Το χειρότερο δυνατό ξεκίνημα, σε επίπεδο μήνα και τριμήνου, έκανε σήμερα (2/4) το ελληνικό χρηματιστήριο, με τους πωλητές να ανεβάζουν απότομα «στροφές» κατά την επάνοδό τους από την ολιγοήμερη ανάπαυλα λόγω του Πάσχα των Καθολικών.

Με αρνητικές πρωταγωνίστριες τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η Λεωφόρος Αθηνών βρέθηκε σε «κυκλώνα» κατοχύρωσης των κερδών του α’ τριμήνου, που ανήλθαν στο 10%. Πιέσεις ασκήθηκαν σε όλο το «φάσμα» του ταμπλό, με τις τράπεζες να υποχωρούν για πέμπτη διαδοχική μέρα, χάνοντας μάλιστα μεγάλο μέρος από τα κεκτημένα της φετινής χρονιάς.

Επιβαρυντικά λειτούργησε το πτωτικό «γύρισμα» των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, αλλά και το ξεκίνημα στα «κόκκινα» της Wall Street, με το κλίμα στις αγορές να είναι συνολικά αρνητικό. Τα πολυετή ή ιστορικά υψηλά δικαιολογούν τις αθρόες ρευστοποιήσεις, καθώς, ειδικά στην εγχώρια αγορά, δεν έχει παρατηρηθεί ένα πειστικό «κύμα» εκτόνωσης που θα δώσει την ευκαιρία στους traders να ανασυνταχθούν.

Αναλυτικότερα, στη συνεδρίαση της Τρίτης ο Γενικός Δείκτης σημείωσε «βουτιά» 28,51 μονάδων ή 2% και έκλεισε στις 1.393,84 μονάδες, έχοντας κινηθεί μεταξύ των μονάδων 1.391,13 (χαμηλό ημέρας) και των 1.423,72 μονάδων (υψηλό ημέρας). Πρόκειται για το δεύτερο πισωγύρισμα του δείκτη φέτος κάτω από τις 1.400 μονάδες, μετά το -2,51 της 11ης Μαρτίου, όταν ο ΓΔ είχε κλείσει στις 1.391,26 μονάδες.

Στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μεγάλη πτώση κατέγραψαν, μεταξύ άλλων, η Ελλάκτωρ, η Viohalco, η Coca Cola, η Aegean, η ΕΥΔΑΠ και η ElvalHalcor, ενώ στα mid caps ο ΟΛΠ «βυθίστηκε» 7%, προερχόμενος από κλείσιμο σε υψηλό 16ετίας. Ακολούθησαν η Τεχνική Ολυμπιακή, η Intracom Holdings, η Intrakat, η ΕΧΑΕ και η Alumil. Ελάχιστες μετοχές διασώθηκαν, με την αναλογία να είναι 2 θετικές έναντι 9 αρνητικών μετοχών στο ταμπλό.

Σημειώνεται ότι ο Απρίλιος μπήκε μεν με το… αριστερό, αλλά είναι μήνας σημαντικών εξελίξεων, όσον αφορά τις ανακατατάξεις που θα λάβουν χώρα στους δείκτες του Χ.Α. Ο τρέχων μήνας θα κρίνει την αναδιάρθρωση του Μαΐου, η οποία θα έχει ως βασικό κριτήριο τη μέση κεφαλαιοποίηση Απριλίου των προς αναβάθμιση ή… υποβιβασμό εταιρειών στις ανάλογες κατηγορίες. Απόλυτο φαβορί για upgrade στον «25άρη» είναι ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ), ενώ θέση διεκδικούν επίσης η Intrakat, ο ΟΛΠ και η Intralot.

Οι επιδόσεις του Μαρτίου και του α’ τριμήνου

Στις λεπτομέρειες χάθηκε το πρόσημο του Μαρτίου για το Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως και η διψήφια άνοδος σε τριμηνιαία βάση. Υπό το «βάρος» των τραπεζών, οι οποίες διόρθωσαν πιο έντονα σε σύγκριση με τους υπόλοιπους κλάδους, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ανεπαίσθητες απώλειες της τάξης του 0,17% τον προηγούμενο μήνα, που μεταφράζεται σε μόλις 2,42 μονάδες. Είχαν προηγηθεί, ωστόσο, τέσσερις συναπτοί μήνες κερδών, κατά τους οποίους το Χ.Α. είχε ενισχυθεί σωρευτικά κατά 19,42% (Νοέμβριος 6,88% – Δεκέμβριος 1,41% – Ιανουάριος 5,74% – Φεβρουάριος 4,19%).

Στο α’ τρίμηνο του 2024, το Χρηματιστήριο «εκτινάχθηκε» κατά 9,99%, προσθέτοντας συνολικά 129,21 μονάδες στην αξία του από τις αρχές του έτους. Πρόκειται, μάλιστα, για το δεύτερο διαδοχικό κερδοφόρο τρίμηνο, καθώς είχε ενισχυθεί κατά 6,93% στο δ’ τρίμηνο του 2023. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο ΓΔ υποχώρησε κατά 0,20% στις τρεις συνεδριάσεις που πραγματοποιήθηκαν, καθώς η Λεωφόρος Αθηνών είχε μείνει κλειστή λόγω της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου και της Μεγάλης Παρασκευής των Καθολικών (29/3).

Αναφορικά με τους υπόλοιπους βασικούς δείκτες, ο τραπεζικός κινήθηκε πτωτικά κατά 1,86% στην εβδομάδα και διολίσθησε 4,23% τον Μάρτιο. Παρ’ όλα το α’ τρίμηνο έκλεισε ιδανικά, καθώς οι τράπεζες «απογειώθηκαν» κατά 12,56%, ήτοι κατά 133,29 μονάδες. Ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) υποχώρησε κατά 0,40% σε εβδομαδιαία βάση, κατά 1,24% σε μηνιαία, ενώ κινήθηκε ανοδικά κατά 9,53% σε τριμηνιαία. Ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) έχασε 0,53% στην εβδομάδα, κινήθηκε χαμηλότερα κατά 1,15% τον Μάρτιο, αλλά κέρδισε 6,35% το α’ τρίμηνο.

Οι απώλειες στο εξωτερικό και τα αποτελέσματα

Διορθωτικά ξεκίνησε ο Απρίλιος και το β’ τρίμηνο στις διεθνείς αγορές, με τους βασικούς δείκτες της Wall Street να υποχωρούν σήμερα περισσότερο από 1%, διορθώντας από τα ιστορικά υψηλά που «χτύπησαν» πρόσφατα. Αξίζει να σημειωθεί πως το αμερικανικό χρηματιστήριο προέρχεται από 5 μήνες συνεχούς ανόδου και επιδόσεις ρεκόρ σε τριμηνιαία βάση, οπότε η τωρινή εικόνα θεωρείται εύλογη. Νέο «άλμα» καταγράφεται στις αποδόσεις των ομολόγων, με τους επενδυτές να «ποντάρουν» μεν στη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο από πλευράς Fed, αλλά έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν για ενδεχόμενες καθυστερήσεις. Μικτά πρόσημα στα ασιατικά χρηματιστήρια, με τον δείκτη Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ να κάνει ράλι με τεχνολογική ώθηση. Ανοδικές τάσεις επικρατούσαν στις ευρωαγορές, με το σκηνικό να αλλάζει ριζικά στην πορεία, με τον γερμανικό DAX και τον ιταλικό FTSE MIB να ηγούνται της πτώσης.

Στην εγχώρια ατζέντα των επενδυτών και τα ετήσια αποτελέσματα, που συνεχίζονται να ανακοινώνονται, σήμερα σειρά έχει η Dimand. Τα βλέμματα πέφτουν περισσότερο στην Τετάρτη (3/4), με την Motor Oil και την Quest Holdings να δημοσιεύουν τις οικονομικές τους επιδόσεις για το 2023. Την Παρασκευή (5/4) θα προβεί σε ανακοινώσεις η ΕΥΑΘ, ενώ την επόμενη εβδομάδα περιμένουμε τις ΔΕΗ, Fourlis (Τρίτη 9/4), ΑΔΜΗΕ (Πέμπτη 11/4), Alumil και Entersoft (Παρασκευή 12/4).

Διαβάστε ακόμη: