Η Γερμανία πρέπει να εφαρμόσει διαρθρωτικές αλλαγές εάν θέλει να αποτρέψει μια πολιτική στροφή προς τα δεξιά, δήλωσε στο CNBC ο διευθύνων σύμβουλος της Commerzbank Manfred Knof και στο περιθώριο του Handelsblatt Banking Summit 2023.

Όταν ρωτήθηκε αν ανησυχεί ότι η άνοδος των δεξιών κομμάτων στη Γερμανία αποτελεί πιθανή απειλή για τη γερμανική οικονομία, ο Knof είπε ότι ο πληθυσμός είναι δυσαρεστημένος και μπορεί να δει ότι τα διαρθρωτικά προβλήματα δεν επιλύονται.

«Για πολύ καιρό ήμασταν σχεδόν σε καλή κατάσταση και ίσως κοιμόμασταν και δεν ήταν έτοιμοι να εκσυγχρονιστούμε και να αντιμετωπίσουμε τις απαραίτητες δομικές αλλαγές και εκσυγχρονισμούς», είπε ο Knof.

«Πιστεύω… μια ατζέντα θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει και αυτή θα είναι η επαναφορά του πληθυσμού και φυσικά η δημοκρατία δεν είναι αυτονόητη και πρέπει να αγωνιστούμε γι’ αυτήν και πρέπει να την υπερασπιστούμε».

Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων και Δράσης για το Κλίμα της Γερμανίας δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα του CNBC για σχόλιο.

Το δεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία κέρδισε τις εκλογές του περιφερειακού συμβουλίου για πρώτη φορά τον Ιούνιο και πολλοί ψάχνουν να δουν πώς θα αποδώσει η ομάδα στις επερχόμενες τοπικές εκλογές στην πολιτεία της Βαυαρίας.

Ο Knof είπε επίσης ότι οι μικρομεσαίες εταιρείες της Γερμανίας, γνωστές ως Mittelstand, ήταν απρόθυμες να επενδύσουν στη χώρα τους λόγω των διαρθρωτικών ζητημάτων στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. «Η κατάσταση είναι προκλητική μπροστά και αυτό βλέπουμε και στις γερμανικές ΜΜΕ, είναι ανθεκτικές, αλλά βλέπουμε έλλειψη προθυμίας για επενδύσεις και αυτό θα πρέπει να μας απασχολήσει στο μέλλον», είπε ο Knof.

«Χρειαζόμαστε περισσότερες δράσεις και … [ένα] καλύτερο πλαίσιο για τις γερμανικές ΜΜΕ να επενδύσουν σε αυτή τη χώρα», πρόσθεσε.

Τα σχόλια αντικατοπτρίζουν εκείνα που έγιναν τον Ιούνιο από τον Siegfried Russwurm, επικεφαλής της Γερμανικής Ομοσπονδίας Βιομηχανίας, ο οποίος είχε τονίσει ότι οι τιμές της ενέργειας οδηγούσαν τις εταιρείες να μετακινηθούν αλλού.

Διαβάστε ακόμη: