Η κ. Μπορν, η οποία διετέλεσε Υπουργός Εργασίας υπό τον απερχόμενο Ζαν Καστέξ και παλαιότερα Υπουργός Περιβάλλοντος αλλά και Μεταφορών, θα είναι μόλις η δεύτερη γυναίκα Πρωθυπουργός της χώρας τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Η Ελίζαμπεθ Μπορν επιλέχθηκε λόγω του υποβάθρου της στην πράσινη και την κοινωνική πολιτική. Πριν από μερικές ώρες, ο Ζαν Καστέξ υπέβαλε και επίσημα την παραίτησή του.

Η Μπορν κατείχε την ιδιότητα της Υπουργού σε σειρά σοσιαλιστικών κομμάτων της Γαλλίας, προτού εισαχθεί στη φιλελεύθερη παράταξη «Η Δημοκρατία Προχωρά Μπροστά».

Ενδεικτικά, το 2019 είχε σύντομη θητεία ως Υπουργός Περιβάλλοντος, όπου υποστήριξε ένθερμα φιλικές πολιτικές προς τους ποδηλάτες.

Ακολούθησε η ενασχόληση ως επικεφαλής του δημοσίου τομέα Εργασίας, όπου επέβλεπε τις διαπραγματεύσεις με σωματεία εργαζομένων.

Κατά τη θητεία της, το ποσοστό ανεργίας στον γενικό πληθυσμό υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό δεκαπέντε ετών και των νέων, στο χαμηλότερο των τελευταίων σαράντα.

Η κ. Μπορν θα αξιοποιήσει την εμπειρία και την εσωτερική της γνώση, προκειμένου να συνεργασθεί με τους συλλόγους και τα συνδικάτα εργαζομένων, ενώ ένας από τους στόχους που θα κληθεί να υλοποιήσει μαζί με τον Εμανουέλ Μακρόν είναι η αμφιλεγόμενη και πλέον αμφισβητούμενη προεκλογική του δέσμευση για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, πλην προώθησης άλλων μεταρρυθμίσεων.

Ο κ. Μακρόν, ο οποίος επανεξελέγη τον περασμένο Απρίλιο, είχε πει ότι αναζητούσε Πρωθυπουργό με διαπιστευτήρια πράσινης και κοινωνικής πολιτικής.