Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν πάνω από 2% την Πέμπτη μετά την άνοδο των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ σηματοδότησε μείωση της ζήτησης και οι ανησυχίες για τις οικονομικές προοπτικές οδήγησαν σε ευρύτερο ξεπούλημα των παγκόσμιων μετοχών.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent υποχώρησαν κατά 1,9 δολάρια ή 2,1%, στα 88,16 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησαν κατά 2,12 δολάρια ή 2,5%, στα 83,27 δολάρια το βαρέλι.

Το συμβόλαιο αναφοράς πετρελαίου διακανονίστηκε σχεδόν 2% υψηλότερα την Τετάρτη. Υποχώρησε αφού η Wall Street Journal ανέφερε ότι το Ισραήλ συμφώνησε να καθυστερήσει μια αναμενόμενη εισβολή στη Γάζα έως ότου μπορέσουν να αναπτυχθούν αμερικανικά συστήματα αεράμυνας στην περιοχή.

Οι φόβοι για μια διάχυση στη σύγκρουση, που θα μπορούσε να εμπλέξει το Ιράν και τους συμμάχους του στην περιοχή, έχουν υποστηρίξει τις τιμές του πετρελαίου τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά η νευρικότητα κάνει επίσης τους επενδυτές να απομακρύνονται από επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία.

«Βλέπουμε ευρεία αποστροφή κινδύνου στις αγορές με τις οικονομικές ανησυχίες να φαίνεται να είναι ο βασικός μοχλός αυτού», δήλωσε ο αναλυτής του OANDA, Craig Erlam.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων επέστρεψαν προς το 5% την Πέμπτη, παρασύροντας τις μετοχές σε όλο τον κόσμο σε χαμηλά πολλών μηνών.

Επιπλέον, η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό της εδώ και σχεδόν δύο χρόνια το τρίτο τρίμηνο, αυξάνοντας τις προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα διατηρήσει τα επιτόκια υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Επίσης, επιβάρυνση για τις τιμές πετρελαίου ήταν η άνοδος των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ την τελευταία εβδομάδα, υποδηλώνοντας ασθενή ζήτηση.

Τα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 1,4 εκατ. βαρέλια στα 421,1 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με τη Διοίκηση Ενεργειακών Πληροφοριών, ξεπερνώντας το κέρδος 240.000 βαρελιών που ανέμεναν οι αναλυτές από δημοσκόπηση του Reuters.

Τα διυλιστήρια αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 207.000 βαρέλια την ημέρα, ενώ τα ποσοστά χρήσης των διυλιστηρίων μειώθηκαν επίσης κατά 0,5 ποσοστιαία μονάδα στο 85,6% της συνολικής δυναμικότητας, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΙΑ.

Διαβάστε ακόμη: