Οι πρόσφατες επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ εντείνουν τις ανησυχίες σχετικά με τον περιορισμό της προσφοράς στην αγορά του πετρελαίου, επισημαίνει η DBRS. «Αν και η παγκόσμια προσφορά δεν επηρεάζεται άμεσα, η πιθανότητα μιας ευρύτερης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή αντανακλάται στην τιμή του πετρελαίου με το πριμ του κινδύνου. Παρακολουθούμε την κατάσταση, καθώς εξελίσσεται. Όσο οι τιμές του αργού πετρελαίου σκαρφαλώνουν υψηλότερα, η ποιότητα των ομολόγων των ενεργειακών εταιρειών θα σημειώνουν θετικές τάσεις», επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης.

«Παρά την εκτίναξη των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και τις παρατεταμένες ανησυχίες της αγοράς για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, ιδίως η ανησυχία για την αβέβαιη πορεία της Κίνας, η ζήτηση αργού πετρελαίου και οι ετήσιες οικονομικές επιδόσεις πολλών χωρών ήταν ανθεκτικές. Προβλέπουμε σχεδόν ισορροπία μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης  το 2023, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων εθελοντικών μειώσεων της προσφοράς από τη Σαουδική Αραβία και της Ρωσία, που τείνει προς ένα μέτριο πλεόνασμα το 2024. Αυξάνουμε την ετήσια πρόβλεψή μας για το 2023 για το πετρέλαιο WTI σε 80 δολάρια ανά βαρέλι, η οποία ενσωματώνει την πραγματική τιμή του πρώτου εξαμήνου στα 75 δολάρια ανά βαρέλι με την πρόβλεψή μας για το δεύτερο εξάμηνο στα 85 δολάρια», εκτιμά η DBRS.

Οι κεντρικές τράπεζες παρέμειναν επικεντρωμένες στη συγκράτηση του πληθωρισμού και, κατά συνέπεια, τα επιτόκια αυξήθηκαν και είναι πιθανό να παραμείνουν αυξημένα kai ενδεχομένως να αυξηθούν περαιτέρω στο εγγύς μέλλον. Τα αυξημένα επιτόκια θα μπορούσαν να εμποδίσουν την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ, περιορίζοντας την αύξηση της ζήτησης. Όσον αφορά την προσφορά, η αύξηση της παραγωγής εκτός του ΟΠΕΚ από το τρέχον έτος αντισταθμίζει εν μέρει τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του υπό την ηγεσία της Ρωσίας.

«Πιστεύουμε ότι ο συνδυασμός της αποδυνάμωσης της αύξησης της ζήτησης πετρελαίου και της αύξησης της παραγωγής εκτός ΟΠΕΚ θα οδηγήσει σε ένα μέτριο παγκόσμιο πλεόνασμα στην αγορά το 2024, πιέζοντας τελικά τις τιμές του πετρελαίου. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η τρέχουσα ευνοϊκή τιμολόγηση θα πρέπει να δώσει κίνητρο στους παραγωγούς να αυξήσουν την παραγωγή. Ωστόσο, πολλές βορειοαμερικανικές και δυτικοευρωπαϊκές εταιρείες εξακολουθούν να ασκούν αυστηρή πειθαρχία στις κεφαλαιουχικές δαπάνες και επιστρέφουν πλεονάζουσες ταμειακές ροές στους μετόχους αντί να επεκτείνουν την παραγωγή», συνεχίζει η DBRS.

Το 2024, ο οίκος προβλέπει ότι η μέση τιμή του πετρελαίου WTI θα κατασταλάξει και πάλι στα 65 δολάρια ανά βαρέλι έναντι 60 δολαρίων ανά που προέβλεπε προηγουμένως. Για το 2025, προβλέπει μέση τιμή του πετρελαίου WTI στα 60 δολάρια ανά βαρέλι. Η υψηλότερη τιμή στο αργό, ευνοεί την  πιστωτική ποιότητα για την εξερεύνηση και παραγωγή (E&P) και τις υπηρεσίες των πετρελαϊκών εταιρειών, αλλά σε αυτό το σημείο δεν εξετάζονται ενέργειες πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Τα κύρια σημεία αναφοράς της DBRS είναι τα ακόλουθα:

Προβλέπει σχεδόν ισορροπία στην προσφορά και τη ζήτηση υγρών καυσίμων το 2023 και αυξάνει την πρόβλεψη για την τιμή του πετρελαίου WTI σε 85 δολάρια ανά βαρέλι από 65 δολάρια/βαρέλι για φέτος.

– Πιστεύει ότι ο συνδυασμός της εξασθένησης της αύξησης της ζήτησης αργού και της αύξησης της παγκόσμιας παραγωγής, με κίνητρο την τρέχουσα ευνοϊκή τιμολόγηση, θα οδηγήσει σε ένα μέτριο παγκόσμιο πλεόνασμα το 2024. Παρά τη θετική προοπτική, αυξάνει συγκρατημένα την πρόβλεψη για το πετρέλαιο WTI για το σύνολο του 2024 σε 65 δολάρια από 60 δολάρια και προβλέπει τιμή 60 δολάρια ανά βαρέλι για το 2025.

– Διατηρεί τη μακροπρόθεσμη ζώνη τιμών του πετρελαίου WTI στο μέσο του κύκλου από τα 50 δολάρια έως τα 70 δολάρια, η οποία χρησιμοποιείται για τον καθορισμό των βασικών πιστωτικών μεγεθών και των αποφάσεων πιστοληπτικής αξιολόγησης.

– Αναμένει ότι η πιστωτική ποιότητα για τις εταιρείες εξερεύνησης και παραγωγής και τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών πετρελαίου θα συνεχίσει να έχει θετική τάση, αλλά δεν αναμένονται ενέργειες αύξησης της πιστοληπτικής αξιολόγησης αυτή τη στιγμή.

Διαβάστε ακόμη: