Ευρεία κριτική από σημαντικούς παράγοντες έχει προκαλέσει το προσχέδιο κειμένου για τη συμφωνία για το κλίμα COP28 που δεν περιλαμβάνει τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, τονίζοντας τα διαρκή ρήγματα την τελευταία ημέρα της διεθνούς συνόδου κορυφής.

Το έγγραφο, που δημοσιεύθηκε από την προεδρία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στη διάσκεψη κορυφής για το κλίμα, τόνιζε την ανάγκη μείωσης των εκπομπών, αλλά δεν ζητούσε την πλήρη κατάργηση των ορυκτών καυσίμων. Οι επιστήμονες λένε ότι τα ορυκτά καύσιμα είναι ο μοναδικός μεγαλύτερος παράγοντας που συμβάλλει στην δυνητικά απειλητική για τη ζωή κλιματική αλλαγή.

Αντιπρόσωποι από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και χώρες ευάλωτες στο κλίμα, όπως πολλές στην Αφρική και τα νησιά του Ειρηνικού, εξέδωσαν επείγουσες προειδοποιήσεις σχετικά με το προσχέδιο της συμφωνίας, φέρνοντάς τους σε αντίθεση με πολλές πετρελαιοπαραγωγές χώρες.

Ο Wopke Hoekstra, επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το COP28, δήλωσε στον Τύπο ότι το προσχέδιο είναι «προφανώς ανεπαρκές και δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος που είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε».

«Αυτό δεν συμβαίνει επειδή το θέλουμε εμείς, ο υπουργός ή εγώ το θέλουν ή οι Ευρωπαίοι», είπε ο Wopke Hoekstra. «Επειδή οι επιστήμονες είναι ξεκάθαροι σχετικά με το τι χρειάζεται και στην κορυφή αυτής της λίστας είναι η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων επειδή υπάρχει μια άμεση [συσχέτιση] μεταξύ του να το κάνουμε αυτό και να διασφαλίσουμε ότι θα πάρουμε τη γη, θα απομακρύνουμε τους ανθρώπους από το κακό».

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα John Kerry εξέφρασε παρόμοιες ανησυχίες, λέγοντας: «Δεν είμαστε εκεί που πρέπει να είμαστε όσον αφορά το κείμενο… Πολλοί από εμάς έχουμε ζητήσει από τον κόσμο να καταργήσει σε μεγάλο βαθμό τα ορυκτά καύσιμα και αυτό ξεκινά με κρίσιμη μείωση αυτή τη δεκαετία». «Αυτός είναι ένας πόλεμος για την επιβίωση», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη: