Σήμερα (19/05), η Greenpeace κηρύχθηκε ανεπιθύμητη στη Μόσχα, καθώς πρόκειται για ένα μέτρο που απαγορεύει «ντε φάκτο» τις δραστηριότητες στη χώρα, μία κίνηση που έρχεται στο πλαίσιο της γενικευμένης καταστολής που έχει «εξαπολύσει» στο εσωτερικό της Ρωσίας, μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου 2022.
Η Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας υπογράμμισε ότι η “Greenpeace International”, με έδρα την Ολλανδία, συνιστά «απειλή στα θεμέλια της συνταγματικής τάξης και ασφάλειας» της Ρωσίας και επιδιώκει «να ανατρέψει την εξουσία, με αντισυνταγματικό τρόπο», σε επίσημη ανακοίνωση.
Επιπλέον, η εισαγγελία κατηγορεί τη Greenpeace ότι ενθάρρυνε «παρεμβάσεις» στις ρωσικές εσωτερικές υποθέσεις, ότι επιδίωξε «να υπονομεύσει τα οικονομικά της θεμέλια» και πως χρηματοδοτεί ρωσικές οργανώσεις που χαρακτηρίζονται από τις αρχές ως «ξένοι πράκτορες». Ακόμη, τής καταλογίζει «αντιρωσική προπαγάνδα» και πως ζήτησε «ενίσχυση των κυρώσεων» εναντίον της Ρωσίας, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Επίσης, η περιβαλλοντική Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση κατηγορείται από τη ρωσική δικαιοσύνη ότι διεξάγει «τακτικά» «ενημερωτικές εκστρατείες», προκειμένου να «αποτρέψει την υλοποίηση κερδοφόρων έργων υποδομής και ενέργειας» για τη Ρωσία, σύμφωνα με την εισαγγελία.
Το ρωσικό παράρτημα της Greenpeace, το οποίο άνοιξε το 1992, δραστηριοποιείται στη χώρα για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την κλιματική αλλαγή, την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών, την καταπολέμηση της ρύπανσης και την προστασία των απειλούμενων ειδών ζώων.
Σε δασικές πυρκαγιές που πλήττουν τακτικά τη Ρωσία, μία από τις χώρες που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, επαγγελματίες και εθελοντές της Greenpeace κάνουν παρεμβάσεις για να πιέσουν π.χ. τις αρχές να αναλάβουν δράση. Στη Ρωσία, σε οργανώσεις που χαρακτηρίζονται ως «ανεπιθύμητες», απαγορεύεται να ανοίγουν δομές, να εκτελούν έργα στη χώρα και να διαδίδουν πληροφορίες, σύμφωνα με την εξειδικευμένη οργάνωση, OVD–Info.
Από την αρχή της εισβολής στην Ουκρανία, οι ρωσικές αρχές έχουν εντείνει την καταστολή των επικριτικών φωνών. Αυτό το γεγονός δεν αφορά μονάχα την πολιτική, αλλά επεκτείνεται και σε άλλους τομείς, όπως τους πολιτιστικούς κύκλους, αλλά και περιβαλλοντικές οργανώσεις. Τον Μάρτιο, το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF) χαρακτηρίσθηκε στη Ρωσία ως «ξένος πράκτορας».
Διαβάστε ακόμη:
- Εκλογές 2023: Αντίστροφη μέτρηση – Σήμερα το μεσημέρι (19/05), η τελική «πρόβα» για τα συστήματα
- Καβάλα: Πατέρας βίαζε για 18 χρόνια την κόρη του και την άφησε έγκυο δύο φορές
- Παράταση ενός μήνα, έως 30/06, για το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»
- Πόσο κοντά στη χρεοκοπία είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες; – Τα σενάρια και οι επιπτώσεις
- Eurovision 2024: Η μεγάλη αλλαγή και το τέλος των κριτικών επιτροπών για την ΕΡΤ