Οι χώρες στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ COP28 την Πέμπτη συμφώνησαν τις λεπτομέρειες για ένα ταμείο αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών για να βοηθήσουν τα έθνη που ταλαιπωρούνται από τις ζημιές που προκλήθηκαν από την κλιματική κρίση.
Αυτή η συμφωνία, που επετεύχθη την ημέρα έναρξης του συνεδρίου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, βασίζεται σε μια συμφωνία για ένα ταμείο ζημιών που έγινε με τη διαμεσολάβηση στο COP27 στην Αίγυπτο πέρυσι — που θεωρείται ευρέως ως μια ιστορική συμφωνία και πιθανό σημείο καμπής στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Πολλές βασικές ρυθμίσεις έμειναν ανεπίλυτες εκείνη την εποχή, όπως ποιος πρέπει να πληρώσει στο ταμείο, πόσο μεγάλο θα πρέπει να είναι και ποιος πρέπει να διαχειρίζεται τα χρήματα.
Η λειτουργικότητα του fund την Πέμπτη προκάλεσε χειροκροτήματα από τους αντιπροσώπους στο ακροατήριο.
Μέχρι στιγμής, οι δεσμεύσεις στο ταμείο περιλαμβάνουν 100 εκατομμύρια δολάρια από τη Γερμανία, 100 εκατομμύρια δολάρια από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, 17 εκατομμύρια δολάρια από τις ΗΠΑ και 10 εκατομμύρια δολάρια από την Ιαπωνία. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης δεσμευτεί για ποσά στο ταμείο.
Οι πληρωμές πραγματοποιούνται στο ταμείο σε εθελοντική βάση και όλες οι αναπτυσσόμενες χώρες είναι επιλέξιμες για άμεση πρόσβαση στους πόρους. Η Παγκόσμια Τράπεζα θα είναι ο προσωρινός οικοδεσπότης του ταμείου για μια περίοδο τεσσάρων ετών – ένα ζήτημα που προηγουμένως τροφοδοτούσε εντάσεις μεταξύ χωρών υψηλού και χαμηλού εισοδήματος.
Σε σχόλια μέσω email, η Friederike Roder, αντιπρόεδρος της ομάδας υπεράσπισης της βιώσιμης ανάπτυξης Global Citizen, περιέγραψε την ανακοίνωση ενός ταμείου ζημιών ως «ιστορική απόφαση», αλλά πρόσθεσε ότι «ένα ταμείο είναι άχρηστο χωρίς χρήματα» και προέτρεψε τους πλούσιους χώρες να παρέμβουν και να ανακοινώσουν σημαντικές δεσμεύσεις.
Οι χώρες υψηλού εισοδήματος, οι οποίες ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος των ιστορικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αντιτίθενται εδώ και καιρό στη δημιουργία ενός ταμείου ζημιών για την αποζημίωση των χωρών με χαμηλό εισόδημα.