Το momentum που χτίζει η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά από τα τέλη του προηγούμενου έτους φαίνεται ότι «τρέφεται», εκτός από τα πονταρίσματα στην ετυμηγορία της Fitch Rating, και από τα πονταρίσματα ενόψει των ανακοινώσεων της MSCI την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου.

Η περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς είναι ενδεικτική, καθώς τρέχει σερί 35% από τις αρχές του προηγούμενου μήνα.

Σε αυτό το κλίμα, σημαντικές αλλαγές προβλέπει η γαλλική τράπεζα Société Générale, με αύξηση του αριθμού των ελληνικών μετοχών στους δείκτες MSCI και αύξηση στη στάθμιση του εγχώριου δείκτη στις αναδυόμενες αγορές και μάλιστα με μεγάλη πιθανότητα.

Η Societe Generale στους τελευταίους υπολογισμούς της πιθανολογεί με σχετική σιγουριά πλέον την προσθήκη της Motor Oil, ενώ θεωρεί ότι η Τράπεζα Πειραιώς είναι πολύ κοντά στο ενδεχόμενο προσθήκης στον δείκτη της χώρας. Την ίδια στιγμή, αφήνει «χαραμάδα» για τη μετοχή της HELLENiQ ENERGY Holdings (πρώην Ελληνικών Πετρελαίων).

Σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις της Société Générale, οι πιθανές εισροές θα ξεπεράσουν τα 150 εκατ. δολάρια, ενώ οι πιθανές εισροές για τη Motor Oil τοποθετούνται στα 73 εκατ. δολάρια περίπου, για την Τράπεζα Πειραιώς στα 58 εκατ. δολάρια και για τα Ελληνικά Πετρέλαια στα 24 εκατ. δολάρια. Βάσει της αξίας και της συναλλακτικής δραστηριότητας, για τη Motor Oil οι εισροές αντιστοιχούν σε 17 ημέρες συναλλαγών, 14 ημέρες για την Τράπεζα Πειραιώς και 41 ημέρες για τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Αυτό θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της στάθμισης της Ελλάδας στον δείκτη MSCI Αναδυόμενων Αγορών συνολικά, αφού η αύξηση κατά 0,22% λόγω της Motor Oil και την ίδια στιγμή της Τράπεζας Πειραιώς κατά 0,017% θα φέρει αύξηση 0,039%. Αν τελικά εισέλθει και η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, τότε το ποσοστό προσεγγίζει το 0,05%.

Για τη Motor Oil, η SoGen αναφέρει ως λόγο προσθήκης στον δείκτη την αύξηση της συμμετοχής του κλάδου ενέργειας στους δείκτες της MSCI (segment increase) και για την Τράπεζα Πειραιώς, παρόμοιο λόγο (close segment increase).

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύει η MSCI, ο εγχώριος δείκτης μπόρεσε να ξεπεράσει σε απόδοση τον δείκτη των αναδυόμενων αγορών τόσο πέρυσι όσο και το 2021. Πέρυσι έκλεισε με οριακό θετικό πρόσημο +0,3% έναντι -20% για τις αναδυόμενες και το 2021 +8% ο MSCI Greece έναντι -2,5%.

O εγχώριος δείκτης εμφανίζει χαμηλότερη μερισματική απόδοση 2,24% έναντι 3,36% για τις αναδυόμενες αγορές, αλλά σε όρους δεικτών αποτίμησης Ρ/Ε και P/BV έχει το προβάδισμα. Ο δείκτης Ρ/Ε του εγχώριου δείκτη εκτιμάται στις 9,39 φορές έναντι 12,20 φορές για τον δείκτη MSCI EM. Τέλος, ο δείκτης P/BV για τις εγχώριες αξίες υπολογίζεται σε 0,96 φορές και στις 1,57 φορές για τον δείκτη των αναδυόμενων αγορών.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο δείκτης MSCI Greece Standard Index περιλαμβάνει τους τίτλους των ΟΤΕ με ποσοστό 15,3%, Eurobank 14,43%, ΟΠΑΠ 13,81%, Alpha Bank 11,4%, Εθνική Τράπεζα 10,83%, Mytilineos 10,69%, Jumbo 9,73%, ΔΕΗ 7,25% και Τέρνα 6,22%.

Διαβάστε ακόμη: