Η Γερμανία έκανε το ματς της ιστορίας της, «σφυροκόπησε» την Ελλάδα από την περιφέρεια (17/31 τρίποντα) και τη νίκησε με 107–96 για να προκριθεί στα ημιτελικά, όπου περιμένει η Ισπανία. Γιάννης Αντετοκούνμπο και Γιαννούλης Λαρεντζάκης οι δύο που ξεχώρισαν, σε μία βραδιά με μπάσκετ υψηλότατου επιπέδου.

Το έβδομο ματς του Ευρωμπάσκετ, ήταν το τελευταίο της εθνικής στη διοργάνωση. Το 5/5 του Μιλάνου και η δύσκολη νίκη – πρόκριση επί της Τσεχίας δημιούργησαν προσδοκίες για κάτι σπουδαίο από αυτό το γκρουπ ανθρώπων που δούλεψε ασταμάτητα από την 1η Αυγούστου.

Ωστόσο, απόψε (13/09) η οικοδέσποινα Γερμανία ήταν εκπληκτική, ευστόχησε σε 11 τρίποντα στο πρώτο ημίχρονο, «έχτισε» επί μέρους σκορ 26–10 στην τρίτη περίοδο και χάρη στο… ασύλληπτο 20–1, επικράτησε με 107–96 της Ελλάδας για να προκριθεί στα ημιτελικά και να «μονομαχήσει» με την Ισπανία για μία θέση στον τελικό της Κυριακής (18/09).

Οι Γερμανοί τα έβαλαν όλα. Η ευστοχία τους στο πρώτο δεκάλεπτο (8/12 τρίποντα) ήταν εξωπραγματική, με την Ελλάδα να αντέχει, να απαντά, να σκοράρει 61 πόντους στο εικοσάλεπτο και να δείχνει ξανά χαρακτήρα. Εκεί όπου όλα έδειχναν εναντίον των γηπεδούχων, η αντίδρασή τους στο τρίτο δεκάλεπτο ήταν «μυθική».

Με τον Βάγκνερ, τον Σρούντερ, τον Ομπστ, τον Τάις και τον Φόιτμαν να κάνουν συγκλονιστική προσπάθεια, άξια συγχαρητηρίων, πήραν δίκαια τη νίκη και την πρόκριση στην τετράδα του θεσμού.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο (αποβλήθηκε στο 35’ έπειτα από δεύτερο αντιαθλητικό φάουλ) έδωσε το 101% των δυνάμεών του, ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης ήταν εξαιρετικός σε άμυνα και επίθεση, στο τέλος, ωστόσο, η διαφορά στο ριμπάουντ, οι δεύτερες ευκαιρίες των Γερμανών και το γεγονός ότι είχαν περισσότερες επιλογές στην επίθεση, «έγειραν» τη ζυγαριά υπέρ τους.

Όλα αυτά, σε μία υπέροχη ατμόσφαιρα, με τον κόσμο να είναι μισός – μισός και τους Έλληνες φιλάθλους να κάνουν ό,τι μπορούσαν, για να δώσουν ώθηση στην ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη. Μία ομάδα που επιστρέφει με «άδεια χέρια» ύστερα από άλλη μία διοργάνωση και παραμένει χωρίς μετάλλιο από το… μακρινό 2009.

Οι διαιτητές: Ζουράποβιτς, Λανσαρίνι, Κρέγιτς.

Τα δεκάλεπτα: 31–27, 57–61, 83–71, 107–96.

Διαβάστε ακόμη: