Το κρατικό συνταξιοδοτικό ταμείο της Ιαπωνίας, το μεγαλύτερο στον κόσμο, ανακοίνωσε ζημιές ύψους 683,2 δισ. γεν ($4,5 δισ.) στο σύνολο του ενεργητικού κατά τη διάρκεια των τριών μηνών έως τον Σεπτέμβριο, καθώς το εσωτερικό χρέος σημείωσε μείωση ρεκόρ.

Πιο συγκεκριμένα, το The Government Pension Investment Fund (GPIF) έχασε 0,3% κατά τη διάρκεια του τριμήνου, ανακοίνωσε σήμερα στο Τόκιο. Τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία αυξήθηκαν ελαφρά στα 219,32 τρισ. γεν λόγω μεταφοράς κεφαλαίων από τον λογαριασμό της κυβέρνησης που διαχειρίζεται τις συντάξεις. Τα εγχώρια ομόλογα έχασαν 2,7%, το μεγαλύτερο ποσοστό από τότε που ο προκάτοχος του αμοιβαίου κεφαλαίου άρχισε να επενδύει το 2001.

Το ισχυρό δολάριο έναντι του γιεν υποστήριξε περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό. Οι μετοχές του GPIF στο εξωτερικό έχασαν μόλις 0,1%, ενώ τα μη ιαπωνικά ομόλογά του υποχώρησαν κατά 0,8%, καθώς το δολάριο κέρδισε περισσότερο από 3% έναντι του ιαπωνικού νομίσματος κατά τη διάρκεια του εξεταζόμενου διαστήματος.

Με περίπου το 1/4 του ενεργητικού του fund να αποτελείται από εγχώρια ομόλογα, η τελευταία πτώση δείχνει τον αυξανόμενο κίνδυνο διακράτησης των τίτλων καθώς η Τράπεζα της Ιαπωνίας απομακρύνεται σιγά-σιγά από την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της.

«Θα κάνουμε επενδύσεις με μακροπρόθεσμες προοπτικές και θα εκπληρώσουμε το καθήκον μας να αφήσουμε κεφάλαια για να στηρίξουμε το συνταξιοδοτικό μας σύστημα», δήλωσε ο Masataka Miyazono, πρόεδρος του ταμείου.

Διαβάστε ακόμη: