Δεκατρία άρματα μάχης “Leclerc” μεταφέρονται σιδηροδρομικώς από το Μουρμελόν–λε–Γκραν της βορειοανατολικής Γαλλίας στη βάση Τσίνκου της Ρουμανίας, στο πλαίσιο της αμυντικής ενίσχυσης της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Αυτό το φορτίο είναι «η τελευταία πράξη μίας περίπλοκης επιμελητειακής επιχείρησης, που συνίστατο στη μεταφορά οδικώς και σιδηροδρομικώς μίας επιλαρχίας τεθωρακισμένων με προορισμό τη Ρουμανία», ανέφερε ο Συνταγματάρχης Σαμουέλ (ο γαλλικός στρατός απαγορεύει τη δημοσίευση των επωνύμων των μελών του), με ευθύνη για την επιμελητεία στο κέντρο Διοίκησης του στρατού ξηράς για την ηπειρωτική Ευρώπη της Λιλ, στη βόρεια Γαλλία, μιλώντας στο AFP.

Στόχος, η ενίσχυση της αποστολής, υπό γαλλική διοίκηση, η οποία άρχισε την 28η Φεβρουαρίου, σε αντίδραση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Τα δεκατρία άρματα μάχης θα διασχίσουν «λίγο περισσότερα από 2.000 χιλιόμετρα», δηλαδή «διαδρομή μίας εβδομάδας, σιδηροδρομικώς, περνώντας από πέντε διαφορετικές χώρες της Ευρώπης. Αποτελούν ισχυρά πολεμικά όπλα, αλλά τοποθετούνται σε αμυντική θέση», τόνισε.

Οι πρώτες αυτοκινητοπομπές με τεθωρακισμένα οχήματα μάχης πεζικού (VBCI) αναχώρησαν τη 18η Οκτωβρίου από το στρατόπεδο του Μουρμελόν–λε–Γκραν, με τη συνδρομή του 516ου συντάγματος εφοδιασμού της Τουλ, στην ανατολική Γαλλία.

Συνολικά, «είμαστε στη διαδικασία μεταφοράς περίπου 150 οχημάτων μάχης, με όλο τον εξοπλισμό τους και πυρομαχικά, που επιδεικνύει τη θέση της Γαλλίας στο πλευρό των συμμάχων στο ΝΑΤΟ, στην ανατολική Ευρώπη», υπογράμμισε ο Συνταγματάρχης.

Αργότερα, σχολίασε ότι «εξαρχής, ο στρατός είχε προβλέψει να χρησιμοποιήσει τους σιδηροδρόμους και την οδική μεταφορά», αναφορικά με πληροφορίες ότι η Γερμανία φέρεται να αρνήθηκε την οδική μεταφορά των αρμάτων μάχης, αναγκάζοντας τη Γαλλία να ναυλώσει τρένα.

«Ο σιδηρόδρομος επιλέχθηκε για να πληροί τα τεχνικά πρότυπα, κυρίως εκείνα της Γερμανίας. Ο συνολικός υλικοτεχνικός χειρισμός υλοποιείται στον ίδιο χρόνο με τον προβλεπόμενο», εντόπισε νωρίτερα ο Συνταγματάρχης Πιέρ Γκοντιγιέρ, εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας.

Διαβάστε ακόμη: