Διατηρώντας το απόλυτο νικών στον τρίτο όμιλο του Ευρωμπάσκετ (5–0) το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, πλέον, «βλέπει» Βερολίνο για τα νοκ–άουτ παιχνίδια.

Το σύνολο του Δημήτρη Ιτούδη, το οποίο είχε εξασφαλίσει την πρωτιά μετά τη νίκη επί της Ουκρανίας, θα αντιμετωπίσει στη φάση των «16» την ομάδα που θα τερματίσει στην τέταρτη θέση του 4ου ομίλου.

Κατά τη διάρκεια της τρίτης περιόδου, άπαντες «καρδιοχτύπησαν» με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ο «αστέρας» της εθνικής, στο δεύτερο επιθετικό φάουλ που υπέπεσε, φάνηκε να χτυπά στον αστράγαλο και κατευθύνθηκε αμέσως στον πάγκο, όπου τού τοποθετήθηκε πάγος στα γόνατα και τη μέση, ενώ, δεν έπαιξε στον υπόλοιπο αγώνα. Μέχρι εκείνο το σημείο, μετρούσε 25 πόντους, 5 ριμπάουντ και 4 ασίστ σε 19 λεπτά συμμετοχής.

Η Ελλάδα αγωνίσθηκε για πρώτη φορά στη διοργάνωση με πλήρη σύνθεση. Η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη «μπήκε» με το… πόδι στο γκάζι στον αγώνα και προηγήθηκε με οκτώ πόντους (8–0, 12–4) με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να την οδηγεί επιθετικά.

Η Ελλάδα έφθασε τη διαφορά στους εννέα πόντους, όμως, οι Εσθονοί «έχτισαν» σερί και μείωσαν σε 23–21 με τρίποντο του Κρίισα. Η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη ολοκλήρωσε το πρώτο δεκάλεπτο προηγούμενη με 27–21 με δίποντα από τους Κώστα Σλούκα και Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Η «γαλανόλευκη» προηγήθηκε με 30–21 χάρη σε εύστοχο τρίποντο του Σλούκα στην αρχή του δεύτερου δεκαλέπτου. Η Εσθονία μείωσε στους πέντε πόντους (30–25) με κάρφωμα του Τας αλλά η Εθνική έφτασε τη διαφορά στους δέκα (38–28) με εύστοχο τρίποντο του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Η Ελλάδα έφτασε στο +16 (46–30) με τον Παπαπέτρου και το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε στο 51–36 υπέρ της ομάδας του Δημήτρη Ιτούδη.

Με τρίποντο του Κίτσινγκ, οι Εσθονοί μείωσαν σε 51–39, με την έναρξη του τρίτου δεκαλέπτου, ωστόσο, η εθνική ήταν άκρως επιθετική στη συνέχεια και με την άμυνα να δυναμώνει όλο και περισσότερο, ο δείκτης του σκορ έφθασε στο 69–43 με τρίποντο του Θανάση Αντετοκούνμπο, στο 26’. Ο Σλούκας από κοντά διαμόρφωσε το 77–49 του τρίτου δεκαλέπτου.

Λήξη… συναγερμού για τον Γιάννη

Στην τέταρτη περίοδο, ο κ. Ιτούδης έκανε διαχείριση, δοκιμάζοντας πρόσωπα και σχήματα, εν όψει της συνέχειας της διοργάνωσης.

Λήξη… συναγερμού στην Εθνική Ελλάδας για την κατάσταση της υγείας του Γιάννη Αντετοκούνμπο, μετά τις πρώτες δηλώσεις του ομοσπονδιακού τεχνικού Δημήτρη Ιτούδη, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι ο “Greek Freak” δεν έχει κάτι ανησυχητικό και ότι δεν επέστρεψε στο παρκέ για λόγους ξεκούρασης και αποθεραπείας.

«Δεν θα έπαιζε ο Γιάννης στη συνέχεια του ματς και έκανε την αποθεραπεία του», είπε αρχικά ο Ιτούδης στην κάμερα της ΕΡΤ και πρόσθεσε: «Το 5/5 ήρθε μετά από κόπο και χτίσιμο χαρακτήρα και συνηθειών που πρέπει να έχουμε. Όπως και η συμμετοχή του Κώστα Αντετοκούνμπο μετά από καιρό. Θεωρώ ότι ήμασταν καλοί, χαλαρώσαμε στο τέλος, αλλά δεν αμαυρώνει την προσπάθεια αυτό. Πάμε πλέον στο Βερολίνο».

Η Τσεχία αντίπαλος  στους «16»

Την πρόκρισή της στα νοκ-άουτ του Βερολίνου, όπου σε πρώτη φάση θα βρεθεί απέναντι στην Εθνική Ελλάδας (11/9), πανηγύρισε ενώπιον του κοινού της, η «οικοδέσποινα» του 4ου ομίλου του Ευρωμπάσκετ 2022, Τσεχία.

Με οδηγούς τους Βέσελι (16π.), Σατοράνσκι (14π., 8ρ., 11ασ.) και Χρούμπαν (25π.), η ομάδα του Ρόνεν Γκίνζμπουργκ δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στο Ισραήλ και με το τελικό 88-77, για την 5η και τελευταία ημέρα της Α’ φάσης, κατέλαβε την τέταρτη θέση του 4ου ομίλου, που την φέρνει αντιμέτωπη με την «γαλανόλευκη» στον πρώτο αγώνα της στα νοκ-άουτ.

Η ευστοχία των Τσέχων από τα 6.75 (13/23 τρίποντα), η απόλυτη κυριαρχία τους στα ριμπάουντ (43 έναντι 29) και η διάθεση που έδειξαν στο κομμάτι της δημιουργίας (29 ασίστ), αποσόβησαν κάθε προσπάθεια ανατροπής από το Ισράηλ, το οποίο ανέβασε στροφές επιθετικά στην τρίτη περίοδο, αλλά χωρίς σοβαρότητα στην άμυνα έμεινε με την προσπάθεια…

Ο Γιαν Μαντάρ με 16 πόντους ξεχώρισε από το Ισραήλ, το οποίο με ρεκόρ 2-3 ολοκλήρωσε τις προσπάθειες του στην 5η θέση του 4ου ομίλου και έμεινε εκτός συνέχειας.

 

Διαβάστε ακόμη:

Πόσο θα κοστίζει το νέο iPhone 14 στην Ελλάδα;

Χωρίς μάσκα ανοίγουν την Δευτέρα τα σχολεία – Δείτε ολόκληρο το πρωτόκολλο και το ΦΕΚ

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών: Αρχές του 2023 η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Γιατί η πυραμίδα των fintech αρχίζει να… ξεφουσκώνει