search

ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσικός πύραυλος έπληξε εδάφη του ΝΑΤΟ, δύο νεκροί στην Πολωνία – Αίτημα της Βαρσοβίας για ενεργοποίηση του Άρθρου 4

Ο ρωσικός πύραυλος κατέπεσε στο χωριό Πρεβόμντοφ, στα σύνορα Πολωνίας και Ουκρανίας, σκοτώνοντας δύο Πολωνούς πολίτες, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Πολωνίας.

Έκτακτο: Αναφορές ότι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν εδάφη του ΝΑΤΟ – 2 νεκροί στην Πολωνία

Ένα σοβαρό περιστατικό που θα μπορούσε να κλιμακώσει επικίνδυνα την κρίση με τον πόλεμο στην Ουκρανία, με την ευθεία πλέον εμπλοκή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, συνέβη χθες (Τρίτη 15/11) στην Πολωνία, όπου έπεσαν δύο ρωσικοί πύραυλοι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι.

Από τη στιγμή που οι επικεφαλής της πολωνικής διπλωματίας τοποθετήθηκαν επίσημα, γνωστοποιώντας πως επρόκειτο για ρωσικούς πυραύλους, μένει να φανεί αν το χτύπημα οφείλεται σε λάθος ή αποτέλεσε σκόπιμη ενέργεια.

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει έπειτα από «ρωσική πυραυλική επίθεση» που έπληξε εδάφη του ΝΑΤΟ, καθώς επαληθεύτηκε ότι δύο άνθρωποι «έχασαν» τη ζωή τους σε χωριό της Πολωνίας που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο πύραυλος «ρωσικής κατασκευής», σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας, κατέπεσε στο χωριό Πρεβόμντοφ, στα σύνορα Πολωνίας και Ουκρανίας, σκοτώνοντας δύο Πολωνούς πολίτες.

Ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι και ο Πρόεδρος της χώρας, Αντρέι Ντούντα, συγκάλεσαν εκτάκτως το Γραφείο Εθνικής Ασφάλειας.

Αργότερα εντός της ημέρας (16/11), οι Πρέσβεις των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ θα έχουν συνομιλίες, μετά το αίτημα της Πολωνίας για ενεργοποίηση του Άρθρου 4 της Συμμαχίας, σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς· ένας από τους διπλωμάτες σημείωσε ότι «η Συμμαχία θα ενεργήσει προσεκτικά και χρειαζόταν χρόνο για να επαληθεύσει τι ακριβώς έχει συμβεί».

Όταν ένα κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ θεωρεί ότι απειλείται, μπορεί να ζητήσει από τους εταίρους να εκκινήσουν διαβουλεύσεις, ώστε να εξετασθεί η σοβαρότητα της απειλής και ο τρόπος, με τον οποίο μπορεί να αντιμετωπισθεί. Οι αποφάσεις λαμβάνονται ομόφωνα.

Τι αναφέρει το Άρθρο 4 του ΝΑΤΟ

«Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θέλουσι συσκέπτεσθαι από κοινού οσάκις κατά τη γνώμην οιουδήποτε εξ αυτών απειλείται η εδαφική ακεραιότης ή πολιτική ανεξαρτησία ή ασφάλεια ενός οιουδήποτε των Μερών».

Το Άρθρο 4 δε σημαίνει ότι θα υπάρξει αμέσως πίεση για δράση. Αυτός ο μηχανισμός διαβούλευσης έχει ενεργοποιηθεί αρκετές φορές, στην ιστορία του ΝΑΤΟ.

Πριν από ένα χρόνο, όταν Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση από τη Συρία, είχε ενεργοποιηθεί. Σε εκείνη την περίπτωση, ωστόσο, η Συμμαχία αποφάσισε να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις και όχι σε κάποια ενέργεια.

Παράλληλα, η Πολωνία θέτει τις Ένοπλες Δυνάμεις σε κατάσταση επιφυλακής, σε αντιστοιχία με πληροφορίες πολωνικών Μέσων ενημέρωσης, τα οποία μετέδωσαν ότι η Πολεμική Αεροπορία κινητοποίησε μαχητικά αεροσκάφη. Χθες (15/11), περί τους εκατό πυραύλους χτύπησαν στόχους στην Ουκρανία. Οι επιθέσεις στο Κίεβο στόχευσαν αμάχους και συγκεκριμένα συγκροτήματα κατοικιών, ενώ, χτυπήματα κατεγράφησαν στα νότια και τα δυτικά, το Χάρκοβο, την Οδησσό και το Λβιβ.

Η κατάσταση του ηλεκτρικού δικτύου είναι «κρίσιμη» στην Ουκρανία, υπογράμμισε η ουκρανική προεδρία μετά τα ρωσικά πλήγματα στις ενεργειακές υποδομές πολλών περιοχών που προκάλεσαν τουλάχιστον έναν θάνατο, στο Κίεβο.

https://twitter.com/TpyxaNews/status/1592587078789107712?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1592587078789107712%7Ctwgr%5Eb39f6c333f98299601394998c0cff23c4c5bf230%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.iefimerida.gr%2Foembed%3Furl%3Dhttps3A2F2Ftwitter.com2FTpyxaNews2Fstatus2F15925870787891077123Fref_src3Dtwsrc255Etfwprovider%3Dtwitter

Δύο νεκροί

Η Βαρσοβία ενημέρωσε επισήμως ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε έκρηξη στο χωριό Πρεβόμντοφ, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Πολωνοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι τα αίτια της έκρηξης είναι –μέχρι στιγμής– άγνωστα, ωστόσο, ο πολωνικός ραδιοφωνικός σταθμός ZET μετέδωσε ότι «δύο αδέσποτες ρουκέτες έπεσαν στην πόλη, προκαλώντας την έκρηξη».

Τηλεφωνική επικοινωνία Αντρεί Ντούντα – Τζο Μπάιντεν

Ο Πρόεδρος της Πολωνίας επικοινώνησε μέσω τηλεφώνου με τον Αμερικανό ομόλογό του για μία «σύντομη ενημέρωση» αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στα σύνορα Πολωνίας – Ουκρανίας, γεγονός το οποίο επιβεβαιώθηκε τόσο από τον επικεφαλής της πολωνικής υπηρεσίας εθνικής ασφαλείας, όσο και τον Λευκό Οίκο. Ο κ. Μπάιντεν βρίσκεται στο Μπαλί της Ινδονησίας, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της G20. Αυτή τη στιγμή, η ώρα στην Ινδονησία είναι 07:56 π.μ. της Τετάρτης 16 Νοεμβρίου (τελευταία ενημέρωση, 01:56 ώρα Ελλάδος).

Ο κ. Ντούντα ήλθε σε επικοινωνία, επίσης, με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ και τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Πεντάγωνο: Αντιμετωπίζουμε «με σοβαρότητα» τις αναφορές και εξακολουθούμε να τις εξετάζουμε

NATO: Σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης, αργότερα εντός της σημερινής ημέρας (16/11)

«Εξετάζουμε τις αναφορές και συντονιζόμαστε στενά με τη σύμμαχό μας, Πολωνία», υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, σχετικά με τις αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες ρωσικοί πύραυλοι κατέληξαν στο έδαφος της Πολωνίας.

Μόσχα: «Προβοκάτσια» οι αναφορές για ρωσικούς πυραύλους που έπεσαν στην Πολωνία

Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας υποστήριξε ότι οι αναφορές από πολωνικά Μέσα ενημέρωσης και αξιωματούχους σχετικά με ρωσικούς πυραύλους που έπεσαν στο έδαφος της Πολωνίας, αποτελούν «προβοκάτσια», με στόχο την κλιμάκωση της κρίσης.

«Συναγερμός» στις Βρυξέλλες, ο Σαρλ Μισέλ βρίσκεται σε διαρκή επαφή με Πολωνούς και Eυρωπαίους ηγέτες

«Σοκαρισμένος από την είδηση ότι ένας πύραυλος ή άλλο πυρομαχικό σκότωσε ανθρώπους σε πολωνικό έδαφος. Τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες», ανέφερε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μέσω δημοσίευσης στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

«Στεκόμαστε στο πλευρό της Πολωνίας. Βρίσκομαι σε επαφή με τις πολωνικές αρχές, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και άλλους συμμάχους», συμπλήρωσε.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Ανήσυχη από τις αναφορές για έκρηξη στην Πολωνία»

Η Πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε την ανησυχία της από τις αναφορές για έκρηξη στην Πολωνία, ύστερα από «μπαράζ» πυραυλικών επιθέσεων της Ρωσίας σε πόλεις της Ουκρανίας.

Συγκεκριμένα, έγραψε πως «είμαι ανήσυχη από τις αναφορές για έκρηξη στην Πολωνία, έπειτα από σειρά πυραυλικών επιθέσεων της Ρωσίας σε πόλεις της Ουκρανίας. Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου και το ισχυρότερο μήνυμα υποστήριξης και αλληλεγγύης προς την Πολωνία και τους Ουκρανούς φίλους μας».

Υπουργείο Εξωτερικών: Οι εξελίξεις είναι πολύ ανησυχητικές, τις παρακολουθούμε στενά

Το Υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε ότι «παρακολουθούμε στενά τις πολύ ανησυχητικές εξελίξεις στην Πολωνία, μετά την πυραυλική επίθεση στο έδαφός της. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην κυβέρνηση και τον λαό της Πολωνίας. Είμαστε πλήρως αλληλέγγυοι με την Πολωνία, εταίρο μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σύμμαχό μας, στο ΝΑΤΟ», μέσω δημοσίευσης στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Αναλένα Μπέρμποκ: «Βρισκόμαστε σε επαφή με το ΝΑΤΟ»

«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και βρισκόμαστε σε επαφή με τους πολωνούς φίλους μας και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ», σχολίασε η Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, αναφερόμενη στο αποψινό περιστατικό επί πολωνικού εδάφους και τον θάνατο δύο ανθρώπων. «Η σκέψη μου είναι στην Πολωνία, τον στενό σύμμαχο και γείτονά μας», έγραψε η Υπουργός, στην αγγλική και την πολωνική γλώσσα.

Η Λετονία συγκάλεσε έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο

Η κυβέρνηση της Λετονίας θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα το πρωί (16/11), προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ασφάλειας της χώρας και της ευρύτερης περιοχής, στον απόηχο της έκρηξης στην Πολωνία, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, Κρισιάνις Κάρινς.

Μαρκ Ρούτε: «Αποτελεί σημαντικό γεγονός, να καθορισθεί τι συνέβη ακριβώς»

Ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας τόνισε ότι οι αναφορές για πυραύλους που έπληξαν την Πολωνία είναι «σοβαρές» και καθιστούν πολύ σημαντικό να καθορισθεί τι συνέβη.

Καναδάς: Παρακολουθούμε κατάσταση, βρισκόμαστε σε επαφή με την Πολωνία και άλλους εταίρους

Η κυβέρνηση του Καναδά έχει ενημερωθεί σχετικά με την έκρηξη και για το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ερευνούν ανεπιβεβαίωτες αναφορές πως η έκρηξη προκλήθηκε από «αδέσποτους» πυραύλους της Ρωσίας.

Λιθουανία: Κάθε σπιθαμή εδάφους του ΝΑΤΟ πρέπει να προστατευθεί

Ο Πρόεδρος της Λιθουανίας, Γκιτάνας Ναουσέντα, υπογράμμισε πως «κάθε σπιθαμή εδάφους (χώρας – μέλους) του ΝΑΤΟ πρέπει να προστατευθεί. Η Λιθουανία βρίσκεται σε στενή επαφή με τη φίλη Πολωνία. Η Λιθουανία εκφράζει την ισχυρή της αλληλεγγύη, προς την Πολωνία».

Τσεχία: Αποτελεί κλιμάκωση, αν οι πύραυλοι είναι ρωσικοί

Ο Πρωθυπουργός της Τσεχίας, Πετρ Φιάλα, σημείωσε πως «αν επιβεβαιωθεί ότι ρωσικοί πύραυλοι κατέληξαν στο έδαφος της Πολωνίας, θα πρόκειται για περαιτέρω κλιμάκωση από την πλευρά της Μόσχας. Υποστηρίζουμε σθεναρά τη σύμμαχό μας στην Ένωση και το ΝΑΤΟ».

Ουγγαρία: Ο Βίκτορ Ορμπάν συγκαλεί Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας

Ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, «στον απόηχο του πυραύλου που έπληξε το έδαφος της Πολωνίας», σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Ζόλταν Κόβατς.

Σλοβακία: Η Ρωσία πρέπει να εξηγήσει τι συνέβη

Ο Υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας, Γιάροσλαβ Ναντ, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του και κάλεσε τη Μόσχα να εξηγήσει τι συνέβη στην ανατολική Πολωνία. «Οι παράλογες επιθέσεις σε υποδομές πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Η απερισκεψία της Ρωσίας ξεφεύγει από κάθε έλεγχο», επεσήμανε.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Εσθονίας ανέφερε ότι τα νέα από την Πολωνία είναι «άκρως ανησυχητικά», ενώ, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Λετονίας, Άρτις Πάμπρικς, εξέφρασε την πεποίθηση ότι πρόκειται για ρωσικούς πυραύλους που κατέπεσαν σε πολωνικό έδαφος.

Αλεξάντερ Ντε Κρο: «Το Βέλγιο καταδικάζει έντονα το περιστατικό στην πολωνική επικράτεια»

«Το Βέλγιο βρίσκεται δίπλα στην Πολωνία. Είμαστε όλοι μέρος της οικογένειας του ΝΑΤΟ που είναι περισσότερο από ποτέ ενωμένο και εξοπλισμένο για να μας προστατεύσει όλους.

Το Βέλγιο καταδικάζει έντονα το περιστατικό στην πολωνική επικράτεια και εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια των θυμάτων και τον λαό της Πολωνίας», ανέφερε ο Πρωθυπουργός του Βελγίου.

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: «Ο τρόμος δεν περιορίζεται στα εθνικά μας σύνορα»

Νέο μήνυμα του Προέδρου της Ουκρανίας για τις πυραυλικές επιθέσεις στην Πολωνία.

O Βολοντίμιρ Ζελένσκι καταδίκασε με τον πλέον έντονο τρόπο το πυραυλικό πλήγμα σε πολωνικό έδαφος, καθώς τόνισε ότι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν την Πολωνία, μία χώρα του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «σημαντική κλιμάκωση» της σύγκρουσης.

«Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν την Πολωνία», υπογράμμισε ο κ. Ζελένσκι, στη νυχτερινή του ομιλία προς τον ουκρανικό λαό.

«Όσο περισσότερο η Ρωσία αισθάνεται ατιμωρησία, τόσο περισσότερες απειλές θα υπάρχουν για όποιον βρίσκεται κοντά στους ρωσικούς πυραύλους. Να εκτοξεύονται πύραυλοι στο έδαφος του ΝΑΤΟ! Αυτή είναι μία ρωσική πυραυλική επίθεση στη συλλογική ασφάλεια και μία πολύ σημαντική κλιμάκωση.

Πρέπει να δράσουμε. Θέλω να πω σε όλους τους Πολωνούς αδελφούς και αδελφές μας: Η Ουκρανία θα σας υποστηρίζει πάντα! Ο τρόμος δεν θα πτοήσει τους ελεύθερους ανθρώπους! Η νίκη είναι δυνατή όταν δεν υπάρχει φόβος! Η Ρωσία τρομοκρατεί εμάς και όλους όσους μπορεί να φθάσει», προσέθεσε.

Νωρίτερα, είχε σημειώσει πως «είναι προφανές, τι θέλει ο εχθρός. Δεν θα επιτύχει τον στόχο του», τόνισε, σε σύντομο βιντεοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με τον κ. Ζελένσκι, «85 πύραυλοι εκτοξεύθηκαν» σήμερα (15/11) από τον ρωσικό στρατό, κυρίως κατά ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας απηύθυνε έκκληση στον άμαχο πληθυσμό «να παραμείνει για λίγο στα καταφύγια», επειδή, «μπορεί να ακολουθήσουν άλλες είκοσι επιθέσεις».

«Εργαζόμαστε πυρετωδώς, θα αποκαταστήσουμε τα πάντα, θα επιβιώσουμε από όλο αυτό», διαβεβαίωσε τους πολίτες.

Η Ρωσία σφυροκόπησε πόλεις και ενεργειακές εγκαταστάσεις, προκαλώντας τουλάχιστον έναν θάνατο και ευρείας κλίμακας διακοπές ηλεκτροδότησης, σε αυτό που το Κίεβο χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο «κύμα» πυραυλικών πληγμάτων, στους εννέα μήνες του πολέμου.

Το «μπαράζ» των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών σε τουλάχιστον δώδεκα περιοχές της Ουκρανίας έγινε ενόσω ήταν σε εξέλιξη η Σύνοδος της G20 και αφού ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε ολοκληρώσει την ομιλία του.

Διαβάστε ακόμη: