Οι ανησυχίες για την ύφεση εισέρχονται τώρα στις μετοχές, καθώς οι επενδυτές αντιδρούν στις ανατροπές της καμπύλης των επιτοκίων, στην άνοδο των πραγματικών επιτοκίων και στα προθεσμιακά συμβόλαια των Fed Funds που εκτιμούν μείωση των επιτοκίων στα τέλη του 2023, εξηγεί η αμερικανική τράπεζα Citigroup σε νέο της report. «Σε αυτή την ανάλυση σεναρίων, αξιολογούμε την πτώση του δείκτη S&P 500 σε κάθε περίπτωση ήπιας και πιο σοβαρής μακροοικονομικής αναπτυξιακής “τρομολαγνείας”», επισημαίνει η Citi.

Οι αυξανόμενες ανησυχίες για την ύφεση του 2023 επηρεάζουν πλέον το κλίμα της αγοράς των μετοχών. Η ύφεση δεν αποτελεί τη βασική τους υπόθεση, αλλά το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα σενάρια “τι θα γινόταν αν” κάνει τους αναλυτές της Citi να επανεξετάσουν τον καθοδικό κίνδυνο. Η δράση της αγοράς επιτοκίων και των προθεσμιακών συμβολαίων Fed Funds υποδηλώνει ότι οι επενδυτές βλέπουν αυξανόμενες πιθανότητες ενός μακροοικονομικού αναπτυξιακού φόβου κατά τους επόμενους 12 έως 18 μήνες.

H άποψη από πλευράς στρατηγικής της Citi είναι ότι οι κίνδυνοι ύφεσης είναι πιο περιορισμένοι το 2022, αλλά αυξάνονται σημαντικά από τα μέσα έως τα τέλη του 2023. Η αγορά μετοχών έχει ήδη αρχίσει να το υπολογίζουν αυτό, αλλά οι αναλυτές της Citi αναμένει ότι οι επιπτώσεις θα γίνουν αισθητές κυρίως το πρώτο εξάμηνο του 2023. Ένα πλήγμα της τάξης του -10% στα κέρδη και μια μείωση του δείκτη αποτίμησης σε Ρ/Ε κατά δύο φορές χαμηλότερα στον δείκτη S&P 500, συνεπάγονται κίνδυνο για πτώση προς τις 3.650 μονάδες ή 20% από τα τρέχοντα επίπεδα.

Σε σχέση με τις προηγούμενες υφέσεις, η Citi αναμένει ότι η αντίδραση της αγοράς θα είναι νωρίτερα τόσο κατά την είσοδο όσο και κατά την έξοδο. «Βασίζουμε την ανάλυσή μας σε προηγούμενα επεισόδια ύφεσης. Ωστόσο, ίσως το μεγαλύτερο ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές είναι αυτό του συγχρονισμού. Υποθέτουμε ότι οι επενδυτές έχουν πλέον δεδομένα στη διάθεσή τους μέσω του Bloomberg και άλλων υπηρεσιών που μπορούν να βοηθήσουν στην εκτίμηση της πρόθεσης της Fed πιο μακριά στο χρόνο σε σχέση με τις ιστορικές συγκρίσεις. Έτσι, πρέπει να εκτιμηθεί η τοποθέτηση νωρίτερα πριν από τον φόβο της ύφεσης και η επανατοποθέτηση για ανάκαμψη πιο γρήγορα κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης», εξηγεί η Citigroup.

«Κατ’ αρχάς, το σημείο εκκίνησης της ανάλυσης του σεναρίου μας για την ύφεση στον S&P 500 είναι σημαντικό. Για τον σκοπό αυτό, υποθέτουμε ότι οι αγορές μετοχών άρχισαν να τιμολογούν με μεγαλύτερη σημασία την πιθανότητα ύφεσης εκτός του έτους», συνεχίζει η Citi.

Ο Powell άνοιξε τον διάδρομο για μια αύξηση 50 μ.β. τον Μάιο

Οι οικονομολόγοι της Citi αναμένουν τώρα πολλαπλές αυξήσεις 50 μ.β. Για να δικαιολογήσει μια τέτοια hawkish δράση, ο Πάουελ δήλωσε ότι οι καμπύλες, ήταν απότομες και πιθανώς η Fed βλέπει τον κίνδυνο ύφεσης ως χαμηλό (εμείς βλέπουμε 20% εντός ενός έτους). Κατά την άποψή της, ο Πάουελ εμπιστεύεται υπερβολικά τη λάθος καμπύλη αποδόσεων. Το βασικό μοντέλο για την πολιτική της Fed είναι απλό: οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα συνεχίσουν να πιέζουν προς μια γερακίσια κατεύθυνση έως ότου οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες περιοριστούν αρκετά ώστε να εξισορροπήσουν την προσφορά και τη ζήτηση και να μειώσουν τις πληθωριστικές πιέσεις. Φυσικά, αυτή η περιγραφή αφήνει πολλά ερωτήματα αναπάντητα σχετικά με το τι θα ήθελαν να δουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για να δείξουν ότι η ζήτηση επιβραδύνεται επαρκώς ή πόσο γρήγορα θα θέλουν να αυστηροποιηθούν οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες μέχρι το σημείο αυτό.

Από οικονομικής άποψης, η Citi την περασμένη εβδομάδα ανέλυσε γιατί η ισχυρή αύξηση του ονομαστικού εισοδήματος καθιστά απίθανη μια βραχυπρόθεσμη ύφεση ακόμη και όταν η Fed αυξάνει τα επιτόκια πολιτικής πιο επιθετικά από ό,τι σε προηγούμενες υφέσεις. «Για να είμαστε σαφείς, το χαμηλό ποσοστό ανεργίας, ο πληθωρισμός άνω του στόχου και η Fed που ενεργεί, όλα δείχνουν μια αυξημένη πιθανότητα ύφεσης τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά μόνο όταν η ζήτηση θα έχει ψυχθεί επαρκώς. Το σχήμα της καμπύλης αποδόσεων (με ανοδική κλίση στο πολύ μπροστινό άκρο, αλλά επίπεδη ή με καθοδική κλίση προς τα έξω) δεν μας εκπλήσσει ιδιαίτερα, δεδομένης αυτής της προοπτικής για τη Fed να σφίξει αρκετά επιθετικά το επόμενο έτος, αλλά ενδεχομένως να αντιμετωπίσει σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης ή ύφεση τα επόμενα δύο χρόνια», εξηγεί η Citi.

Η άποψη της για τα επιτόκια είναι ότι η πιθανότητα ύφεσης κινείται υψηλότερα, τώρα στο 20% από 9% το Φεβρουάριο με βάση το υπόδειγμά της, αν και βλέπει κάποια αναλογία με τον κύκλο του 1994. Αναφορικά με τις μετοχές, σχετικά με τον πιθανό κίνδυνο ύφεσης, οι αναλυτές απάντησαν σε σημαντικές ερωτήσεις όπως το πώς θα έμοιαζε μια ήπια ύφεση στον όμιλό τους, ποια ονόματα θα είχαν την καλύτερη/χειρότερη απόδοση και ποιους μοχλούς θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μια εταιρεία για να αντισταθμίσει μια τυχόν μακροοικονομική αδυναμία.