search

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενεργειακή κρίση, πληθωρισμός – ακρίβεια και επιτόκια οδηγούν την Ε.Ε. σε πολυετή κρίση

Η κρίση στο σύνολό της θα επεκταθεί μέχρι και το 2025, καθιστώντας το σημερινό πρόβλημα ακόμα οξύτερο...

Ενεργειακή κρίση, πληθωρισμός - ακρίβεια και επιτόκια οδηγούν την Ε.Ε. σε πολυετή κρίση

Παρά τα όσα καθησυχαστικά εκστομίζονται από διάφορες, πολιτικού χαρακτήρα και προέλευσης, πλευρές, μόνο παροδική δεν είναι η κρίση και της ενέργειας και του πληθωρισμού και η περίοδος των υψηλών επιτοκίων.

Οι προϋπολογισμοί που ψηφίζουν τα εθνικά κοινοβούλια, όπως συνέβη και πέρυσι, δεν πρόκειται να φανούν επαρκείς για την κάλυψη των αναγκών που θα προκύψουν και κατά τη διάρκεια του νέου έτους.

Ήδη, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg, η Ευρώπη έχει δαπανήσει πάνω από 1 τρισεκατομμύριο, για να απαλύνει τις πληγές της πολυεπίπεδης κρίσης, η οποία δυστυχώς, όχι μόνο δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης, αλλά όλα συνηγορούν ότι και το 2023 θα είναι εδώ και πιθανόν σε πιο άγριες μορφές κατά διαστήματα.

Οι περισσότεροι αναλυτές, αλλά και κεντρικοί τραπεζίτες προειδοποιούν μάλιστα ότι η κρίση στο σύνολό της θα επεκταθεί μέχρι και το 2025, καθιστώντας το σημερινό πρόβλημα ακόμα οξύτερο, με δεδομένο ότι τα διαθέσιμα όπλα δεν είναι ατέλειωτα και σε εθνικό επίπεδο και σε κοινοτικό.

Αν και το τελευταίο, μάλλον θα πρέπει να το ξεχάσουμε, όπως όλα δείχνουν και όπως πολιτεύεται η Γερμανία, στηρίζοντας μονομερώς τη δική της οικονομία και εξοβελίζοντας κάθε έννοια αλληλεγγύης και συνοχής του οικοδομήματος της Ε.Ε.

Ένα επιπλέον πρόβλημα, οι συνέπειες του οποίου μόλις έχουν αρχίσει να επιδρούν δραστικά στις οικονομίες, είναι η ταχύτατη σε ρυθμό αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ και τις άλλες κεντρικές τράπεζες, γεγονός που αυξάνει το κόστος εξυπηρέτησης χρέους των χωρών, ειδικά αυτών με υψηλό δημόσιο (αλλά και ιδιωτικό, μεν το ξεχνάμε και μην το υποτιμούμε καθόλου, ειδικά στη χώρα μας) χρέος.

Ταυτόχρονα, οι τράπεζες αύξησαν τα δικά τους επιτόκια προς ιδιώτες δανειολήπτες και επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να διαφαίνεται άμεσα ο κίνδυνος δημιουργίας νέων προβληματικών δανείων.

Η κάλυψη, άλλωστε, του 50% της αύξησης των δόσεων προς τους ενήμερους μόνο δανειολήπτες, ήτοι περί τις 30.000 περιπτώσεις, αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό που έρχεται.

Και αυτό το γνωρίζουν καλά και οι ίδιες οι τράπεζες και η κυβέρνηση και η Τράπεζα Ελλάδος και ο SSM.

Διαβάστε ακόμη: