Σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση της Interview για λογαριασμό της ιστοσελίδας politic.gr, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει προβάδισμα 10 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, η ΝΔ συγκεντρώνει 34,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 24% και ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 12,5%, η Ελληνική Λύση με 4,9%, το ΚΚΕ με 4,5%, το ΜέΡΑ25 με 3,2% και ο Συνασπισμός Δημιουργία με 1,1%. Υψηλό ποσοστό της τάξεως του 8,5% συγκεντρώνουν οι αναποφάσιστοι, ενώ το 5,3% απάντησε «άλλο».

Η κυβέρνηση διατηρεί τις δυνάμεις της και υψηλή συσπείρωση σε μια κρίσιμη φάση, ενώ αξιοσημείωτη είναι η αύξηση των ποσοστών του ΚΙΝΑΛ από το 9,1% στο 12,5%. Η διαφαινόμενη αύξηση της εκλογικής δύναμης του Κινήματος Αλλαγής μένει να αποδειχτεί αν είναι συγκυριακή ή αν θα αποκτήσει μονιμότερη βάση. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 49,6% θεωρεί ότι το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ είναι πολύ/αρκετά πιθανό να γίνει κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αν και η επίδοση που καταγράφει η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου είναι η μικρότερη που είχε από τις αρχές του χρόνου έως τώρα (από το 37,6% στο 34,2%), τα χαμηλά κέρδη που απολαμβάνει η ηγεσία της Κουμουνδούρου επιτρέπουν στα στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου να μην αισθάνονται άμεση απειλή από τις απώλειες που εμφανίζονται στο πολιτικό κεφάλαιο του κυβερνώντος κόμματος.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός

Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 18 μονάδες του Αλέξη Τσίπρα, συγκεντρώνοντας το 44% έναντι 26% του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αντίθετα, το ποσοστό των ερωτηθέντων που απάντησαν «Κανένας από τους δύο» ανέρχεται στο 30%.

Δημοφιλία πολιτικών αρχηγών

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη δημοφιλία των αρχηγών των κομμάτων στη Βουλή, παρά το γεγονός ότι έχουμε εισέλθει στον τρίτο χρόνο διακυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, με το 49,9% να δηλώνει πως «έχει (μάλλον) θετική άποψη» για τον πρωθυπουργό. Στη δεύτερη θέση είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης, για τον οποίο το 42% έχει θετική άποψη έναντι του 26,2% που τον κρίνει αρνητικά. Ο Ν. Ανδρουλάκης είναι άλλωστε ένα στέλεχος που μέχρι τώρα όχι μόνο δεν έχει ασκήσει κυβερνητικά καθήκοντα, αλλά ούτε καν έγινε βουλευτής. Στην τρίτη θέση είναι ο Δ. Κουτσούμπας (25,9), ακολουθεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας (23%), έπεται ο Κ. Βελόπουλος (15,5%) και ο Γ. Βαρουφάκης (15,2%).

Η κοινή γνώμη πιέζει για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολίου

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, οι πολίτες φαίνεται ότι αποδέχονται στην πλειοψηφία τους τις κυβερνητικές ενέργειες για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και μάλιστα το 50,1% θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα χειριζόταν χειρότερα την πανδημία από τη ΝΔ. Μόνο το 19,8% πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα χειριζόταν καλύτερα το θέμα της πανδημίας.

Αν και η ανακοίνωση του διοικητικού προστίμου των 100 ευρώ κάθε μήνα σε μη εμβολιασμένους πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν προχωρήσει στην πρώτη δόση, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σκληρό μέτρο, η πλειοψηφία των πολιτών (54%), σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, εγκρίνει την εφαρμογή του.

Μάλιστα η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων επιθυμεί να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και σε άλλες δραστηριότητες πέρα των υγειονομικών, κυρίως σε επαγγελματικές ομάδες που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο, όπως στα σώματα ασφαλείας (79,4%), στον στρατό (76,3), στους εκπαιδευτικούς (76,2).

Τέλος, αν και το κόστος στην ψυχική υγεία των πολιτών είναι μεγάλο εξαιτίας της πανδημίας, σχεδόν ένας στους δύο δηλώνει αρκετά αισιόδοξος για το 2022 ενώ η πλειοψηφία (35,1%) θεωρεί ότι η πανδημία θα ελεγχθεί το 2023.