Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν ακόμη και όταν το Ισραήλ έστειλε χερσαίες δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής για τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τη νομισματική πολιτική αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν ακόμη και όταν το Ισραήλ έστειλε χερσαίες δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας, αυξάνοντας τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς Brent υποχώρησε 1% στα 89,60 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του  West Texas Intermediate  των ΗΠΑ υποχώρησαν τελευταία 1,1% στα 84,61 δολάρια το βαρέλι.

«Πιστεύω ότι η αγορά είχε τιμολογηθεί στην εισβολή την Παρασκευή και απόψε είναι πιο «πώληση του γεγονότος»», είπε ο πρόεδρος της Rapidan Energy Group, στο CNBC μέσω email. Είπε ότι οι χερσαίες επιχειρήσεις ήταν «περιορισμένες μέχρι στιγμής» και σημείωσε άλλες μακροοικονομικές ανησυχίες.

Η Fed αναμένεται να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο τέλος της διήμερης συνεδρίασής της την Τετάρτη, αφού η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε ταχύτερα από το αναμενόμενο με ετήσιο ρυθμό 4,9% το τρίτο τρίμηνο.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το Σάββατο ότι το Ισραήλ έχει εισέλθει στη δεύτερη φάση του πολέμου, σε αυτό που αναμένει ότι θα είναι «μακρό και δύσκολο» καθώς η χώρα επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις της στη λωρίδα.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν αργά την Παρασκευή, με το Brent να βρίσκεται πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι καθώς το Ισραήλ είπε ότι τα στρατεύματά του «ενισχύουν τη χερσαία επιχείρηση» στη Γάζα καθώς επιδιώκει να εξολοθρεύσει την μαχητική οργάνωση Χαμάς.

Οι αγορές είναι πιθανό να προσθέσουν ένα επιπλέον ασφάλιστρο κινδύνου πολέμου δεδομένων των τελευταίων εξελίξεων.

«Η κλιμάκωση του πολέμου εγείρει τον κίνδυνο για διακοπές του εφοδιασμού που κρέμονται πάνω από την αγορά μετά την επίθεση της Χαμάς», έγραψε η ANZ σε καθημερινό σημείωμα τη Δευτέρα. Ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού σημείωσαν άνοδο μόνο 3,3% από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, η πιθανότητα να εξελιχθεί μια ευρύτερη σύγκρουση κρατά τις αγορές σε επιφυλακή, συνέχισε η τράπεζα.

Διαβάστε ακόμη: