του ΝΑΤΟ μείωσαν τον αριθμό των συστημάτων που διαθέτουν, θεωρώντας ότι πλέον θα αντιμετώπιζαν μονάχα περιορισμένες απειλές, από χώρες όπως το Ιράν.
Η Γερμανία διέθετε 36 συστοιχίες «Πάτριοτ», όμως, σήμερα μετρά μόλις δώδεκα, δύο εκ των οποίων έχουν αναπτυχθεί στη Σλοβακία.
Διαβάστε ακόμη:
- Twitter διά χειρός Ίλον Μασκ: Πρόσω ολοταχώς για «μετωπική» με την Apple
- Στο στόχαστρο των Αρχών φεσσαδόροι σοβαροφανείς επιχειρηματίες που «έφαγαν» τα δάνεια
- Εξελίξεις στη Μεσόγειο: Η Τουρκία βγάζει το γεωτρύπανο «Αμπουντοχαμίντ Χαν»
- Μεταξύ 65 και 70 δολαρίων ανά βαρέλι το πλαφόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ρωσικό πετρέλαιο