Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της χρηματιστηριακής αγοράς από σήμερα και μετά, ύστερα από τις εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας όπου η κυβέρνηση έχασε δύο ακόμη καθοριστικά στελέχη, με την παραίτηση των κ.κ. Μπρατάκου και Παπασταύρου, όπου αμφότεροι είχαν ιδιαίτερα νευραλγικά πόστα.

 

Η σημερινή θα είναι η πρώτη συνεδρίαση μετά από αυτές τις πολιτικές εξελίξεις, καθώς λόγω του Πάσχα των Καθολικών υπήρξαν αργίες Παρασκευή και Δευτέρα, οπότε μένει να δούμε πως θα αντιδράσει όλο το σύστημα.

 

Ασχέτως με τη σημερινή αντίδραση, που δεν αποκλείεται να είναι ψύχραιμη, άλλωστε η κυβέρνηση δεν κινδυνεύει, ενώ καταψηφίστηκε με εμφατικό τρόπο η πρόταση δυσπιστίας, το ενδιαφέρον θα εστιαστεί συνολικά στις επόμενες εβδομήντα ημέρες, έως τις 9 Ιουνίου που θα είναι οι ευρωεκλογές.

 

Αυτό που φοβούνται κάποιοι αναλυτές είναι μήπως το επόμενο δίμηνο κυλήσει μέσα στην εσωστρέφεια και την τοξίνη των «κούφιων» και κενών αντεγκλήσεων, ίδιον χαρακτηριστικό όλων των προεκλογικών περιόδων της Ελλάδος εδώ και δεκαετίες, σε μια συγκυρία που η κυβέρνηση πρέπει να «τρέξει» μεταρρυθμίσεις και κυρίως, να απορροφήσει τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

 

Η κυριαρχία της κυβέρνησης δεν αμφισβητείται επ’ ουδενί, όμως υπάρχουν κάποιοι φόβοι μήπως παρασυρθεί όλο το πολιτικοοικονομικό σύστημα στην εσωστρέφεια και την πολιτικολογία, κάτι που αφαιρέσει από τη δυναμική και την αποφασιστικότητα που πρέπει να δείξει η παράταξη που έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ίδιοι αναλυτές σχολιάζουν πως ενώ οι ευρωεκλογές, σε άλλη συγκυρία θα ήταν έως και… χαλαρές, εντούτοις, στην παρούσα φάση, λόγω της κλιμακούμενης πόλωσης, ίσως λάβουν χαρακτήρα… μίνι δημοψηφίσματος.

 

Ο δείκτης κρισιμότητας των ευρωεκλογών ανεβαίνει, ενώ στην αντιπολίτευση υπάρχει… λύσσα για ρεβάνς, μετά από δύο απανωτές και εμφατικές ήττες, την ώρα που η κυβέρνηση μάχεται με την κατάρα της δεύτερης τετραετίας και τον κακό εαυτό της…

χρηματιστηριο

Το χρηματιστήριο είναι καθρέφτης των πολιτικών εξελίξεων

Σε κάθε περίπτωση, το χρηματιστήριο, όπως πάντα, είναι καθρέφτης (και) των πολιτικών εξελίξεων, οπότε η αγορά κατά τη διάρκεια του Απριλίου θα δείξει και θα μαρτυρήσει αν τυχόν φοβάται αποδυνάμωση της κυβέρνησης, αν φοβάται καθυστέρηση μεταρρυθμίσεων ή αποδυνάμωση της ταχύτητας υλοποίησης των δεκάδων έργων που μέλλουν ακόμη να «κλειδώσουν» σε πληθώρα κλάδων.

 

Τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης ως γνωστόν θα δοθούν για έργα που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2026, που σημαίνει ότι έχουν μείνει κάτι παραπάνω από δυόμισι χρόνια περιθώριο.

 

Άρα, καιρός για χάσιμο και αναίτιες καθυστερήσεις, δεν υπάρχει.

 

Θα ήταν εγκληματικό να χαθεί (σημαντικό) τμήμα από τα τεράστια κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, επειδή το πολιτικό σύστημα βουλιάζει στην τοξικότητα και στις άνευ ουσίας διαμάχες άλλων εποχών.

 

Πάντως, ο Απρίλιος, παραδοσιακά είναι ένας καλός μήνας για το χρηματιστήριο, καθώς τα τελευταία εννέα χρόνια κλείνει θετικά και μάλιστα με σημαντικά κέρδη σε αρκετές περιπτώσεις.

 

Η συγκυρία γενικά είναι καλή, οι διεθνείς αγορές κινούνται σε διαρκή ιστορικά υψηλά, ενώ το Χ.Α. είναι αρκούντος διορθωμένο από το Μάρτιο, όπου σχεδόν τα 2/3 του ταμπλό κινήθηκαν πτωτικά, ασχέτως αν αυτό δεν είχε σημαντική επίπτωση στο Γενικό Δείκτη.

Bloomberg: Από τα μεγαλύτερα κέρδη στον κόσμο για φέτος σημειώνει το Ελληνικό Χρηματιστήριο

Κλάδοι και μετοχές

Πλην των τραπεζών, που αναμένεται – μετά τη διόρθωση του Μαρτίου – να μπουν γερά ξανά στο παιχνίδι των αποδόσεων του Χ.Α., οι κλάδοι που θα παραμείνουν στο προσκήνιο είναι της πληροφορικής, όπου κυοφορούνται deals και μετοχικές ανακατατάξεις, η ενέργεια και οι υποδομές – κατασκευές όπου «τρέχει» ένας πακτωλός δισ. ευρώ για έργα που πρέπει να επιταχύνουν.

 

Ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα αναμένεται να παραμείνει στο προσκήνιο λόγω της κινητικότητας για την πώληση της «πράσινης» θυγατρικής, ενώ και το Μάρτιο ξεχώρισε με άνοδο 18,50%.

 

Η ΔΕΗ, που αποτελεί ένα κατ’ εξοχήν… κυβερνητικό χαρτί, μένει να δούμε αν θα δείξει κάποια ιδιαίτερη διαφοροποίηση, ενώ αυτή την εβδομάδα ανακοινώνουν αποτελέσματα χρήσης 2023 όμιλοι όπως Motor Oil και Quest Συμμετοχών.

 

Επίσης, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα εξελιχτεί μέσα στον Απρίλιο η μάχη των αποτιμήσεων, για το ποια ή ποιες μετοχές θα αποχωρήσουν από τον FTSE 25 και ποιες μετοχές του Mid Cap θα αποκτήσουν τα φόντα να περάσουν στη μεγάλη κατηγορία.

 

Ο Γ.Δ. το μήνα Μάρτιο υποχώρησε κατά 0,17%, ο FTSE 25 έβγαλε διόρθωση 1,24%, ο Mid Cap έχασε 1,15%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης βρέθηκε στην κορυφή της διόρθωσης χάνοντας 4,23%.

 

Σε επίπεδο τριμήνου, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 9,99%, ο FTSE 25 ενισχύεται κατά 9,53%, ο Mid Cap είναι στο +6,35%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κρατάει κέρδη 12,56%.

Διαβάστε ακόμη: