Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν τον ρόλο τους ως οικοδεσπότης της μεγαλύτερης και πιο σημαντικής ετήσιας διάσκεψης για το κλίμα ως πλατφόρμα για να ασκήσουν πιέσεις σε ξένους κυβερνητικούς αξιωματούχους για συμφωνίες πετρελαίου και φυσικού αερίου, σύμφωνα με μια κρύπτη εσωτερικών εγγράφων που έλαβε ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός ερευνητική δημοσιογραφική οργάνωση.

Τα αρχεία που διέρρευσαν δείχνουν ότι ο Sultan Al-Jaber, ο οποίος είναι αμφιλεγόμενος ως πρόεδρος της COP28 και διευθύνων σύμβουλος του κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού ADNOC (η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι), σχεδίαζε να συζητήσει συμφωνίες ορυκτών καυσίμων με 15 χώρες κατά την προσεχή διάσκεψη για το κλίμα. Ο Al-Jaber ήταν ο ιδρυτικός διευθύνων σύμβουλος της κρατικής εταιρείας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Masdar στο Άμπου Ντάμπι.

Ένας εκπρόσωπος της ομάδας COP28 των Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και του ADNOC δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για σχόλια όταν επικοινώνησε το CNBC. Ο κολοσσός των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Masdar με έδρα το Άμπου Ντάμπι αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η ομάδα των ΗΑΕ δεν αρνήθηκε ότι χρησιμοποίησε τις συναντήσεις COP28 για επαγγελματικούς σκοπούς, ανέφερε το BBC τη Δευτέρα, επικαλούμενο έναν εκπρόσωπο που είπε ότι «οι ιδιωτικές συναντήσεις είναι ιδιωτικές».

Τα έγγραφα δημοσιεύτηκαν από το Κέντρο Αναφοράς για το Κλίμα (CCR), το οποίο εργάστηκε σε συνεργασία με το BBC. Η CCR, η οποία έχει λάβει χρηματοδότηση από εταιρείες όπως η Greenpeace και η Rockefeller Philanthropy Advisors, είπε ότι ήταν σε θέση να επαληθεύσει την ακρίβεια των εγγράφων που διέρρευσαν μέσω ενός ανώνυμου πληροφοριοδότη.

Τα έγγραφα φέρεται να δείχνουν ενημερωτικές σημειώσεις που ετοίμασε η ομάδα COP28 των ΗΑΕ για συναντήσεις με σχεδόν 30 ξένες κυβερνήσεις ενόψει της συνόδου κορυφής, η οποία ξεκινά την Πέμπτη και έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει έως τις 12 Δεκεμβρίου.

Μεταξύ ορισμένων από τα προτεινόμενα σημεία συζήτησης για τον Al-Jaber ήταν η ελπίδα των ΗΑΕ να ξεφύγει από τη λίστα του βραζιλιάνικου «φορολογικού παραδείσου» για να διευκολύνει τις νέες επενδύσεις από τη Masdar, η επιθυμία τους να εξετάσει μια πιθανή συμφωνία με την Κίνα για έργα υγροποιημένου φυσικού αερίου και τη θέση τους ότι η ADNOC «είναι έτοιμη να υποστηρίξει την προμήθεια πετροχημικών στην Αίγυπτο».

Το COP28 είναι ο επερχόμενος γύρος των παγκόσμιων συνομιλιών για το κλίμα των Ηνωμένων Εθνών.

Η διάσκεψη κορυφής διάρκειας δύο εβδομάδων θα διεξαχθεί στο Ντουμπάι, με δεκάδες παγκόσμιους ηγέτες και υπουργούς κυβερνήσεων από σχεδόν 200 χώρες αναμένεται να παραστούν — μαζί με περίπου 70.000 αντιπροσώπους.

Διαβάστε ακόμη: