O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παραχωρώντας συνέντευξη απόψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, διατύπωσε την ξεκάθαρη θέση ότι «η αποστολή στρατιωτικού αμυντικού υλικού στην Ουκρανία ήταν το ηθικά σωστό και εθνικά επιβεβλημένο», μαζί με τη διαβεβαίωση ότι «η Ελλάδα δεν θα εμπλακεί στον πόλεμο, αλλά εάν ζητηθεί στα πλαίσια του ΝΑΤΟ να στείλουμε δυνάμεις σε γειτονικές χώρες πιστεύω θα το κάνουμε».
Απαντώντας σε σχετικές αιτιάσεις, ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι δεν πιστεύει στα Συμβούλια των Πολιτικών Αρχηγών, διότι «δεν προσφέρουν κάτι», όπως είπε, επιμένοντας ότι «πράξαμε το σωστό, όπως τελικά έπραξε το σωστό η μεγαλύτερη πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών».
Μάλιστα, επανέλαβε, κληθείς να σχολιάσει την εκλογολογία που επανήλθε με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, ότι «η κυβέρνηση είναι σταθερή. οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας» και πως «το δίλημμα των εκλογών θα είναι σταθερότητα ή περιπέτειες».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «κανείς δεν περίμενε ότι ο Πρόεδρος Πούτιν θα έπαιρνε την απόφαση να εισβάλει στην Ουκρανία. Αποτελεί την αναίρεση του καθεστώτος ειρήνης και ασφάλειας.
Μιλάμε για ένα νέο ψυχρό πόλεμο για τον οποίο κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πώς θα τελειώσει». Σημείωσε εμφατικά ότι «συντελείται ανθρωπιστική καταστροφή. Απολύτως επιβεβλημένο να σταματήσουν τώρα οι εχθροπραξίες. Η Ρωσία σήμερα είναι παγκόσμια απομονωμένη, όπως φάνηκε και από το ψήφισμα στον ΟΗΕ».
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός επισήμανε τη σημασία να υπάρξει εκεχειρία για να φύγουν οι άμαχοι, ενώ εκτίμησε ότι τις επιπτώσεις του ρωσικού αναθεωρητισμού θα τις πληρώσει και ο ρωσικός λαός.
Πρόσθεσε δε με νόημα ότι «δεν υπάρχει ακροατήριο σήμερα για τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας. Ο αναθεωρητισμός η προβολή αυτοκρατορικών φιλοδοξιών δεν είναι σήμερα μια δημοφιλής πολιτική. Η Τουρκία θα αναθεωρήσει τη ρητορική που είδαμε τις τελευταίες ημέρες προς την πατρίδα μας».
Μητσοτάκης: Είμαι ανοικτός σε συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο
«Ήμασταν λίγοι αυτοί που μιλούσαμε για ευρωπαϊκό στρατό. Ήρθε η Γερμανία που καταδιώκεται από παρελθόν βαρύ. Η Σουηδία, ουδέτερη χώρα, και στέλνει αμυντικό εξοπλισμό στην Ουκρανία. Η χώρα δεν προτίθεται να αγοράσει κανένα αμυντικό σύστημα από τη Ρωσία.
Έχω πει πολλές φορές ότι δεν θα πρέπει να αποτελεί είδηση συνάντηση Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο. Πιστεύω ότι θα υπάρχει κοινή διάθεση να οργανωθεί μια τέτοια συνάντηση. Είμαστε δύο χώρες που συγκροτούμε τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Θα μπορούσε να αποτελέσει έναυσμα για κατέβασμα των τόνων.
Η ρητορική του αναθεωρητισμού είναι εκτός διεθνούς κλίματος. Η Ελλάδα είναι μια χώρα κυρίαρχη με ισχυρές συμμαχίες. Η Ευρώπη δεν μας στήριξε στον Έβρο; Ήταν ζήτημα παραβίασης συνόρων. Σήκωσα τρία τηλέφωνα και ήρθαν. Είδαμε απόλυτη στήριξη στην πολιτική μας και αλλαγή στη στάση της Ευρώπης στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.
Ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε δε το τελευταίο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας, λέγοντας ότι «αν δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε την ελευθερία μας και την εδαφική μας ακεραιότητα, τίποτα δεν υπάρχει».
Για την ενεργειακή κρίση και το έκτακτο επίδομα
Ο κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε ότι θα υποστούμε και εμείς τις ενεργειακές συνέπειες, σημείωσε ότι θα μειώσουμε την εξάρτησή μας από το ρωσικό φυσικό αέριο, σημειώνοντας ότι «όλοι καταλαβαίνουν πως μιλάμε για ένα οικονομικό πρόβλημα εισαγόμενο». Τόνισε ακόμα ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι μονόδρομος και : όσο πιο γρήγορα, τόσο καλύτερα.
Δήλωσε ότι «η καλύτερη πολιτική στήριξης του διαθέσιμου εισοδήματος είναι η μείωση φόρων» και δεσμεύτηκε πως «θα υπάρχει σίγουρα μια έκτακτη στήριξη συμπολιτών μας που έχουν πιο μεγάλη ανάγκη».
Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για έκτακτη βοήθεια στους πιο αδύναμους για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ενώ εκτίμησε ότι ο ευρωπαϊκός τουρισμός δεν θα επηρεαστεί από τις εξελίξεις στην Ουκρανία, δηλώνοντας πολύ αισιόδοξος για τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού φέτος.
Τέλος είπε ότι η κυβέρνηση είναι σταθερή και οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. «Το δίλημμα των εκλογών θα είναι σταθερότητα ή περιπέτειες» σημείωσε.