Συνεδρίαση – θρίλερ θα είναι αυτή της Πέμπτης, 14 Σεπτεμβρίου για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς για πρώτη φορά από τότε που άρχισαν οι αυξήσεις επιτοκίων δεν είναι σαφές αν θα υπερισχύσει η ομάδα των «γερακιών», που τάσσεται υπέρ μιας ακόμη αύξησης, επικαλούμενη τον επίμονο πληθωρισμό, ή η ομάδα των «περιστεριών», που θα ζητήσει να σταματήσουν οι αυξήσεις, καθώς η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνεται και η ευρωζώνη βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης.

Ακόμη και οι ίδιοι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ που θα συμμετάσχουν στη διήμερη συνεδρίαση, η οποία ολοκληρώνεται την Πέμπτη, έχουν αγωνία για την έκβασή της, όπως αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές της κεντρικής τράπεζας. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι θα γίνει μια διανοητική αναμέτρηση στη Φρανκφούρτη, καθώς και οι δύο πλευρές έχουν ισχυρά επιχειρήματα για να υποστηρίξουν τις θέσεις τους, δεδομένου ότι τα σήματα που δίνονται από τα στατιστικά στοιχεία είναι αντιφατικά.

Οι αναλυτές της αγοράς είναι επίσης διχασμένοι στις προβλέψεις τους, ενώ οι αγορές τιμολογούν στο 45% τις πιθανότητες για μια νέα αύξηση κατά 0,25%, που θα φέρει το βασικό επιτόκιο στο 4%. Αυτό το ποσοστό είναι αυξημένο από το 30% που παρατηρήθηκε πριν από μια εβδομάδα. Μεσολάβησαν οι δηλώσεις του Ολλανδού κεντρικού τραπεζίτη Κλας Κνοτ, ο οποίος προειδοποίησε τους επενδυτές να μην υποτιμούν την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων.

Υπάρχουν στοιχεία που υποστηρίζουν την παύση στις αυξήσεις επιτοκίων, καθώς η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται πολύ γρήγορα. Η βιομηχανική ύφεση που πλήττει τη Γερμανία, την ατμομηχανή της ευρωζώνης, πιθανότατα την έχει ωθήσει ξανά σε συρρίκνωση κατά τη διάρκεια του τρέχοντος τριμήνου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών.

Αυτή η επιβράδυνση δίνει τη δυνατότητα στα «περιστέρια» του συμβουλίου της ΕΚΤ να υποστηρίξουν ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να μην αυξήσει τώρα τα επιτόκια, αλλά να περιμένει για περισσότερα στοιχεία σχετικά με το εάν η επιβράδυνση οι αυξήσεις επιτοκίων που ήδη έχουν γίνει θα μειώσουν τον πληθωρισμό αρκετά γρήγορα. Μπορούν επίσης να επισημάνουν την πιθανότητα ότι η αύξηση των τιμών καταναλωτή, χωρίς να υπολογίζονται ευμετάβλητα στοιχεία όπως η ενέργεια, έχει ήδη κορυφωθεί.

Τα «γεράκια» θα αντιτείνουν ότι τόσο οι βασικοί όσο και οι υποκείμενοι δείκτες του πληθωρισμού εξακολουθούν να είναι κολλημένοι πάνω από το 5% και το κόστος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί πρόσφατα, αυξάνοντας τον κίνδυνο περαιτέρω πίεσης. Οι προσδοκίες για τις τιμές καταναλωτή έχουν επίσης αυξηθεί πρόσφατα.

Με αυτά τα δεδομένα, η αντιπαράθεση των δύο στρατοπέδων της νομισματικής πολιτικής αναμένεται αμφίρροπη και δεν μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο να υπάρξει μια παύση στις αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ, μέχρι να υπάρξουν στοιχεία που θα δείχνουν με μεγαλύτερη σαφήνεια την κατεύθυνση της οικονομικής δραστηριότητας και του πληθωρισμού.

Σε κάθε περίπτωση, οι ελληνικές τράπεζες θα περιμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον τις αποφάσεις της ΕΚΤ. Εάν αποφασισθεί τελικά μια αύξηση, θα πρέπει να αναμένεται ότι θα προχωρήσουν σε ένα νέο γύρο αύξησης των επιτοκίων τους, κυρίως στις προθεσμιακές καταθέσεις.

 

Διαβάστε ακόμη: