Χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες κινδυνεύουν να πληρώσουν αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές από το 2023.

Όλες οι ασφαλιστικές κατηγορίες που είναι πλέον σταθερού ποσού για κύρια και επικουρική ασφάλιση «προσαυξάνονται κατ’ έτος με διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους», σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία από 01/01/2023 έως 31/12/2024.

Η ίδια πρόβλεψη υπάρχει τόσο για τις εισφορές κύριας όσο και επικουρικής ασφάλισης, για ασφαλισμένους σε πρ. ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ, αλλά και για εκείνες υπέρ υγείας, κυρίως των αγροτών.

Σε περίπτωση που το Υπουργείο Εργασίας δεν αλλάξει την ισχύουσα νομοθεσία και βάσει των προβλέψεων του Υπουργείου Οικονομικών για μέσο πληθωρισμό εφέτος στο 5.6%, τότε είναι πολύ πιθανό οι ασφαλισμένοι να δουν αυξήσεις στις εισφορές τους έως και 5.6%.

Αυτό σημαίνει πως ένας ασφαλισμένος, ο οποίος έχει επιλέξει την 3η ασφαλιστική κατηγορία, θα πρέπει το 2023 να πληρώνει μηνιαίως 249€, από 236€ που καταβάλλει σήμερα, ενώ κάποιος που βρίσκεται στην πρώτη κατηγορία θα πρέπει να πληρώσει 163€ από τα 155€.

Αρμόδιοι παράγοντες του Υπουργείου Εργασίας σημειώνουν πως «το θέμα θα πρέπει να επανεξετασθεί πριν από το τέλος του 2022, όταν θα έχει διαμορφωθεί μία συνολική εικόνα της πορείας του ετήσιου πληθωρισμού».

Πάντως, στο… τραπέζι υπάρχουν διάφορες σκέψεις. Οι λύσεις που εξετάζονται είναι ποικίλες και αφορούν τόσο το «πάγωμα» της ρύθμισης για το διάστημα που ο πληθωρισμός βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα όσο τη θέσπιση πλαφόν, ώστε ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες να δουν μεν αυξήσεις αλλά μικρότερες λόγω των ανατιμήσεων.

Ακόμη, εξετάζεται και αλλαγή της νομοθεσίας, ώστε να μη βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων.