Το μέσο επιτόκιο του δημοφιλούς 30ετούς σταθερού επιτοκίου στεγαστικών δανείων έφτασε το 8% το πρωί της Τετάρτης, σύμφωνα με το Mortgage News Daily.

Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2000.

Το ορόσημο ήρθε καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων εκτινάσσονται σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από το 2007. Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων ακολουθούν χαλαρά την απόδοση του 10ετούς τίτλου του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Τα επιτόκια αυξήθηκαν απότομα αυτήν την εβδομάδα και την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν περισσότερες αναγνώσεις για την οικονομία. Την Τετάρτη, ήταν οι αιτήσεις κατοικιών, οι οποίες αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο, αν και όχι τόσο όσο αναμενόταν, σύμφωνα με το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ.

Οι οικοδομικές άδειες, δείκτης μελλοντικής κατασκευής, μειώθηκαν, αλλά κατά λιγότερο από το αναμενόμενο ποσό. Την περασμένη εβδομάδα, οι λιανικές πωλήσεις ήταν πολύ υψηλότερες από το αναμενόμενο, δημιουργώντας μεγαλύτερη αβεβαιότητα σχετικά με το μακροπρόθεσμο σχέδιο της Federal Reserve.

Αυτά τα υψηλότερα επιτόκια προκάλεσαν πτώση της ζήτησης στεγαστικών δανείων, καθώς οι αιτήσεις μειώθηκαν σχεδόν 7% την περασμένη εβδομάδα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την Ένωση Τραπεζιτών Υποθηκών.

«Ακολουθεί ένα άλλο ορόσημο που φαινόταν ακραίο πριν από λίγους μήνες», δήλωσε ο  Matthew Graham, διευθύνων σύμβουλος της Mortgage News Daily.

«Το γεγονός είναι ότι πολλοί δανειολήπτες έχουν ήδη δει επιτόκια άνω του 8%. Τούτου λεχθέντος, πολλοί δανειολήπτες εξακολουθούν να βλέπουν επιτόκια στα 7s λόγω εξαγορών και σημείων έκπτωσης».

Οι οικοδόμοι χρησιμοποιούν εξαγορές για να βοηθήσουν τους πελάτες να αντέξουν οικονομικά τα σπίτια τους. Αυτό το κάνουν μέσω των θυγατρικών τους στεγαστικών δανείων.

Ενώ είχαν χρησιμοποιήσει το εργαλείο χρηματοδότησης με πολύ φειδώ στο παρελθόν, τώρα είναι το κορυφαίο κίνητρο μεταξύ των κατασκευαστών, σύμφωνα με πηγές του κλάδου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέσο επιτόκιο στο 30ετές σταθερό ήταν μόλις 3% πριν από δύο χρόνια.

Για να το θέσουμε σε μια προοπτική, ένας αγοραστής που αγόραζε ένα σπίτι 400.000 $ με προκαταβολή 20% θα είχε μια μηνιαία πληρωμή σήμερα σχεδόν 1.000 $ περισσότερο από ό, τι θα ήταν πριν από δύο χρόνια.

Διαβάστε ακόμη: