Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, και η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, παρουσίασαν μέτρα πρόσθετης στήριξης των νέων γονιών.

Το επίδομα γέννησης αυξάνεται από 400 έως 1.500 ευρώ

Η κυρία Ζαχαράκη ανακοίνωσε ότι το επίδομα γέννησης αυξάνεται από 400 έως 1.500 ευρώ.

Ειδικότερα:

  • από τα 2.000 ευρώ πάει στα 2.400 για το πρώτο παιδί, αύξηση 400 ευρώ
  • Στα 2.800 ευρώ για το δεύτερο παιδί, αύξηση 800 ευρώ
  • Στα 3.000 ευρώ για το τρίτο παιδί, αύξηση 1.000 ευρώ
  • Στα 3.500 ευρώ για το τέταρτο παιδί και πάνω, αύξηση 1.500 ευρώ.

Η πληρωμή του επιδόματος θα γίνει τον Απρίλιο σε δύο ισόποσες δόσεις

Σύμφωνα με την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, η αύξηση θα έχει αναδρομική ισχύ από το 2023 και θα καταβληθεί σε δύο δόσεις, για πρώτη φορά τον Απρίλιο και εν συνεχεία μετά από ένα πεντάμηνο, σημειώνοντας πως θα διατεθούν 90 εκατ. ευρώ σε δύο δόσεις σε 300.000 νέους γονείς.

Η κυβέρνηση θέτει ως προτεραιότητα το ζήτημα του κόστους ζωής, σε συνδυασμό και με τις αρνητικές δημογραφικές προβλέψεις, τόνισε η Σοφία Ζαχαράκη και πρόσθεσε ότι «εκεί που πηγαίναμε σε ένα οριζόντιο πρόγραμμα, τώρα μιλάμε για εξαρτώμενα μέλη. Οπότε προσμετράται το πόσα παιδιά έχει ο καθένας. Το ποσό είναι σημαντικό όταν το λαμβάνει η οικογένεια. Έρχεται να προστεθεί στα παιδιά που ήδη έχεις».

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης γνωστοποίησε ότι σε νέους γονείς θα δοθούν περίπου 90 εκατ. ευρώ. «Μιλάμε για σχεδόν 300.000 γονείς στο επίπεδο της διετίας. Είναι η απάντηση της κυβέρνησης βασικά στο πρόβλημα της ακρίβειας, μετά τα βαριά πρόστιμα, το πλαφόν που έχει εισαχθεί στο βρεφικό γάλα».

Επίσης, αναφέρθηκε και σε μια σειρά παρεμβάσεων της κυβέρνησης, ανακοινώνοντας:

  • αύξηση του επιδόματος μητρότητας,
  • προσαύξηση εισοδηματικών κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης σε 5.000 ευρώ για κάθε παιδί
  • κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος σε οικογένειες με παιδιά
  • αναμόρφωση του επιδόματος παιδιών για το δημόσιο, με αύξηση 20% για το πρώτο παιδί και 50% από το δεύτερο και κάθε επιπλέον παιδί

«Είχαμε κατ’ επανάληψη έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις στο επίδομα τέκνου σε 800.00 δικαιούχους, με κόστος 355 εκατ. ευρώ» σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Αναφερόμενη στα σχολικά γεύματα η κυρία Ζαχαράκη είπε ότι τα ποσά έχουν αυξηθεί και δίνονται μερίδες περισσότερες από ποτέ, με βάση αντικειμενικά κριτήρια, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα παρέμβαση για το ζήτημα.

Διαβάστε ακόμη: