Η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε ακόμη ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν το τρίτο τρίμηνο, ωθούμενη από έναν ισχυρό καταναλωτή παρά τα υψηλότερα επιτόκια, τις συνεχιζόμενες πληθωριστικές πιέσεις και μια ποικιλία άλλων εγχώριων και παγκόσμιων αντίθετων ανέμων.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, ένα μέτρο όλων των αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται στις ΗΠΑ, αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 4,9% την περίοδο Ιουλίου έως Σεπτεμβρίου, από 2,1% το δεύτερο τρίμηνο. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones προσδοκούσαν ανάπτυξη 4,7%.

Η απότομη αύξηση οφείλεται στις συνεισφορές από τις καταναλωτικές δαπάνες, τα αυξημένα αποθέματα, τις εξαγωγές, τις επενδύσεις σε κατοικίες και τις κρατικές δαπάνες.

Οι καταναλωτικές δαπάνες, όπως μετρούνται με τις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες, αυξήθηκαν κατά 4% για το τρίμηνο μετά από άνοδο μόλις 0,8% το δεύτερο τρίμηνο. Οι ακαθάριστες ιδιωτικές εγχώριες επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 8,4% και οι κρατικές δαπάνες και οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 4,6%.

Οι δαπάνες σε επίπεδο καταναλωτή κατανέμονται αρκετά ομοιόμορφα μεταξύ αγαθών και υπηρεσιών, με τα δύο μέτρα να αυξάνονται κατά 4,8% και 3,6% αντίστοιχα.

Οι αγορές αντέδρασαν ελάχιστα στις ειδήσεις, με τα αρνητικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στην Wall Street να κατευθύνονται στο ανοιχτό και τις αποδόσεις των ομολόγων κυρίως χαμηλότερες.

Η αύξηση σηματοδότησε το μεγαλύτερο κέρδος από το τέταρτο τρίμηνο του 2021.

Σε μια εποχή που πολλοί οικονομολόγοι πίστευαν ότι οι ΗΠΑ θα βρίσκονταν εν μέσω μιας τουλάχιστον ελαφριάς ύφεσης, η ανάπτυξη διατηρήθηκε σε ρυθμό λόγω των καταναλωτικών δαπανών που ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Ο καταναλωτής ήταν υπεύθυνος για το 68% περίπου του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο.

Τα στοιχεία έρχονται παρά το γεγονός ότι η Federal Reserve όχι μόνο αύξησε τα επιτόκια στο ταχύτερο από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, αλλά και δεσμεύτηκε να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλά έως ότου ο πληθωρισμός επανέλθει σε αποδεκτά επίπεδα.

Οι αυξήσεις των τιμών ήταν πολύ πιο μπροστά από τον ετήσιο στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας, αν και ο ρυθμός πληθωρισμού τουλάχιστον έχει υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες.

Διαβάστε ακόμη: