Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν την Παρασκευή μετά την άνοδο σε πολυετή υψηλά μια ημέρα νωρίτερα, καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν τα σχόλια του προέδρου της Federal Reserve, Jerome Powell.

Η απόδοση του 10ετούς τίτλου του Υπουργείου Οικονομικών υποχώρησε στο 4,976%, κάτω περίπου 1 μονάδα βάσης. Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου διαπραγματεύτηκε γύρω στο 5,125%, μειωμένη κατά περίπου 5 μονάδες βάσης.

Την Πέμπτη, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ξεπέρασε το 5% για πρώτη φορά από τις 20 Ιουλίου 2007. Υπενθυμίζεται ότι οι αποδόσεις και οι τιμές κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις και μία μονάδα βάσης ισούται με 0,01%.

Η κίνηση πέραν του 5% ήρθε μετά την προειδοποίηση του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Jerome Powell την Πέμπτη ότι πιθανώς απαιτείται χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη για να μειωθεί ο πεισματικά υψηλός πληθωρισμός. Είπε ότι δεν πιστεύει ότι η νομισματική πολιτική ήταν πολύ αυστηρή ως έχει.

«Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός και μερικοί μήνες με καλά στοιχεία είναι μόνο η αρχή του τι χρειάζεται για να χτιστεί η εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς τα κάτω προς τον στόχο μας», δήλωσε ο Powell στο Economic Club της Νέας Υόρκης. «Δεν μπορούμε ακόμη να γνωρίζουμε πόσο καιρό θα διατηρηθούν αυτές οι χαμηλότερες τιμές ή πού θα υποχωρήσει ο πληθωρισμός τα επόμενα τρίμηνα».

Και πρόσθεσε, «Αισθάνεσαι ότι η πολιτική είναι πολύ σφιχτή αυτή τη στιγμή; Θα έπρεπε να πω όχι».

Η τιμολόγηση των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης των τίτλων της Fed αντανακλά σχεδόν 99% πιθανότητα η κεντρική τράπεζα να διατηρήσει τα ίδια επιτόκια στο τέλος της συνεδρίασης του Νοεμβρίου, σύμφωνα με το CME FedWatch Tool. Αυτό είναι από περίπου 94% μια εβδομάδα νωρίτερα.

Διαβάστε ακόμη: