Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα (07/07) δέσμη μέτρων ύψους περίπου 25 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία αποσκοπούν στην «τόνωση» της αγοραστικής δύναμης και τη στήριξη των νοικοκυριών που πλήττονται από τον πληθωρισμό.

Η θέσπιση των μέτρων έρχεται σε συνέχεια των χθεσινών προγραμματικών δηλώσεων της Πρωθυπουργού, Ελιζαμπέτ Μπορν, με «φόντο» ένα σκηνικό πολιτικών εντάσεων, οι οποίες αναμένεται, μάλιστα, να κορυφωθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Λόγω ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής που κατέθεσαν τα κόμματα της αριστεράς, που όμως δεν αναμένεται να υπερψηφισθεί από εκείνα της κεντροδεξιάς και της ακροδεξιάς· συνεπώς, θα απορριφθεί.

Το βασικό ζητούμενο, ωστόσο, είναι η στάση της αντιπολίτευσης επί των προτάσεων για την αγοραστική δύναμη και ειδικότερα, τις παροχές.

Για αυτό το ζήτημα, το Ελεγκτικό Συνέδριο της Γαλλίας «έκρουσε» τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας την ανάγκη σταδιακής μείωσης των κρατικών ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους.

Αναφορικά με τις κυβερνητικές προτάσεις για τη στήριξη της αγοραστικής ικανότητας των νοικοκυριών:

Στο θέμα της ενέργειας, η κυβέρνηση κρίνει σκόπιμο να παρατείνει την έκπτωση στα καύσιμα που θεσπίστηκε την 1η Απριλίου, τουλάχιστον έως το τέλος Αυγούστου.

Κατά τη χθεσινή κοινοβουλευτική συζήτηση, «άνοιξε» ο δρόμος για περαιτέρω παράταση και τη δημιουργία ενός νέου «επιδόματος καυσίμων για εργαζόμενους», το οποίο θα απευθύνεται σε μισθωτούς και εργαζόμενους που χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους για να μεταβούν στην εργασία τους.

Τέλος, το ανώτατο όριο για το αφορολόγητο ατομικό επίδομα μετακίνησης από εργοδότες προς τους εργαζόμενους, θα αυξηθεί από 200€ σε 400€ για το 2022 και το 2023 και θα είναι σωρευτικό με την υποχρεωτική καταβολή του 50% των εισιτηρίων στις δημόσιες συγκοινωνίες.

Οι συντάξεις γήρατος και αναπηρίας θα αυξηθούν κατά 4% από την 1η Ιουλίου. Η αύξηση αυτή, μαζί με την αύξηση λίγο περισσότερο από 1% τον Ιανουάριο, είναι κοντά στο επίπεδο του πληθωρισμού, ο οποίος έφθασε το 5.8% τον Ιούνιο.

Στο μέτωπο των μισθών, 5.7 εκατομμύρια δημόσιοι υπάλληλοι έλαβαν μία γενική αύξηση, η οποία ισχύει από την 1η Ιουλίου, της τάξεως του 3.5% στην τιμή του δείκτη, που χρησιμοποιείται ως βάση για τις αποδοχές τους.

Σε 9 εκατομμύρια νοικοκυριά θα καταβληθεί κουπόνι διατροφής 100€, συν 50€ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

Παράλληλα, θεσπίζεται ανώτατο όριο έκτακτου αφορολόγητου «μπόνους» αγοραστικής δύναμης. Οι εταιρείες θα μπορούν να καταβάλουν έως και 3.000€ στους υπαλλήλους, ακόμη και έως 6.000€ για όσους έχουν δημιουργήσει πρόγραμμα μερισμού κερδών ή συμμετοχής.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, προβλέπεται μείωση των εισφορών, η οποία θα τούς επιτρέψει να εξοικονομήσουν περίπου 550€ ετησίως.