Η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ακόμη πιο ισχυρό ρυθμό από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως το τρίτο τρίμηνο, αποτέλεσμα καλύτερης από την αναμενόμενη επιχειρηματική επένδυση και ισχυρότερων κρατικών δαπανών, ανέφερε το υπουργείο Εμπορίου την Τετάρτη.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, ένα μέτρο όλων των αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται κατά τη διάρκεια της τρίμηνης περιόδου, επιταχύνθηκε με ετήσιο ρυθμό 5,2%, σύμφωνα με τη δεύτερη εκτίμηση του τμήματος.

Η ανάπτυξη ξεπέρασε την αρχική ένδειξη 4,9% και ήταν καλύτερη από την πρόβλεψη 5% από οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones.

Κατά κύριο λόγο, η αναθεώρηση προς τα πάνω προήλθε από αυξήσεις στις πάγιες επενδύσεις εκτός κατοικιών, οι οποίες περιλαμβάνουν εξοπλισμό κατασκευών και πνευματική ιδιοκτησία. Η κατηγορία σημείωσε άνοδο 1,3%, η οποία και πάλι σημείωσε απότομη πτωτική στροφή σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα.

Οι κρατικές δαπάνες συνέβαλαν επίσης στην ενίσχυση της εκτίμησης του τρίτου τριμήνου, σημειώνοντας άνοδο 5,5% για την περίοδο Ιουλίου έως Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, οι καταναλωτικές δαπάνες σημείωσαν αναθεώρηση προς τα κάτω, αυξάνοντας τώρα μόλις 3,6%, έναντι 4% στην αρχική εκτίμηση.

Υπήρχαν κάποια μεικτα νέα στο μέτωπο του πληθωρισμού.

Ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, ένας δείκτης που ακολουθεί στενά η Federal Reserve, αυξήθηκε 2,8% για την περίοδο, αναθεώρηση προς τα κάτω κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες. Ωστόσο, ο σταθμισμένος δείκτης τιμών αυξήθηκε κατά 3,6%, σημειώνοντας ανοδική κίνηση 0,1 ποσοστιαίας μονάδας.

Τα εταιρικά κέρδη επιταχύνθηκαν κατά 4,3% κατά τη διάρκεια της περιόδου, απότομα από το κέρδος 0,8% το δεύτερο τρίμηνο.

Διαβάστε ακόμη: