Οι επιχειρηματικές προοπτικές της Γερμανίας βελτιώθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Νοέμβριο, σηματοδοτώντας μια επικείμενη ανάκαμψη για μια οικονομία που βρίσκεται πιθανώς σε ύφεση και μαστίζεται από δημοσιονομική κρίση.

Ο δείκτης προσδοκιών του ινστιτούτου Ifo αυξήθηκε σε υψηλό έξι μηνών, στο 85,2, λιγότερο δηλαδή από τη μέση εκτίμηση 85,8 σε έρευνα του Bloomberg. Ο δείκτης του για το επιχειρηματικό κλίμα αυξήθηκε επίσης.

«Το κλίμα στις γερμανικές επιχειρήσεις έχει βελτιωθεί ελαφρώς», ανέφερε ο πρόεδρος του Ifo Κλέμενς Φούεστ σε  σημερινή δήλωσή του. «Η γερμανική οικονομία σταθεροποιείται, αν και σε χαμηλό επίπεδο».

Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν ένα φωτεινό σημείο σε μια ζοφερή στιγμή για τη χώρα που υποφέρει τόσο από πολιτικές αναταραχές όσο και από αδύναμη ανάπτυξη. Δυσκολεύεται να ανακάμψει από την ύφεση που προκλήθηκε λόγω της ενεργειακής κρίσης τον περασμένο χειμώνα και τώρα βιώνει τις αυξανόμενες επιπτώσεις του υψηλότερου κόστους δανεισμού.

Η Γερμανία είναι η μόνη μεγάλη οικονομία για την οποία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει συρρίκνωση φέτος.

Το αποτέλεσμα του Ifo ακολούθησε μια ξεχωριστή έκθεση την Παρασκευή που επιβεβαίωσε ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν μειώθηκε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους μήνες, επιβαρυνόμενο από την πτώση των καταναλωτικών δαπανών κατά 0,3%.

Οι υψηλές τιμές της ενέργειας και η αδύναμη παγκόσμια ανάπτυξη εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικό αντίβαρο για την τεράστια μεταποιητική βάση της Γερμανίας. Αρκετές μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να μειώνουν το κόστος και η εταιρεία παραγωγής χημικών BASF SE σχεδιάζει να μειώσει τις επενδύσεις κατά σχεδόν 15% τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Διαβάστε ακόμη: