Με θετικές διαθέσεις αντιμετωπίζουν πλέον οι μεγάλοι διαχειριστές κεφαλαίων τα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας, μετά και τις επιδόσεις που καταγράφουν οι περισσότερες χώρες, αλλά και την προοπτική μείωσης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Vanguard Asset Management, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, και η Candriam, η οποία επιβλέπει περιουσιακά στοιχεία 140 δισ. ευρώ, αγοράζουν περισσότερα κρατικά ομόλογα από τα λεγόμενα κράτη της ευρωπαϊκής περιφέρειας, ειδικά της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Ισπανίας.

Ελληνικά ομόλογα

Πάνω από μια δεκαετία από τότε που οι αυξανόμενες αποδόσεις τους απείλησαν το μέλλον του ευρώ, το άτυπο αυτό γκρουπ των χωρών θεωρείται πολύ πιο υγιής δημοσιονομικά. Όλο και περισσότεροι επενδυτές, αισθάνονται πλέον άνετα να επενδύσουν στο χρέος του, αναφέρει το Bloomberg. Ενώ η χρονική στιγμή των μειώσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ φέτος είναι ασαφής, η χαλάρωση πολιτικής θεωρείται αναπόφευκτη και μειώνει τις ανησυχίες σχετικά με το κόστος εξυπηρέτησης μεγάλων όγκων χρέους.

«Καθώς ο πληθωρισμός και τα επιτόκια έχουν ξεκάθαρα αλλάξει πορεία, πιστεύουμε ότι το χρήμα θα πρέπει να συνεχίσει να ρέει στην ευρωπαϊκή περιφέρεια», δήλωσε ο Ales Koutny, επικεφαλής διεθνών επιτοκίων της Vanguard.

Αυτόν τον μήνα, ο Koutny προσθέτει σε θέσεις που ξεκίνησαν στα τέλη του περασμένου έτους. Τώρα έχει overweight θέσεις στο ισπανικό χρέος, έχει επεκτείνει τη θέση του στην Ελλάδα και έχει επίσης πάρει μερικά ιταλικά ομόλογα. Ο Philippe Noyard, παγκόσμιος επικεφαλής σταθερού εισοδήματος της Candriam, έχει επίσης αναβαθμίσει την Ιταλία και την Πορτογαλία σε neutral από underweight.

Ένα βασικό σημάδι εμπιστοσύνης στην περιφέρεια ήρθε τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τον Koutny, όταν οι αγορές αφομοίωσαν την είδηση ότι η ΕΚΤ θα επιτάχυνε το τέλος του προγράμματος αγοράς ομολόγων της εποχής της πανδημίας, γνωστού ως PEPP. Προσέθεσε στην υπόθεση ότι το χρέος από τις μικρότερες χώρες της ευρωζώνης θα παραμείνει «καλά υποστηριζόμενο» μεσοπρόθεσμα, είπε.

Τα θεμελιώδη μεγέθη της Ισπανίας είναι ισχυρότερα από ό,τι τιμολογούν οι αγορές, ενώ η επιστροφή της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα έχει αυξήσει την ελκυστικότητα της χώρας, είπε ο Koutny. Οι λήξεις μεταξύ πέντε και 15 ετών προσφέρουν την καλύτερη έκθεση και στις δύο χώρες, είπε.

Διαβάστε ακόμη: