Οι αποδόσεις των ομολόγων ήταν υψηλότερα τη Δευτέρα, με τους επενδυτές να εκτιμούν τις οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ ως αβέβαιες σχετικά με την πορεία της νομισματικής πολιτικής, καθώς και τις γεωπολιτικές ανησυχίες.

Η απόδοση του 10ετούς τίτλου του Αμερικανικού Δημοσίου ήταν πάνω από 5 μονάδες βάσης υψηλότερα στο 4,681%. Η απόδοση του 2ετούς τίτλου του Υπουργείου Οικονομικών ήταν περίπου σταθερή στο 5,058%.

Υπενθυμίζεται ότι οι αποδόσεις και οι τιμές έχουν ανεστραμμένη σχέση και μία μονάδα βάσης ισούται με 0,01%.

Την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Φιλαδέλφειας, Patrick Harker, δήλωσε ότι πιστεύει ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να διατηρηθούν στο σημερινό τους επίπεδο. Αυτό θα επιτρέψει να ξεδιπλωθεί ο αντίκτυπός τους, είπε, προσθέτοντας ότι όσο τα επιτόκια παραμένουν περιοριστικά, θα εργαστούν για τη χαλάρωση του πληθωρισμού και της οικονομίας.

Τα σχόλια του Harker ήρθαν καθώς διάφοροι αξιωματούχοι της Fed τις τελευταίες εβδομάδες πρότειναν ότι τα επιτόκια μπορεί να μην χρειαστεί περαιτέρω αύξηση λόγω της πρόσφατης απότομης αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων που οδήγησαν σε αυστηρότερες οικονομικές συνθήκες.

Περαιτέρω παρατηρήσεις από στελέχη της Fed, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Fed Jerome Powell, αναμένονται καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Στο μέτωπο των δεδομένων, οι επενδυτές θα λάβουν νέα στοιχεία για τον στεγαστικό τομέα και τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις την Τρίτη.

Οι έμποροι αφομοιώνουν νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό την περασμένη εβδομάδα, αφού η ανάγνωση του δείκτη τιμών καταναλωτή για τον Σεπτέμβριο ήταν ακριβώς πάνω από τις προσδοκίες, αντανακλώντας αυξήσεις 0,4% σε μηνιαία βάση και 3,7% σε ετήσια βάση.

Την ίδια ώρα οι ανησυχίες για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς και τις επιπτώσεις του, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοπιστωτικών αγορών και του ενεργειακού τομέα, συνεχίστηκαν καθώς το Ισραήλ αναμένεται να ξεκινήσει χερσαία επίθεση στη Γάζα αυτή την εβδομάδα.

Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι στόχευαν να εγκαταλείψουν τη βόρεια Γάζα το Σαββατοκύριακο, αφού ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους κατοίκους να απομακρυνθούν στα νότια του παλαιστινιακού εδάφους.

Διαβάστε ακόμη: