Ο Πρωθυπουργός ανέβηκε στο βήμα της Βουλής λίγα λεπτά μετά τις 20:30, καταχειροκροτούμενος από τον κόσμο που «γέμισε» το συνεδριακό κέντρο, με σκοπό να παρακολουθήσει την ομιλία του, προς τους παραγωγικούς φορείς.

Ενίσχυση 250€ σε 2.300.000 ευάλωτους τον Δεκέμβριο, έρχονται τον Οκτώβριο κίνητρα και αντικίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας και ειδική πρόνοια για νοικοκυριά με φυσικό αέριο

Ανακοινώνοντας τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «τον Δεκέμβριο, 2.300.000 ευάλωτοι πολίτες θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ύψους 250€. Παράλληλα, το επίδομα φοιτητικής στέγης αυξάνεται από τα 1.000€, στα 1.500€.

Όσον αφορά την ενεργειακή κρίση, ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι τον Οκτώβριο θα ανακοινωθούν κίνητρα και αντικίνητρα για την εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ, θα υπάρξει πρόβλεψη για τα νοικοκυριά με φυσικό αέριο.

Τα 21 μέτρα που εξήγγειλε από το βήμα της ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης

  • 250 ευρώ επίδομα σε άνεργους χαμηλοσυνταξιούχους
  • Μία πρόσθετη δόση στους δικαιούχους του επιδόματος παιδιών
  • Το επίδομα στέγασης στους φοιτητές αυξάνεται σε 1.500 ευρώ, από 1.000 ευρώ – Για όσους συγκατοικήσουν το επίδομα πάει 2.000 ευρώ ανά άτομο
  • Το επίδομα θέρμανσης θα φτάσει τα 300 εκατ. ευρώ από 174 εκατ. ευρώ – Διευρύνονται τα τεκμήρια, ώστε να μπουν 1,3 εκατ. νοικοκυριά
  • Όσοι καταναλώνουν αντί για ρεύμα, πετρέλαιο, για πρώτη φορά, το επίδομα θα διπλασιάζεται.
  • Μέτρα για μείωση κόστους θέρμανσης για όλους τους καταναλωτές
  • Έκτακτη επιδότηση στους αγρότες 60 εκατ. ευρώ ως άμυνα στο κόστος των λιπασμάτων – 50.000 κτηνοτρόφοι θα πάρουν 89 εκατ. ευρώ για τις ζωοτροφές
  • Οι δικαιούχοι του αλλάζω συσκευή αυξάνονται στους 200.000 με 140 εκατ. Ευρώ από το ΠΔΕ
  • Το δίκτυο θα δέχεται ρεύμα από μεμονωμένους καταναλωτές
  • Χρηματοδότηση ατομικών φωτοβολταϊκών σε κατοικίες και επιχειρήσεις, ώστε να καταναλώνουν το δικό τους ρεύμα.
  • Πρόσθετα κίνητρα για τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου με επέκταση του τουρισμός για όλους με 600.000 νέους δικαιούχους
  • Ένοπλες Δυνάμεις: Μισθολογική εξέταση οπλιτών μακράς διαρκείας.
  • 40% έκπτωση ασφαλιστικών εισφορών σε νέους εργαζόμενους.
  • Επιχειρήσεις που κάνουν νέα πρόσληψη, δε θα πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος.

Από τον Ιανουάριο

  • Μονιμοποιείται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις μονάδες.
  • Καταργείται για πάντα και για όλους η ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
  • Αυξάνονται οι συντάξεις 1.5 εκατ. συνταξιούχων με μηδενική προσωπική διαφορά, Κατά 50% θα υπολογίζεται από την αύξηση του ΑΕΠ και κατά 50% από τον πληθωρισμό. Για εφέτος, υπολογίζεται σε 6%.
  • Αναμορφώνουμε από 01/01/2023 το ειδικό μισθολόγιο των ΕΣΥ με αύξηση του βασικού μισθού και των επιδομάτων ευθύνης, υπολογίζεται σε 10% στο σύνολο των αποδοχών.
  • Επεκτείνεται το επίδομα μητρότητας στους εννέα μήνες, από έξι.

«Η Μόσχα θέλει να μετατρέψει την ενεργειακή ανασφάλεια σε πολιτική αστάθεια»

Προσθέτως, γνωστοποίησε ότι τον Οκτώβριο, θα υπάρξουν κίνητρα και αντικίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας και ειδική πρόνοια για νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

«Δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε ξανά στη συμφορά»

«Το εθνικό στοίχημα παραμένει ένα. Μέσα από τις μεταβαλλόμενες συνθήκες, ο τόπος μας να είναι ελεύθερος. Οι γονείς της ήττας, είναι πάντα ο διχασμός και η δημαγωγία», ανέφερε αρχικά.

«Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη και τις εξαγωγές. Μέσα σε τρία χρόνια, ο λαός μας ξεπέρασε με ωριμότητα μία πανδημία, απέκρουσε τις προκλήσεις των γειτόνων στα νερά μας.

Η πατρίδα, σήμερα, είναι πολύ ισχυρότερη από όταν ο λαός εμπιστεύθηκε την κυβέρνηση του τόπου. Με έργα και αποτέλεσμα, υποδεχόμαστε την επέτειο των 100 χρόνων της Μικρασιατικής Καταστροφής. Το εθνικό στοίχημα συνεχίζει να διαπερνά τον χρόνο, παραμένοντας ένα.

Mέσα από τις μεταβαλλόμενες συνθήκες, ο τόπος να είναι ελεύθερος, κυρίαρχος και ανεξάρτητος και οι πολίτες του να ευημερούν, αναπνέοντας τον αέρα μίας Δημοκρατίας που τούς προστατεύει και τούς παρέχει ευκαιρίες να δημιουργούν για εκείνους και τις οικογένειες τους», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Στις απειλές της Τουρκίας απαντούμε “όχι, κύριε Ερντογάν”, γιοκ τα… νταηλίκια με την Ελλάδα»

«Στην ίδια αίθουσα, είχα μιλήσει για υγεία και παιδεία που θα οικοδομεί το μέλλον. Η μάχη με τον κορωνοϊό έθεσε τα θεμέλια για νέο σύστημα υγείας. Η προσοχή μας στρέφεται στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, αλλά και στην πρωτοβάθμια παιδεία.

Το νέο σχολείο απέκτησε 166 σύγχρονα προγράμματα σπουδών. Προστέθηκαν νέα μαθήματα στα σχολεία, σε όλη την Ελλάδα διπλασιάσθηκαν τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία. Προσλήφθηκαν 24.700 μόνιμοι εκπαιδευτικοί.

Η διαρκής προσπάθειά μας στην υγεία, στοίχημα η ανακαίνιση των Κέντρων Υγείας και ο δωρεάν προσωπικός ιατρός για όλους. H ψηφιακή μετάβαση συνδυάζεται με την ισότιμη συμμετοχή όλων, σε όλα. Η χώρα μας απέκτησε εθνικά σχέδια δράσης για την ισότητα των φίλων, τους ρομά, τους ΑμεΑ, τους ΛΟΑΤΚΙ+. Όσοι ήταν στο περιθώριο αποκτούν φωνή και εκπροσώπηση», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Υποσχεθήκαμε και έχουμε υπερήφανη πατρίδα. Μεγαλύτερη, αφού έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα δώδεκα μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος. Έχουμε συμμαχίες, συμφωνίες με σημαντικότερες αυτές με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και τη Γαλλία.

Η διπλωματική μας “ασπίδα” συνοδεύει και το “δόρυ” της εθνικής αποτροπής. Είχα εξαγγείλει τα “Ραφάλ”, τα πρώτα, πετούν στους ελληνικούς ουρανούς. Στη Γαλλία ναυπηγούνται οι δύο πρώτες φρεγάτες “Μπελαρά”» συνέχισε, αναφερόμενος σε ζητήματα άμυνας.

«Η Ελλάδα επιθυμεί απαραβίαστα και ασφαλή σύνορα. Σε αυτό, μετέχουν οι 3.000 νέοι συνοριοφύλακες και λιμενικοί, τα 32 νέα σκάφη, ο φράχτης στον Έβρο. Χάρη σε αυτά, μειώθηκαν οι ροές μεταναστών στην Ευρώπη, οι μετανάστες ζουν σε ανθρώπινες συνθήκες.

Για το προκλητικό… κρεσέντο της Τουρκίας, θα πω ότι η απάντησή μας, είναι η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο. Να σταματήσουν οι γείτονες τα ανιστόρητα “πυροτεχνήματα”Δε φοβόμαστε, κύριε Ερντογάν».

«Παρά τις παρεμβάσεις, η απονομή Δικαιοσύνης αργεί και άλλες παγίδες από το “χθες”, καραδοκούν στο “σήμερα”. Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν ακόμη υπάλληλοι που ταλαιπωρούν τον πολίτη. Δεν μπορεί να μας λείπει εξειδικευμένο προσωπικό, παρά την πληθώρα πτυχιούχων.

Γνωρίζω τα βήματα που γίνονται, αλλά καλύτερα, τα άλματα που απαιτούνται. δεν αρκεί ο ανάπηρος συμπολίτης να παίρνει επιδόματα χωρίς ταλαιπωρία, τού οφείλουμε να έχει και δουλειά. Για να μη φύγει έξω ο νέος ιατρός πρέπει να δίνουμε καλό μισθό εδώ, στο νοσοκομείο.

Βλέπω τα καθήκοντά μας, ως διαρκή μάχη. Δε διστάζουμε να παραδεχθούμε τα λάθη μας. Δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα από την εμπειρία της Πολιτικής Προστασίας, μίας άφαντης υπηρεσίας, το 2019.

Μπήκε στη μάχη του κορωνοϊού, σε εκείνη με τις φωτιές. Ανέλαβα πέρυσι, μετά τις φωτιές, την πολιτική ευθύνη· έγινε υπουργείο. Είχαμε απώλειεςευτυχώς όχι ανθρώπινες, αλλά εφέτος, καταφέραμε να έχουμε 220.000 λιγότερα καμμένα στρέμματα από το μέσο όρο της τελευταίας δεκαπενταετίας» υπογράμμισε.

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε απευθείας μετάδοση από το συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης»:

Διαβάστε ακόμη: