Έκδηλη είναι η ανησυχία των πολιτών για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση όπως καταγράφεται στη νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Abacus.
Η δημοσκόπηση της Abacus που παρουσιάστηκε απόψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha πραγματοποιήθηκε πανελλαδικά, με δείγμα τα 1.026 άτομα, το διάστημα από 2 έως 8 Μαρτίου 2022.
Όπως προκύπτει, η οικονομία είναι το μεγάλο πρόβλημα και πεδίο απαισιοδοξίας για τους περισσότερους, ενώ μεγάλο είναι το ποσοστό των πολιτών που προβαίνουν σε σημαντικές περικοπές δαπανών εξαιτίας του κύματος ακρίβειας. Ενδιαφέρον έχουν και οι απαντήσεις στα ερωτήματα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Σημαντικότερο πρόβλημα η ακρίβεια
Ως το σημαντικότερο πρόβλημα, πλέον, οι Έλληνες κρίνουν την ακρίβεια, ενώ η πανδημία υποχώρησε σε πολύ μεγάλο ποσοστό, σε σχέση με την απάντηση στο ίδιο ερώτημα που έγινε τον περασμένο Ιανουάριο.
Πλέον τα ποσοστά όσων κρίνουν την ακρίβεια ως το σημαντικότερο πρόβλημα διπλασιάστηκαν στο 48% (από 24% τον Ιανουάριου) και η πανδημία υποχώρησε στο 17% (από το 37% τον Ιανουάριο).
Ως ίδιας σημασίας προβλήματα κρίνουν τα παραπάνω το 33% των ερωτηθέντων.
Απαισιόδοξοι για το μέλλον τους οι 6 στους 10 Έλληνες
Στην ερώτηση «πώς θα είναι η προσωπική σας καθημερινότητα» τους επόμενους 12 μήνες, δηλαδή ο δείκτης προσωπικής αισιοδοξίας, φαίνεται ότι λόγω της οικονομικής ανασφάλειας, η πλειοψηφία διαβλέπει ένα χειρότερο μέλλον.
Συγκεκριμένα το 59% θεωρεί ότι η καθημερινότητά του θα είναι χειρότερη (31% πριν από δύο μήνες), η ίδια το 25% (42% τον Ιανουάριο) και καλύτερη μόλις το 13% (25% τον Ιανουάριο).
Η χώρα επίσης κινείται προς ένα χειρότερο μέλλον, σύμφωνα με την άποψη των 2 στους 3 Έλληνες, οι οποίοι στο ερώτημα πώς βλέπουν την καθημερινότητα του μέσου Έλληνα απαντούν «χειρότερη» σε ποσοστό 66% (41% τον Ιανουάριο).
Την ίδια καθημερινότητα βλέπει το 21% (34% από τον Ιανουάριο) και καλύτερη μόλις το 10% (υποχώρησε 13 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τον Ιανουάριο).
Μείωση των δαπανών για τα περισσότερα νοικοκυριά
Ακόμη, στην έρευνα της Abacus καταγράφεται το πολύ αρνητικό οικονομικό κλίμα, που προκύπτει από μεγάλη μείωση των εξόδων των πολιτών σε διάφορες κατηγορίες δαπανών.
Σε μείωση των διάφορων εξόδων για αγορές και υπηρεσίες, λόγω του κακού οικονομικού κλίματος, έχει προβεί το 77% των πολιτών, ποσοστό αυξημένο κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Ιανουάριο.
Το ποσοστό αυτό είναι ακόμα υψηλότερο σε ορισμένες κατηγορίες, όπως οι συνταξιούχοι.
Συγκεκριμένα, τις αγορές βασικών αγαθών σε σούπερ μάρκετ έχει περικόψει το 75% των ερωτηθέντων, ενώ την ίδια απάντηση έδωσε τον Ιανουάριο το 65%.
Σε μείωση της κατανάλωσης θέρμανσης έχει προβεί το 71% (61% πριν από δύο μήνες).
Στο ερώτημα πώς θα πρέπει να γίνει η αντιμετώπιση ακρίβειας από την κυβέρνηση, οι πολίτες προτείνουν:
Μείωση ΦΠΑ σε βασικά αγαθά το 44%
Αύξηση του κατώτατου μισθού το 32%
Πλαφόν κέρδους σε κάποια προϊόντα το 9%
Θέσπιση κοινωνικών τιμολογίων το 5%
Έκτακτο επίδομα σε δικαιούχους το 4%
Πώς επηρεάζει ο πόλεμος στην Ουκρανία
Σχετικά με την επίδρασης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών (93%) θεωρεί ότι αυτή οδηγεί σε ανατιμήσεις στα βασικά αγαθά και την ενέργεια, ενώ διαφωνεί με αυτό το 2%.
Οριακά, οι περισσότεροι (53%) εκτιμούν ότι τα γεγονότα αυτά ενισχύουν τον ρόλο της Τουρκίας, σε σχέση με τη χώρα μας, διαφωνεί το το 19% και δεν εκφράζει άποψη το 28%.
Για τη σχέση μας με τη Ρωσία, οι δύο στους τρεις (67%) εκτιμούν ότι αυτές έχουν επιδεινωθεί, το 22% απαντάει «ίσως» και το 10% εκτιμά ότι δεν επηρεάστηκαν από τον πόλεμο.
Η συντριπτική πλειοψηφία (84%) θεωρεί ότι η Ευρώπη επηρεάζεται από τον πόλεμο και προκαλείται «διεθνής αναταραχή», το 12% απαντάει «ίσως» και το 3% απαντάει αρνητικά.
Διαφωνεί η πλειοψηφία με την αποστολή εξοπλισμού στην Ουκρανία – Οι σχέσεις μας με τη Ρωσία
Στον ερώτημα τι θα συμβεί με την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία από την Ελλάδα, το 62% διαφωνεί, καθώς θεωρεί ότι αυτή η ενέργεια «θα δυσκολέψει τη χώρα», ενώ μόλις το 9% θεωρεί ότι «θα βοηθήσει». Τίποτα από τα δύο, απαντά το 9%.
Tι απαντούν οι ψηφοφόροι κάθε κόμματος για την αποστολή αμυντικού εξοπλισμού
Οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας διαφωνούν με την αποστολή εξοπλισμού σε ποσοστό 38%, συμφωνεί το 47%, ενώ το 13% δεν εκφράζει άποψη.
Αντίστοιχα, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν σε ποσοστό 74%, συμφωνεί το 17% και δεν εκφράζει άποψη το 7%.
Στο ΚΙΝΑΛ, τα ποσοστά εμφανίζουν σύγκλιση με τα αντίστοιχα των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας (47% συμφωνεί, 44% διαφωνεί και το 7% δεν εκφράζει άποψη).
Στο ερώτημα αν πρέπει η Ελλάδα να ακολουθεί τις αποφάσεις των εταίρων για τη Ρωσία -δηλαδή αν πρέπει να συμφωνούμε στην επιβολή των κυρώσεων- οι δύο στους τρεις (64%) συμφωνεί με τις κυρώσεις και το 30% διαφωνεί.
Σε αυτό το ερώτημα, η συντριπτική πλειοψηφία (77%) των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας συμφωνεί, το ποσοστό πέφτει στο 64% για τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ ταυτίζονται με αυτούς της ΝΔ (76%).
Σημειώνεται ότι οι ψηφοφόροι των μικρότερων κομμάτων έχουν εντονότερη διαφωνία με τη συμπόρευση της Ελλάδας με τους εταίρους, σε αυτό το θέμα
Τέλος, στο ερώτημα αν είναι δικαιολογημένη η αγορά ακριβών οπλικών συστημάτων από τη χώρα μας, οι δύο στους τρεις και πάλι απαντούν θετικά (67%), ενώ διαφωνεί το 21%. Το 11% των ερωτηθέντων δεν εκφράζει άποψη.
Αύριο θα παρουσιαστεί το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης, που περιλαμβάνει την πρόθεση ψήφου στις εκλογές.