Το σημαντικότερο κατόρθωμα της «γαλανόλευκης» –έως το… επόμενο– στο Ευρωμπάσκετ, είναι γεγονός. Η νίκη – πρόκριση επί της μαχητικής Τσεχίας με 94–88 φέρνει την Ελλάδα στα προημιτελικά και σε «μονομαχία» με τη Γερμανία την προσεχή Τρίτη (13/09) για μία θέση στις τέσσερις κορυφαίες ομάδες του θεσμού.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν συγκλονιστικός για ακόμη ένα βράδυ (27 πόντοι, οι 23 στο 2ο ημίχρονο), με τους Ιωάννη Παπαπέτρου και Γιαννούλη Λαρεντζάκη να ακολουθούν, προσφέροντας πνοή και… ουσιαστικές λύσεις σε άμυνα και επίθεση.

Ευρωμπάσκετ: Η «ψυχωμένη» Ελλάδα έκαμψε την αντίσταση της Τσεχίας (94–88), πέρασε στους «8» και τώρα… Γερμανία

Αν και η εθνική προηγήθηκε αρχικά με 16–6, η Τσεχία αντέδρασε με την είσοδο των Βέσελι και Μπάλβιν στο παρκέ για το 16–13. Την ίδια στιγμή, οι Τσέχοι αντιμετώπισαν εξαιρετικά τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, ενώ, «έτρεξαν» επί μέρους 14–2.

Ο Γιάν Βέσελι ήταν εξαιρετικός στο δεύτερο δεκάλεπτο, σκοράροντας 14 πόντους, εκμεταλλευόμενος τα επιθετικά ριμπάουντ, ενόσω το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα δε μπορούσε να βρει… απαντήσεις στην προσέγγιση της Τσεχίας.

Η Ελλάδα διατήρησε την επαφή με το σκορ χάρη στα τρίποντα (5/11, 45%), ωστόσο, την ίδια στιγμή οι Τσέχοι είχαν τη δημιουργία (14 ασίστ, έναντι 8) και την υπεροχή κοντά στο καλάθι (26 πόντοι, έναντι 14). Όταν η Ελλάδα περιόρισε τον Βέσελι, την «πλήγωσε» Πάτρικ Άουντα, ο οποίος ολοκλήρωσε το πρώτο ημίχρονο με 10 πόντους, σκοράροντας τους 8 τελευταίους για την Τσεχία.

Η τρίποντη «ανάσα» του Νικ Καλάθη αποτέλεσε τη… σπίθα για αντεπίθεση, αφού ακολούθησε το καλάθι και φάουλ του Γιάννη Αντετοκούνμπο και ακόμη μία ατομική προσπάθεια για το (49–50). Οι Τσέχοι έβρισκαν συνεχώς τον τρόπο να σκοράρουν, φθάνοντας στο 55–60, έως το πρώτο μεγάλο σουτ του Λαρεντζάκη για το 58–60. Η τρίτη περίοδος ολοκληρώθηκε με την Τσεχία να προηγείται με 67–63.

Από την αρχή του 4ου δεκαλέπτου, το χαμηλό σχήμα με τους Λαρεντζάκη, Σλούκα ή Καλάθη, Παπανικολάου, Παπαπέτρου και Γιάννη Αντετοκούνμπο «εγκλώβισε» τους Τσέχους, λειτουργώντας ιδανικά, με τον φόργουορντ της Παρτίζαν Βελιγραδίου και τον γκαρντ του Ολυμπιακού να «ξεκλειδώνουν» την αντίπαλη άμυνα –με συμπαραστάτη τον Γ. Αντετοκούνμπο– για το 78–70 στο 37’.

Η τρίποντη «βόμβα» του «αστέρα» των Μιλγουόκι Μπακς για το 86–78 στα 02:14 πριν από το τέλος, «έγειρε» την πλάστιγγα προς την ελληνική πλευρά. Το γρήγορο 5–0 της Τσεχίας διά χειρός Βέσελι έλαβε την ιδανική απάντηση, ξανά από τον Γ. Αντετοκούνμπο, ο οποίος με νέο εύστοχο τρίποντο, «έγραψε» το 91–83 και… υπέγραψε την πρόκριση του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στα προημιτελικά του Ευρωμπάσκετ, όπου θα αντιμετωπίσουμε την οικοδέσποινα Γερμανία.

Τα δεκάλεπτα: 20–21, 41–45, 63–67, 94–88.

Ευρωμπάσκετ: Η «ψυχωμένη» Ελλάδα έκαμψε την αντίσταση της Τσεχίας (94–88), πέρασε στους «8» και τώρα… Γερμανία

Basketball Berlin 11.09.2022
Eurobasket 2022
Achtelfinale
Serbien (SRB) – Italien (ITA)
Foto: camera4

Διαβάστε ακόμη: