Αμετάβλητη διατήρησε την αξιολόγηση και το outlook της ελληνικής οικονομίας ο καναδικός οίκος DBRS σε σημερινή του έκθεση. Συγκεκριμένα, ο οίκος αξιολογεί με ΒΒΒ (low) το ελληνικό αξιόχρεο και σταθερές τις προοπτικές του.

Σημειώνεται ότι η τρέχουσα αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων τα κατατάσσει σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας και ο καναδικός οίκος ήταν ο πρώτος από τους 4 αναγνωρισμένους από την ΕΚΤ οίκους που προέβη στην αναβάθμισή τους πριν 6 μήνες, σηματοδοτώντας την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές μετά από 13 χρόνια.

Η σημερινή, δεύτερη αξιολόγηση της χρονιάς μετά εκείνη της Scope Ratings (που στις 26 Ιανουαρίου επίσης είχε διατηρήσει αμετάβλητη την ίδια αξιολόγηση), δεν επεφύλασσε εκπλήξεις καθώς είχε εν πολλοίς προεξοφληθεί και από πρόσφατο report της DBRS στο οποίο ο οίκος υπογράμμιζε την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας. Συγκεκριμένα ο οίκος υπογράμμιζε αφενός το γεγονός ότι η χώρα μας είναι μέλος της ΕΕ και της ευρωζώνης και αφετέρου την εφαρμογή των προηγούμενων οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Όπως σημειώνει στην έκθεσή του ο οίκος «η σταθερή τάση αντανακλά την εκτίμηση της Morningstar DBRS ότι οι κίνδυνοι για τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας είναι ισορροπημένοι. Οι υγιείς οικονομικές επιδόσεις μαζί με την αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων θα βοηθήσουν τον λόγο δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ να παραμείνει σε ισχυρά πτωτική τροχιά στο μέλλον.

Μετά την ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,6% το 2022, η οικονομική δραστηριότητα της Ελλάδας μετριάζεται σε περίπου 2% και αναμένεται να παραμείνει πάνω από αυτό το επίπεδο την περίοδο 2024-2025. Η αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, που προβλέπονται πάνω από 2% του ΑΕΠ την ίδια περίοδο, από 1,1% το 2023, θα βοηθήσει το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ να μειωθεί κάτω από το 150% του ΑΕΠ το 2025, μετά το εκτιμώμενο 160% του ΑΕΠ πέρυσι .

Επιπλέον, η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έχει αποκτήσει ισχυρή δυναμική, η οποία μαζί με υψηλότερες επενδύσεις, που υποστηρίζονται από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), αναμένεται να αυξήσουν τη δυναμική του ΑΕΠ.

Ωστόσο, οι αυξανόμενοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι που επηρεάζουν το εμπόριο και οι πιο σοβαρές από τις αναμενόμενες επιπτώσεις στην οικονομία που απορρέουν από τις τρέχουσες στενές συνθήκες χρηματοδότησης, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε βραδύτερη ανάπτυξη και ασθενέστερα δημόσια οικονομικά.

Ο οίκος αιτιολογεί την αξιολόγηση της Ελλάδας BBB (low) επικαλούμενος τη συμμετοχή της χώρας μας στην ΕΕ και στη ζώνη του ευρώ αλλά και την εφαρμογή προηγούμενων οικονομικών μεταρρυθμίσεων που έχουν ενισχύσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας. Όπως αναφέρει η χώρα συνεχίζει να σημειώνει πρόοδο στην εκτέλεση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRP ή Ελλάδα 2.0), το οποίο περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις που θα τονώσουν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις χωρίς αποκλεισμούς, μειώνοντας έτσι το επενδυτικό χάσμα μεταξύ της Ελλάδας και των ομολόγων της στη ζώνη του ευρώ.

Η Morningstar DBRS θεωρεί ότι οι πόροι της ΕΕ θα συνεχίσουν να παρέχουν κίνητρα για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη, ενώ υποστηρίζει την ανάπτυξη των επενδύσεων με κεφάλαια που διοχετεύονται επίσης μέσω του ενισχυμένου τραπεζικού συστήματος. Οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας περιορίζονται από τις οικονομικές «κληρονομιές» της παρατεταμένης κρίση της Ελλάδας, δηλαδή τον πολύ υψηλό δείκτη δημόσιου χρέους, το ακόμη σημαντικό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) και το υψηλό, αν και πλησιάζει πλέον στο μονοψήφιο, ποσοστό ανεργίας.

Διαβάστε ακόμη: