Το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της Abacus, που παρουριάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, δείχνει ότι η Νέα Δημοκρατία διατηρεί διψήφιο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Abacus, στην εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, το ποσοστό της ΝΔ κυμαίνεται από 33% έως 36% ενώ του ΣΥΡΙΖΑ από 22% έως 25%. Με βάση τους μέσους όρους η διαφορά του κυβερνώντος κόμματος από την αξιωματική αντιπολίτευση κυμαίνεται στις 11 μονάδες. 

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το ΚΙΝΑΛ εμφανίζεται και πάλι  ενισχυμένο καθώς το ποσοστό του κινείται από 15%-18% και ακολουθούν ΚΚΕ 5%-6,5%, Ελληνική Λύση 4%-5%, ΜέΡΑ 25 2,5%-3%, Έλληνες για την Πατρίδα 2,5%-3%, Δημιουργία Ξανά 1%-1,5%, Ελεύθεροι Άνθρωποι 0,5%-1%, άλλο κόμμα 6%-7%.

Σημειώνεται δε ότι σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, το 68% των ψηφοφόρων ΚΙΝΑΛ κρίνει θετικά τον πρόεδρο του κόμματος, Νίκο Ανδρουλάκη. Το ίδιο ποσοστό στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ κρίνει αρνητικά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ενώ το 31% των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής, έχει θετική γνώμη για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, 32% ουδέτερη και 36% αρνητική.

Στην εικόνα των Πολιτικών Αρχηγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να έχει τις περισσότερες θετικές γνώμες με 33%, ο Αλέξης Τσίπρας έχει 11% και ο Νίκος Ανδρουλάκης βρίσκεται στο 17%. 

Τι απαντούν οι πολίτες για την απλή αναλογική

Στο ερώτημα ποια είναι η γνώμη των πολιτών για το σύστημα της Απλής Αναλογικής, το 1/3 το θεωρεί δίκαιο (35%), το 22% πολύπλοκο, το 29% προβληματικό και το 14% δεν γνωρίζει.

Στους ψηφοφόρους του κάθε κόμματος οι απαντήσεις στο ερώτημα αυτό κατανέμονται ως εξής:

Νέα Δημοκρατία

27% Δίκαιο

38% Προβληματικό

23% Πολύπλοκο

ΣΥΡΙΖΑ

51% Δίκαιο

17% Πολύπλοκο

24% Προβληματικό

8% Δεν γνωρίζει

ΚΙΝΑΛ

47% Δίκαιο

17% Πολύπλοκο

23% Προβληματικό

13% Δεν γνωρίζει

Υπενθυμίζεται ότι χθες παρουσιάστηκε το πρώτο μέλος της έρευνας, όπου καταγράφηκε η έκδηλη ανησυχία των πολιτών για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας Abacus.

Όπως προκύπτει, η οικονομία είναι το μεγάλο πρόβλημα και πεδίο απαισιοδοξίας για τους περισσότερους, ενώ μεγάλο είναι το ποσοστό των πολιτών που προβαίνουν σε σημαντικές περικοπές δαπανών εξαιτίας του κύματος ακρίβειας.