Εντατικοποιήσαμε τον ελεγκτικό μηχανισμό (μέχρι το 2020 ήταν ένα εντελώς αρρύθμιστο τοπίο) και θεσμοθετήσαμε κανονιστικό πλαίσιο για τις παλιές δομές, για αυτό και σήμερα, «δυστυχώς αλλά και ευτυχώς» βρήκαμε όλες εκείνες τις περιπτώσεις, ανέφερε η κ. Μιχαηλίδου, μιλώντας σήμερα (28/11) στη Βουλή.

Ωστόσο, η αρμόδια Υπουργός τόνισε ότι «η προσπάθεια συνεχίζεται, μέχρις ότου το μεγάλο εγχείρημα της αναδοχής των παιδιών και της αποϊδρυματοποίησής τους φθάσει στο ανώτατο σημείο», στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Γιώργου Καμίνη.

Παράλληλα, η κ. Υπουργός παρέδωσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία υπερπολλαπλασιάσθηκε η αναδοχή παιδιών και από 2.400 παιδιά που βρίσκονταν στα ιδρύματα, σήμερα ανέρχονται σε 1.300, δηλαδή 1.100 παιδιά πήγαν σε οικογένειες. «Αποτελεί σχεδόν το 50% των παιδιών, η προσπάθεια που κάνουμε έχει υλοποιηθεί κατά το ήμισυ. Συνεχίζουμε, όμως, γιατί έχουμε το υπόλοιπο ποσοστό», επεσήμανε.

Αναφορικά με λύση στο φλέγον ζήτημα της μακρόχρονης παραμονής κακοποιημένων παιδιών σε νοσοκομεία κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε ότι «σήμερα, βρίσκονται στα νοσοκομεία κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας 58 παιδιά, 7 στα 10 εκ των οποίων θα επιστρέψουν στη βιολογική τους οικογένεια, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία κι ο στόχος είναι τα υπόλοιπα να πάνε σε ανάδοχες οικογένειες».

Παρ’ ότι οι ιατρικές εξετάσεις για αυτά τα παιδιά δε διαρκούν πάνω από δέκα ημέρες, η κ. Υπουργός παραδέχθηκε ότι πολλά από αυτά παραμένουν στα νοσοκομεία επί μήνες, μετά την έκδοση εισαγγελικής εντολής. Ωστόσο, τα νοσοκομεία ούτε διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές, ούτε προορίζονται να τα φιλοξενήσουν για τόσο μεγάλα χρονικά διαστήματα. Η Δόμνα Μιχαηλίδου επιβεβαίωσε στη Βουλή ότι σε αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση, βρίσκονται σήμερα 58 παιδιά.

«Προφανώς, το ιδανικό είναι τα παιδιά αυτά να καταλήγουν σε ανάδοχες οικογένειες ή, αν κριθεί κατάλληλο, πίσω στις οικογένειές τους, όμως πρέπει να έχουμε ένα σχέδιο μέχρι να συμβεί αυτό. Από τη στιγμή που υπάρχουν κενές θέσεις σε κάποια ιδρύματα, δημόσια ή ιδιωτικά, πρέπει, έστω μεταβατικά, να δούμε αν μπορούν να μεταφερθούν αυτά τα παιδιά εκεί», σημείωσε ο κ. Καμίνης, εντοπίζοντας την ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων.

Απαντώντας, η αρμόδια Υπουργός είπε πως «ελεγκτικός μηχανισμός των κοινωνικών δομών είναι αποκεντρωμένος και ανήκει στις Περιφέρειες και ο κοινωνικός σύμβουλος μέχρι το 2020, δεν είχε καν σαφές καθηκοντολόγιο, παρ’ όλα αυτά για πρώτη φορά, ο ρόλος του αρμόδιου ελεγκτικού μηχανισμού κατέστη συγκεκριμένος.

Δε μπορούσε καν να μετρήσει πόσα είναι τα παιδιά στα ιδρύματα. Κάποιο, δήλωνε τριάντα παιδιά και ο ΕΟΔΥ βρήκε θετικά σαράντα», δήλωσε ως παράδειγμα και υπογράμμισε πως «μέχρι να υλοποιήσουμε το όραμα της αναδοχής, κάνουμε έλεγχο στα ιδρύματα.

Αυστηροποιήσαμε και κάνουμε συγκεκριμένο τον ρόλο του κοινωνικού συμβούλου και ταυτόχρονα, φτιάξαμε ένα κανονιστικό πλαίσιο για τις αρχαιότερες κοινωνικές δομές. Διότι, μπορεί να έχουμε ορφανοτροφεία από πολύ παλιά, ωστόσο, κανένα αδειοδοτικό πλαίσιο. Όπερ σημαίνει έλεγχος και στελέχωση, δηλαδή βρεφοκόμους, κοινωνικούς λειτουργούς, συμβεβλημένο ιατρό, νομικό και κατάλληλα κτήρια.

Αυτά δε θα γίνουν, έγιναν και επειδή εντατικοποιήσαμε τον ελεγκτικό μηχανισμό. Για αυτό και δυστυχώς –αλλά ευτυχώς– βρήκαμε όλες εκείνες τις περιπτώσεις και είμαστε από πάνω, προκειμένου να βοηθήσουμε όσο περισσότερο γίνεται», ολοκλήρωσε η Δόμνα Μιχαηλίδου.

Διαβάστε ακόμη: