Αν και ο αντίκτυπος του πολέμου ΙσραήλΧαμάς στις τιμές του πετρελαίου ήταν πιο περιορισμένος από ό,τι αναμενόταν μέχρι στιγμής, η Παγκόσμια Τράπεζα λέει ότι μια κλιμάκωση της σύγκρουσης θα μπορούσε να ωθήσει τις παγκόσμιες αγορές εμπορευμάτων σε «αχαρτογράφητα νερά».

Το Outlook για τις αγορές εμπορευμάτων της Παγκόσμιας Τράπεζας προσέφερε τρεις προβλέψεις σεναρίων για τις προμήθειες και τις τιμές πετρελαίου. Σύμφωνα με τις βασικές προβλέψεις της Τράπεζας , οι τιμές του πετρελαίου να ανέρχονται κατά μέσο όρο στα 90 δολάρια το βαρέλι το τρέχον τρίμηνο και να πέφτουν στα 81 δολάρια το βαρέλι το 2024 καθώς η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται.

Εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί, ωστόσο, βλέπει τις τιμές να κερδίζουν έδαφος.

Στην περίπτωση ενός «σεναρίου μικρής αναταραχής, η Τράπεζα εκτιμά ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να αυξηθούν σε ένα εύρος από 93 έως 102 δολάρια το βαρέλι.

Σε ένα «σενάριο μεσαίας αναταραχής», το οποίο λέει ότι είναι περίπου ισοδύναμο με τον πόλεμο στο Ιράκ το 2003, οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να ανέλθουν σε ένα εύρος από 109 και 121 δολάρια.

Ένα σενάριο «μεγάλης αναταραχής», συγκρίσιμο με το αραβικό εμπάργκο πετρελαίου το 1973, θα ανέβαζε τις τιμές μεταξύ 140 και 157 δολαρίων το βαρέλι, ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα.

«Η τελευταία σύγκρουση στη Μέση Ανατολή έρχεται μετά το μεγαλύτερο σοκ στις αγορές εμπορευμάτων από τη δεκαετία του 1970 – τον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία», δήλωσε ο Indermit Gill, επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας και Ανώτερος Αντιπρόεδρος Ανάπτυξης Οικονομικών.

«Εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί, η παγκόσμια οικονομία θα αντιμετώπιζε για πρώτη φορά διπλό ενεργειακό σοκ σε δεκαετίες—όχι μόνο από τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και από τη Μέση Ανατολή».

Διαβάστε ακόμη: