Στην πρώτη θέση (σε όρους δολαρίου) παραμένει το Χρηματιστήριο Αθηνών για ολόκληρο το 2023 – μεταξύ των 38 assets (μετοχές, ομόλογα, FX και εμπορεύματα) που εξετάζει η Deutsche Bank, υπεραποδίδοντας σημαντικά έναντι των μεγάλων διεθνών αγορών.

Αναλυτικότερα, το Χρηματιστήριο, σε επίπεδο μετοχικών αγορών, έχει καταγράψει άνοδο 44,2%, από τις αρχές του έτους, αφήνοντας το Nasdaq στη δεύτερη θέση με άνοδο της τάξεως του 34,9% για το 2023 (στην πρώτη θέση σε όρους τοπικού νομίσματος ο ρωσικός δείκτης MOEX).

Επιπλέον, η εγχώρια αγορά κατάφερε να διαχωρίσει σημαντικά τη θέση και την πορεία της, έναντι των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, καθώς ο Stoxx 600 έχει καταγράψει άνοδο 11,1%, ο DAX ενισχύθηκε κατά 14,5%, ο FTSE 100 κινήθηκε ελαφρώς υψηλότερα κατά 2,8%, ενώ με θετικό πρόσημο βρίσκονται τόσο ο FTSE MIB όσο και ο IBEX 35.

Για τον μήνα Αύγουστο, που παραδοσιακά αποτελεί ένα δύσκολο μήνα για τις αγορές, το ΧΑ βρίσκεται στο δεύτερο μισό των αρνητικών αποδόσεων, με το αμερικανικό αργό να βρίσκεται στην πρώτη θέση με άνοδο σχεδόν 2%.

Όπως σημειώνουν και οι αναλυτές, ο Αύγουστος ήταν ένας δύσκολος μήνας για τις αγορές και μόλις 12 από τα 38 non currency assets που παρακολυθούν κατάφεραν να κλείσουν με θετικό πρόσημο.

Αρκετοί παράγοντες κρύβονται πίσω από αυτό, συμπεριλαμβανομένης της προοπτικής τα επιτόκια να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, με την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου να φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο αυτού του κύκλου μέχρι στιγμής.

Παράλληλα, σημειώθηκε περαιτέρω εξασθένηση των οικονομικών δεδομένων, ιδιαίτερα στην Ευρώπη και την Κίνα, γεγονός που οδήγησε σε μια αυξανόμενη ανησυχία για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές.

«Για να είμαστε δίκαιοι, ωστόσο, υπήρξε μια ανάκαμψη την τελευταία εβδομάδα του μήνα, πράγμα που σημαίνει ότι ο Αύγουστος έφερε μια ελαφρώς καλύτερη απόδοση συνολικά από αυτή του Φεβρουαρίου, όταν μόνο 11 από τα assets που παρακολουθούμε ήταν με θετικό πρόσημο», αναφέρουν οι αναλυτές.

Όπως επισημάνουν, τα ομόλογα και οι μετοχές ανέκαμψαν κάπως προς το τέλος του μήνα, καθώς οι ελπίδες για μια ήπια προσγείωση της οικονομίας ενισχύθηκαν ξανά. Για παράδειγμα, ο S&P 500 υποχώρησε 4,7% στο χαμηλό κλεισίματος στις 18 Αυγούστου, αλλά στο τέλος του μήνα έκλεισε με απώλειες μόλις 1,6%.

Διαβάστε ακόμη: