Οι μεγάλες τράπεζες της Γερμανίας πρέπει να αυξήσουν τις προβλέψεις τους για μη εξυπηρετούμενα δάνεια, καθώς αυξάνονται οι εταιρικές αφερεγγυότητες και οι πιστωτικοί κίνδυνοι, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της Bundesbank, Claudia Buch.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έχει χαρακτηριστεί ο «άρρωστος άνθρωπος της Ευρώπης» από ορισμένους οικονομολόγους, αφού εισήλθε σε τεχνική ύφεση στις αρχές του έτους, ενώ η οικονομική δραστηριότητα αντιμετωπίζει περαιτέρω καθοδική πίεση από την κατάρρευση των κατασκευών.

Οι νομοθέτες στο Βερολίνο προσπαθούν εν τω μεταξύ να βρουν λύσεις σε μια αναπτυσσόμενη δημοσιονομική κρίση που θα μπορούσε να απειλήσει το μέλλον της κυβέρνησης συνασπισμού της χώρας.

Όπως και η υπόλοιπη ευρωζώνη, η γερμανική οικονομία αντιμετωπίζει ραγδαία άνοδο των επιτοκίων, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε τη διευκόλυνση κύριας καταθέσεων από το ιστορικό χαμηλό του -0,5% τον Σεπτέμβριο του 2019 στο υψηλό ρεκόρ του 4% τον Σεπτέμβριο του 2023.

Οι γερμανικές τράπεζες γνώρισαν ένα ισχυρό τρίτο τρίμηνο, με την Deutsche Bank σημειώνοντας καθαρά κέρδη 1,031 δισ. ευρώ (1,13 δισ. δολ.) και η Commerzbank υπερτριπλασίασε τα καθαρά της κέρδη από το προηγούμενο έτος στα 684 εκατ. ευρώ.

H Buch σημείωσε ωστόσο ότι οι προβλέψεις για μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεν αυξήθηκαν τόσο σημαντικά όσο θα ήθελε η κεντρική τράπεζα, δεδομένης της απότομης αύξησης των επιτοκίων και του «πολύ αβέβαιου περιβάλλοντος» για την οικονομία.

«Κατά πάσα πιθανότητα, δεδομένης της διαρθρωτικής αλλαγής που έχουμε, δεδομένης της αβεβαιότητας που έχουμε γύρω μας, οι εταιρικές αφερεγγυότητες είναι πιθανό να αυξηθούν, ο πιστωτικός κίνδυνος είναι πιθανό να αυξηθεί, και αυτός είναι ο λόγος που εμείς — και από τις δύο πλευρές, από τη μακρο- η προληπτική πλευρά και η μικροπροληπτική πλευρά — να συνειδητοποιήσουν πραγματικά οι τράπεζες αυτούς τους κινδύνους και να τις παροτρύνουν να αυξήσουν όσο μπορούν, την ανθεκτικότητά τους».

Διαβάστε ακόμη: