H «ραψωδία» του Γιάννη Αντετοκούνμπο (41 πόντοι, 9 ριμπάουντ) οδήγησε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στη νίκη επί της Ουκρανίας με 99–79 και την πρωτιά του 3ου ομίλου του εφετινού Ευρωμπάσκετ.

Η Ελλάδα έφθασε με μεγαλειώδη τρόπο στο 4–0, κατακτώντας την πολυπόθητη πρώτη θέση στον 3ο όμιλο και πλέον, περιμένει την τελευταία αγωνιστική στον 4ο όμιλο της Πράγας, προκειμένου να μάθει τον αντίπαλό της στη φάση των «16».

Ο… νόμος του Γιάννη Αντετοκούνμπο υπερίσχυσε από την πρώτη στιγμή του αγώνα, με τη «γαλανόλευκη» να έχει τον έλεγχο του αγώνα και να «χτίζει» διαφορά. Σε 6:57, μέτρησε 9 πόντους, με εντυπωσιακές φάσεις και 4 ριμπάουντ, για το 10–2. Η Ουκρανία αντέδρασε, βρίσκοντας πόντους από τον Σβι Μιχάιλιουκ, παρά την καλή άμυνα των Κώστα Παπανικολάου και Νικ Καλάθη.

Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ έκανε δύο γρήγορα φάουλ (ένα αντιαθλητικό και ένα επιθετικό) και όταν πλέον ο Γιάννης πέρασε στον πάγκο, άρχισαν τα προβλήματα. Ο Γιώργος Παπαγιάννης δεν κατάφερε να περιορίσει ή να νικήσει τον Αρτέμ Πουστοβόι, η Ελλάδα υπέπεσε σε αρκετά λάθη και άστοχες επιλογές στην επίθεση, με αποτέλεσμα η Ουκρανία να προηγηθεί για πρώτη φορά με 22–25.

Για ένα μεγάλο διάστημα στο πρώτο ημίχρονο, η ελληνική άμυνα αδυνατούσε να διατηρήσει ανέπαφο το καλάθι της. Οπότε, ό,τι και αν κέρδιζε στην επίθεση, το έχανε στην άμυνα. Μία τεχνική ποινή στον Δημήτρη Ιτούδη για διαμαρτυρία, έφερε την αντίπαλο της εθνικής για πρώτη φορά στο +4 (32–36).

Η Ελλάδα μείωσε με βολές από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος σε εκείνο το σημείο μετρούσε ήδη 14 πόντους και 6 ριμπάουντ. Όμως, το πρόβλημα στην άμυνα παρέμενε. Κυρίως απέναντι στον Σάνον, ο οποίος στηρίχθηκε στην ταχύτητα και το… ασυνήθιστο (αλλά αποτελεσματικό) στυλ παιχνιδιού του.

Ο πόιντ γκαρντ των Ουκρανών ήταν εκείνος, ο οποίος με τρίποντο έφερε την ομάδα στο +5 και ένα δίποντο του Μιχάιλιουκ στον επόμενη φάση, οδήγησε την Ουκρανία στη μέγιστη διαφορά της (+7, 37–44). Στο πρώτο ημίχρονο, οι Ουκρανοί έκαναν τη… ζημιά τόσο κοντά στο καλάθι (26 έναντι 18 πόντων), όσο και στην εκμετάλλευση των επτά ελληνικών λαθών (9 πόντοι από αυτά).

Η τρίτη περίοδος ήταν μία άλλη υπόθεση. Αποκλειστικά του Γιάννη Αντετοκούνμπο· σημείωσε 15 πόντους, από τους 33 σε εκείνο το σημείο, «διαλύοντας» κάθε αμυντική προσέγγιση της Ουκρανίας.

Η ομάδα του κ. Ιτούδη όχι μονάχα κάλυψε τη διαφορά, αλλά προηγήθηκε με 7 πόντους (60–53). Όταν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αντικαταστάθηκε εκ νέου, ήλθε ο Νικ Καλάθης για να «θεμελιώσει» τη νίκη της εθνικής. Δύο τρίποντα στο φινάλε της τρίτης περιόδου «έδωσαν» το… σύνθημα και έκαναν το 71–57.

Από εκεί και πέρα, το ματς είχε –σχεδόν– κριθεί. Ο Ντόρσεϊ, παρά το γεγονός ότι άρχισε άστοχα και πέρασε εκτός παρκέ μόλις στο 6’ του παιχνιδιού λόγω των φάουλ, έδωσε πόντους και η Ελλάδα ήταν τυπική σε άμυνα και επίθεση μέχρι το τέλος, για το απόλυτο στον όμιλο.

Τα δεκάλεπτα: 23–20, 39–46, 71–57, 99–79.

Διαβάστε ακόμη:

Ρεύμα: Άσχημη εξέλιξη – Τέλος οι οριζόντιες επιδοτήσεις για φθηνά τιμολόγια

Ρόδος: Πατέρας και γιος σκότωσαν μαζί τον εργολάβο – Του χρωστούσαν 75.000 ευρώ

Ιβάν Σαββίδης: Για τον ΠΑΟΚ λεφτά δεν υπάρχουν, αλλά για το OPEN TV υπάρχουν