Τις μεγαλύτερες απώλειες απ’ όλες τις αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ είχε χθες το ελληνικό χρηματιστήριο, πιστοποιώντας, αφενός το πόσο ευάλωτο είναι σε κάθε μικρή ή μεγαλύτερη αλλαγή κλίματος, αφετέρου ότι οι λόγοι της πτώσης συνδέονται πρωτίστως με εγχώριους παράγοντες, εν προκειμένω με το… όψιμο πολιτικό ρίσκο και δευτερευόντως με τις έξωθεν εξελίξεις.
Θυμίζουμε ότι το Χ.Α. υστέρησε και το μήνα Μάρτιο συγκριτικά με τις διεθνείς αγορές καθώς την ώρα που αυτές κινήθηκαν σε νέα ιστορικά υψηλά, η ελληνική αγορά οδηγήθηκε στην εσωστρέφεια, συνεχίζοντας να παρουσιάζει σημάδια κόπωσης.
Χθες το Χ.Α., με φόντο τις πολιτικές εξελίξεις και την αποπομπή των δύο στελεχών της κυβέρνησης, έδειξε σαφή σημάδια ανησυχίας, καθώς οδηγήθηκε σε πτώση 2% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πτώση το τελευταίο πεντάμηνο, ενώ το -3,13% του Mid Cap είναι η μεγαλύτερη πτώση τουλάχιστον των τελευταίων έξι μηνών.
Στο χώρο του Large Cap κορυφαίες μετοχές παραδόθηκαν στους πωλητές, με τις 22 από τις 25 μετοχές του δείκτη να κλείνουν αρνητικά, ενώ 14 εξ αυτών απώλεσαν από 2% και άνω, κάτι καθόλου συνηθισμένο για την αγορά.
Φαίνεται λοιπόν πως μετά τις πρόσφατες αργίες λόγω της εορτής του Πάσχα των Καθολικών, η αγορά κρατάει επιφυλακτική στάση έως ότου ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό με αφορμή την υπόθεση των Τεμπών, που ένα χρόνο μετά φαίνεται πως προξενεί πολύ μεγάλες αρρυθμίες στην κυβέρνηση.
Ασχέτως αν δεν αμφισβητείται η κυριαρχία του κυβερνώντος κόμματος, θυμίζουμε πως η αγορά είναι ευαίσθητη στις πολιτικές εξελίξεις και στην όποια εσωστρέφεια, πολλώ δε μάλλον που σε λιγότερο από 70 ημέρες έχουμε τις ευρωεκλογές που θα είναι ένας… μπούσουλας εξελίξεων και πολιτικών διεργασιών.
Οι επενδυτές αναμένεται να εστιάσουν σε πιθανές ενδείξεις πολιτικής αποδυνάμωσης της κυβέρνησης, που θα μπορούσε να επηρεάσει δυσμενώς τις οικονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Μια σειρά εξελίξεων που αποδυνάμωσαν την κυβέρνηση
Η κυβέρνηση, πλην της… κατάρας της 2ης τετραετίας αλλά και της απώλειας του… άστρου που φαίνεται πως είχε την πρώτη τετραετία όπου όλαείχαν «κρυφτεί» πίσω από τη σοβαρότητα της πανδημίας, το τελευταίο διάστημα έχει αντιμετωπίσει ζητήματα που μάλλον αποδυνάμωσαν το έρεισμά της στην κοινωνία.
Ο οίκος Moody’s όχι μόνο δεν αναβάθμισε την ελληνική οικονομία αλλά εξέφρασε προβληματισμούς για τα δημοσιονομικά κάνοντας λόγο και για τη λειτουργία της δικαιοσύνης, ενώ ο επενδυτικός οίκος JP Morgan πρόσφατα έριξε… τορπίλη στο Χ.Α. αλλά και στην ηγεσία του, τονίζοντας πως είναι καλύτερα να παραμείνει στις αναδυόμενες αγορές, καθώς δεν έχει τα φόντα ούτε το εκτόπισμα να σταθεί στη μεγάλη κατηγορία.
Την ίδια ώρα, η μάχη της καθημερινότητας χάθηκε σε αρκετά μεγάλο βαθμό λόγω της αδυναμίας να χτυπηθεί η ακρίβεια, το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια επίσης δεν άρεσε σε εξαιρετικά μεγάλο μέρος της κοινωνίας που νιώθει αποξενωμένο από την πολιτεία, ενώ μετά ήρθε η υπόθεση με τα e-mail της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου, να φέρει ένα ακόμη πλήγμα στην αξιοπιστία της κυβερνώσας παράταξης.
Μια σειρά από ατυχείς συγκυρίες ή και λαθεμένες αποφάσεις λοιπόν, έχει θολώσει το κυβερνητικό αφήγημα, κάτι που χθες είχε άμεσο και ξεκάθαρο αποτύπωμα στο χρηματιστήριο.
Μένει να δούμε αν σήμερα ή προσεχώς το Χ.Α. θα επιχειρήσει να βγάλει αντίδραση, γυρίζοντας σελίδα, ή αν η ανησυχία θα συνεχιστεί, οπότε ίσως η αγορά «παραδοθεί» σε μεγαλύτερη πτώση – διόρθωση.