Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Christian Sewing, δήλωσε ότι η Γερμανία θα γίνει ο άρρωστος άνθρωπος της Ευρώπης εάν τα «δομικά ζητήματα» δεν αντιμετωπιστούν αμέσως.

«Δεν είμαστε ο άρρωστος άνθρωπος της Ευρώπης», είπε ο Sewing στην κεντρική του ομιλία στο Handelsblatt Banken Summit 2023 την Τετάρτη, «αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι υπάρχουν διαρθρωτικές αδυναμίες που εμποδίζουν την οικονομία μας και την εμποδίζουν να αναπτύξει τις μεγάλες δυνατότητές της.»

«Θα γίνουμε ο άρρωστος άνθρωπος της Ευρώπης εάν δεν αντιμετωπίσουμε αυτά τα διαρθρωτικά ζητήματα τώρα», πρόσθεσε.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Deutsche Bank είπε ότι το μεγαλύτερο καθήκον έχουν οι τράπεζες, των οποίων οι ρόλοι αλλάζουν στο τρέχον μακροοικονομικό κλίμα.

«Είμαστε πιο περιζήτητοι από ποτέ ως διαχειριστές κινδύνου και σύμβουλοι. Αυτή είναι μια μεγάλη ευθύνη, αλλά και μια μεγάλη ευκαιρία να δημιουργηθεί νέα εμπιστοσύνη», είπε ο Sewing.

«Δεν πρέπει να εξαπατούμε τους εαυτούς μας: εξακολουθούμε να υστερούμε έναντι των διεθνών ανταγωνιστών μας, ακόμα κι αν η ειδική οικονομική κατάσταση που προκαλείται από τα επιτόκια αυτή τη στιγμή ξεσκαλίζει κάπως – περισσότερο για ορισμένα ιδρύματα, λιγότερο για άλλα», πρόσθεσε.

Υπήρξε πολλή συζήτηση τους τελευταίους μήνες για το αν η Γερμανία αξίζει τον χαρακτηρισμό του αρρώστου της Ευρώπης, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για να περιγράψει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης το 1998 καθώς αντιμετώπιζε τις προκλήσεις ενός περιβάλλοντος μετά την επανένωση.

Η Γερμανία έπεσε σε τεχνική ύφεση το πρώτο τρίμηνο του έτους καθώς η αύξηση του ΑΕΠ αναθεωρήθηκε από μηδέν σε -0,3%.

Ορισμένα ιδρύματα έχουν προβλέψει έκτοτε περαιτέρω συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της Bundesbank και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Διαβάστε ακόμη: