search

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεταξύ 65 και 70 δολαρίων ανά βαρέλι το πλαφόν της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο

Σύμφωνα με το Bloomberg πρόκειται για ένα όριο πολύ πιο επιεικές προς τη Μόσχα σε σχέση με αυτό που ανέμεναν πολλοί!

Αποκάλυψη: Ποιος μεγαλοεπιχειρηματίας και γιατί φέρεται να «κάρφωσε» κορυφαίο εγχώριο επιχειρηματικό όμιλο για τις σχέσεις με το ρωσικό πετρέλαιο και την τροφοδότηση των Αμερικανών!

Την επιβολή πλαφόν σε επίπεδο μεταξύ των 65 και 70 δολαρίων το βαρέλι στο ρωσικό πετρέλαιο εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το Bloomberg που επισημαίνει ότι πρόκειται για ένα όριο πολύ πιο επιεικές προς τη Μόσχα σε σχέση με αυτό που ανέμεναν πολλοί όταν η G7 προχώρησε στη σχετική εισήγηση.

Το επίπεδο αυτό είναι αρκετά πάνω από το κόστος παραγωγής στη Ρωσία και υψηλότερο από το όριο για το οποίο είχαν πιέσει αρκετές χώρες.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, το υψηλό πλαφόν πιθανότατα θα έχει μηδαμινό αντίκτυπο στις συναλλαγές με τη Μόσχα, καθώς η Ρωσία ήδη πωλεί το αργό πετρέλαιο με εκπτώσεις.

Σημειώνεται ότι η ΕΕ εξετάζει σήμερα επισήμως το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στο ρωσικό αργό, ανοίγοντας τον δρόμο για αντίστοιχες ανακοινώσεις από την G7, ενώ το δημοσίευμα του Bloomberg οδήγησε σε υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου.

Επιεικές προς τη Ρωσία

Ως προς την αποτελεσματικότητα του μέτρου για τον περιορισμό των εσόδων του Κρεμλίνου, συνεργάτιδα της δεξαμενής σκέψης Brugel στις Βρυξέλλες ήταν ξεκάθαρη: «Εάν το ανώτατο όριο τιμών της G-7 για το ρωσικό πετρέλαιο οριστεί σε παρόμοιο επίπεδο (με αυτό που συζητά η ΕΕ), δεν θα προκαλούσε μεγάλη ζημιά στη Ρωσία», δήλωσε.

Όπως σχολιάζει το Bloomberg, εξαρχής ΗΠΑ και ΕΕ είχαν διαφορετική προσέγγιση ως προς τους στόχους της επιβολής πλαφόν στο ρωσικό αργό. Οι ΗΠΑ ήθελαν να διασφαλίσουν ότι το ρωσικό πετρέλαιο θα συνεχίσει να ρέει, ενώ παράλληλα θα περιορίζονταν τα έσοδα της Μόσχας.

Οι κυρώσεις της ΕΕ αρχικά επικεντρώνονταν περισσότερο στη μείωση των εσόδων της πολεμικής μηχανής του Βλαντιμίρ Πούτιν. Το αποτέλεσμα της σκληρής διαπραγμάτευσης ως προς το πλαφόν, ήταν να αμβλυνθεί ο αντίκτυπος των επικείμενων κυρώσεων της ΕΕ.

Ως αντιστάθμισμα στην ήπια στάση του μπλοκ, μια ομάδα χωρών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων της Πολωνίας και των κρατών της Βαλτικής, πιέζει για ένα νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας το συντομότερο δυνατό.

Οι περιορισμοί

Η επιβολή πλαφόν θα έχει ως αποτέλεσμα να απαγορευτεί στις εταιρείες των χωρών που θα συμφωνήσουν στο μέτρο να παρέχουν ναυτιλιακές και άλλες υπηρεσίες όπως ασφάλιση, μεσιτεία και οικονομική βοήθεια για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου οπουδήποτε στον κόσμο, εκτός εάν το φορτίο έχει πωληθεί σε τιμή κάτω από το ανώτατο όριο.

Στόχος της G7 είναι να διατηρηθεί η ροή ρωσικού αερίου προς τις αγορές, προκειμένου να αποφευχθεί η εκτόξευση των τιμών, αλλά παράλληλα να περιοριστούν τα έσοδα της Μόσχας.

Διαβάστε ακόμη: