search

MAIN STREET

Έρχονται καλύτερες ημέρες για τα χρηματιστήρια

Τι πρέπει να περιμένουν οι επενδυτές σύμφωνα με 8 κορυφαίους στραγητικούς αναλυτές

221229085121_agores

Για τους Αμερικάνους επενδυτές το 2023 θα μπορούσε να φαίνεται σαν δύο χρονιές «τυλιγμένες» σε μια, με τη χρηματιστηριακή αγορά να πέφτει αρχικά -εν αναμονή μιας ύφεσης- για να ανακάμψει αργότερα μόνο, καθώς οι προοπτικές βελτιώνονται προς το 2024.

Η μία σταθερή: Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα επιτρέψει, όπως και εφέτος, την λήψη μέτρων καθώς προσπαθεί να περιορίσει τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό και παράλληλα να αποκαταστήσει τη σταθερότητα των τιμών.

Οι μετοχές, από την άλλη πλευρά, θα μπορούσαν να συνεχίσουν να υποχωρούν στα χρηματιστήρια καθώς προχωρά το 2023, ιδιαίτερα εάν οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed ωθήσουν την οικονομία σε ύφεση.

Και πάλι, μια πιο μέτρια οικονομική επιβράδυνση μπορεί να είναι αρκετή για να μειώσει την αύξηση των τιμών σε επίπεδο κοντά στον ετήσιο στόχο της κεντρικής τράπεζας του 2%.

Μόλις η Fed σταματήσει τη «σφιχτή» πολιτική της, το «μαύρο πέπλο» που καλύπτει την Wall Street θα μπορούσε να σηκωθεί, θέτοντας τις βάσεις για ένα ράλι στο χρηματιστήριο.

Τι «βλέπουν» και στρατηγικοί αναλυτές

Με βάση τον μέσο όρο των προβλέψεων 8 στρατηγικών αναλυτών που εξέτασε πρόσφατα η Barron’s, ο S&P 500 θα μπορούσε να ολοκληρώσει το 2023 στις 4.233 μονάδες δηλαδή 9% πάνω από το τρέχον επίπεδό του.

Με συμπεριλαμβανόμενα μερίσματα – ο δείκτης αποδίδει επί του παρόντος 1,64% – οι μετοχές θα μπορούσαν να τελειώσουν το έτος με συνολική απόδοση άνω του 10% αναφέρουν οι ίδιοι.

Πρόκειται για μια «ευπρόσδεκτη αλλαγή», σε σύγκριση με την απόδοσή τους το 2022, που ήταν ένα από τα χειρότερα χρόνια που έχουν καταγραφεί, όχι μόνο για τις μετοχές, αλλά και για τα ομόλογα.

Ο S&P σημείωσε πτώση 18,3% εφέτος έως τις 15 Δεκεμβρίου, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq Composite έχασε σχεδόν 31%.

Ο δείκτης αναφοράς του Bloomberg για τον συνολικό δείκτη ομολόγων των ΗΠΑ υποχώρησε 11% μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Αν υπάρχει κάτι παραπάνω, είναι ότι οι αποτιμήσεις των μετοχών είναι πολύ φθηνότερες από ό,τι ήταν και οι αποδόσεις των ομολόγων αναφοράς, κοντά στο 4%, είναι πιο ελκυστικές.

Χρηματιστήριο: Πτώση 4,45%, στα 123,53 εκατ. ευρώ ο τζίρος

 

Η αναταραχή στις αγορές

Παρά τα προβλήματα και την αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές, η οικονομία των ΗΠΑ εισέρχεται το 2023 σε «αξιοπρεπή κατάσταση» αναφέρουν οι παράγοντες της αγοράς, υπογραμμίζοντας ότι η ανάπτυξη θέσεων εργασίας παραμένει ισχυρή, οι καταναλωτές έχουν άφθονες αποταμιεύσεις για να υποστηρίξουν τις δαπάνες και τα εταιρικά κέρδη βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ. Ωστόσο, η ισχυρή αγορά εργασίας, ειδικότερα, διατηρεί τον πληθωρισμό σε άβολα υψηλά επίπεδα και η Fed σε τροχιά σύσφιξης της πολιτικής της.

Οι ευαίσθητοι τομείς της οικονομίας που επηρεάζονται από τα επιτόκια, όπως η στέγαση, κινούνται με έντονες διακυμάνσεις, με τις πωλήσεις και τις τιμές κατοικιών να μειώνονται απότομα σε σύγκριση με την εικόνα τους νωρίτερα μέσα στο έτος.

«Τα αγαθά πλήττονται επίσης επειδή κάποια χρηματοδοτούνται και επειδή οι άνθρωποι έχουν ήδη γκαράζ και υπόγεια γεμάτα πράγματα τα τελευταία δύο χρόνια», λέει ο Chris Harvey, επικεφαλής οικονομικής στρατηγικής της Wells Fargo Securities, αναφερόμενος στο ξέφρενο καταναλωτικό «όργιο» κατά τη διάρκεια της Πανδημία covid19.

Οι περισσότεροι αναλυτές βλέπουν την οικονομία να αναπτύσσεται κατά το πρώτο ή το δεύτερο τρίμηνο του 2023, προτού η Fed καταφέρει να περιορίσει τη ζήτηση και να προκαλέσει ύφεση.

Όσοι ερωτήθηκαν από το Barron’s αναμένουν ότι το πραγματικό ΑΕΠ των ΗΠΑ θα τελειώσει το 2023 σταθερά σαν το φετινό ή ελαφρώς υψηλότερο. Πρόβλεψη που συμβαδίζει με εκείνη της ίδιας της Κεντρικής Τράπεζας για αύξηση του ΑΕΠ 0,5% το επόμενο έτος.

«Πείτε το ομαλή προσγείωση, πείτε το κυλιόμενη ύφεση, ύφεση ανάπτυξης, όποια κι αν είναι η περίπτωση. Θα είναι η πιο ευρέως αναμενόμενη ύφεση όλων των εποχών», λέει ο Ed Yardeni, πρόεδρος της Yardeni Research.

«Θα μπορούσε να είναι η αρχή μιας επιστροφής στην «παλιά κανονικότητα» πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση, όταν είχαμε πληθωρισμό και επιτόκια πάνω από 3% έως 4% και η οικονομία αναπτυσσόταν γύρω στο 2%.

Από την άλλη πλευρά ο Gaurav Mallik, επικεφαλής του τμήματος στρατηγικών επενδύσεων στην State Street Global Advisors, αναμένει μια ήπια «προσγείωση» και βλέπει τον πληθωρισμό να υποχωρεί απότομα μέχρι το τέλος του 2023.

Αυτό θα έδινε κάλυψη στη Fed για τη μείωση των επιτοκίων και την τόνωση της οικονομίας το 2024. Μια παύση στις αυξήσεις επιτοκίων, και μια στροφή προς μια πιο διευκολυντική νομισματική πολιτική, θα αμβλύνει την πίεση στα πολλαπλάσια των Ρ/Ε, τα οποία έχουν μειωθεί εφέτος.

Όταν η προσδοκία γίνει ανάπτυξη, μπορούμε εύκολα να δούμε μια επέκταση 10% ή 15% στο πολλαπλάσιο» λέει ο Mallik και συνεχίζει «αυτό δεν θα γίνει σύντομα. Εξετάστε τις καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 70% της οικονομίας των ΗΠΑ. Τα νοικοκυριά απέσυραν περίπου $2,3 τρις σε αποταμιεύσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid, αλλά αυτό μειώθηκε σε περίπου $1 τρις σήμερα και μπορεί να εξαντληθεί μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους. Η χαμηλή ανεργία και η αξιοπρεπής αύξηση των μισθών, συν την πρόσφατη πτώση των τιμών της βενζίνης, θα πρέπει να κρατήσουν τις δαπάνες των καταναλωτών το πρώτο εξάμηνο του 2023, αλλά αυτοί οι «ούριοι άνεμοι θα μπορούσαν να εξασθενήσουν καθώς προχωρά το έτος.

Καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες επιβραδύνονται, οι εταιρείες θα αισθανθούν τη συμπίεση, λέει ο επικεφαλής χρηματοοικονομικής στρατηγικής της J.P. Morgan, Dubravko Lakos-Bujas.

Οι εταιρείες μπόρεσαν να μετακυλίσουν το αυξανόμενο κόστος των εισροών το 2022, με αποτέλεσμα τα περιθώρια κέρδους του S&P 500 να βρίσκονται κοντά σε υψηλά – ρεκόρ. Το επόμενο έτος, αυτό θα είναι πιο σκληρό καθώς η δύναμη των δαπανών του καταναλωτικού κοινού μειώνεται.

χρηματιστήρια

 

Το στοίχημα με τον πληθωρισμό

Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός δεν έχει ακόμη «νικηθεί», ειδικά όταν πρόκειται για μισθούς σε μια οικονομία με ανεργία κάτω του 4%.

«Ο επιχειρηματικός κόσμος του χρόνου μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό που αποκαλούμε «σάντουιτς» στα περιθώρια», λέει ο αναλυτής της JP Morgan.

«Οι τιμές για αγαθά μπορεί να πέφτουν και ίσως ακόμη και για υπηρεσίες. Ταυτόχρονα, το κόστος εργασίας θα αυξηθεί, δεδομένης της στενότητας στην αγορά εργασίας» συμπληρώνει.

Ο Lakos-Bujas αναμένει ότι το περιθώριο καθαρού εισοδήματος του S&P 500 θα συμπιεστεί κατά περίπου μια ποσοστιαία μονάδα το 2023, προς το 12%, στα προ-πανδημίας επίπεδα, από μια πρόσφατη «κορυφή» άνω του 13%.

Αυτό θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση των κερδών του S&P 500 στα $205 το επόμενο έτος από τα αναμενόμενα φέτος $219, με βάση την εκτίμησή του.

Οι υπεύθυνοι στρατηγικής με τους οποίους μίλησε η Barron’s έχουν για το 2023 στόχους κερδών στον S&P 500 που κυμαίνονται από $199 έως $231.

Διαβάστε ακόμη: