Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν τη Δευτέρα καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να επικεντρώνονται στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όπου οι διπλωματικές προσπάθειες εντείνονται σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent υποχώρησαν 31 σεντς, ή 0,3%, στα 91,85 δολάρια το βαρέλι, στις 8:00 π.μ. ET. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate υποχώρησαν κατά 40 σεντς, ή 0,4%, στα 87,68 δολάρια το βαρέλι.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς διαπραγματεύτηκαν πάνω από 1 δολάριο το βαρέλι χαμηλότερα από την προηγούμενη τιμή διακανονισμού τους στο ναδίρ τους στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Τα συμβόλαια αυξήθηκαν περισσότερο από 1% την περασμένη εβδομάδα για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, υπό τους φόβους πιθανής διακοπής του εφοδιασμού εάν ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς εξελιχθεί σε ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, τη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγική περιοχή στον κόσμο.

Το Ισραήλ συνέχισε τους βομβαρδισμούς του στη Γάζα τη Δευτέρα, αφού εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές πάνω από το νότιο Λίβανο τη νύχτα.

Ωστόσο, νηοπομπές βοήθειας άρχισαν να φτάνουν στη Λωρίδα της Γάζας από την Αίγυπτο το Σαββατοκύριακο, καθώς Άραβες ηγέτες και υπουργοί Εξωτερικών συγκεντρώθηκαν για μια σύνοδο κορυφής στο Κάιρο, η οποία δεν ήταν σε θέση να δώσει κοινή δήλωση.

«Υπάρχει κάποια ανακούφιση στην αγορά πετρελαίου που το Ισραήλ αναστέλλει μια προγραμματισμένη χερσαία εισβολή στη βόρεια Γάζα για να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση ομήρων, η οποία ανοίγει ένα παράθυρο για διπλωματία», δήλωσε η Vandana Hari, ιδρύτρια του παρόχου ανάλυσης αγοράς πετρελαίου Vanda Insights. .

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden, ο οποίος επισκέφθηκε το Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα, είχε επισκέψεις την Κυριακή με τους ηγέτες του Καναδά, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, αφού μίλησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu και τον Πάπα Φραγκίσκο.

Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Ολλανδίας θα επισκεφθούν το Ισραήλ αυτή την εβδομάδα.

Ο κίνδυνος μείωσης της προσφοράς πετρελαίου σε περίπτωση κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να έχει ηρεμήσει από την κίνηση των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα να αναστείλουν τις κυρώσεις στη Βενεζουέλα, μέλος του ΟΠΕΚ, μετά από συμφωνία της κυβέρνησης της Βενεζουέλας με την αντιπολίτευση.

Εν τω μεταξύ, η παραγωγή αργού της Νορβηγίας μειώθηκε στα 1,64 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Σεπτέμβριο, από 1,79 εκατομμύρια bpd τον Αύγουστο και κάτω από τις προβλέψεις για 1,73 εκατομμύρια bpd.

Διαβάστε ακόμη: