Στη διατήρηση της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής έως ότου ο πληθωρισμός υποχωρήσει δεσμεύτηκαν εκ νέου τα μέλη του συμβουλίου της Federal Reserve, σύμφωνα με το περιεχόμενο των πρακτικών της συνεδρίασης που διεξήχθη στις 19-20 Σεπτεμβρίου.

Αν και είναι σαφές πως υπήρχαν αντικρουόμενες απόψεις για την ανάγκη περαιτέρω σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, ήτοι δηλαδή αν θα πρέπει να αυξηθούν κι άλλο τα επιτόκια, υπήρχε ομοφωνία ως προς ένα σημείο: πως τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν ψηλά έως ότου το συμβούλιο πειστεί ότι ο πληθωρισμός έχει μπει σε σταθερά πτωτική πορεία προς την κατεύθυνση του ποσοστού-στόχου του 2%.

«Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων έκριναν πως μια ακόμη αύξηση στα επιτόκια σε μελλοντική συνεδρίαση πιθανότατα θα είναι σωστή, αν και κάποιοι έκριναν πως πιθανόν δεν είναι απαραίτητες περαιτέρω αυξήσεις στα επιτόκια» αναφέρουν τα πρακτικά.

Σε κάθε περίπτωση όλα τα μέλη της FOMC συμφωνούν πως το συμβούλιο θα πρέπει «να προχωρήσει προσεκτικά» κατά τη διαμόρφωση των επόμενων αποφάσεων της, τα οποία θα πρέπει να βασίζονται στη ροή των τελευταίων μακροοικονομικών στοιχείων και όχι στο όποιο μονοπάτι έχει προαποφασιστεί.

Θυμίζουμε πως το συμβούλιο είχε τότε κρατήσει στάση αναμονής, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας ακόμη αύξησης στα επιτόκια μέχρι τα τέλη της χρονιάς. Έκτοτε, ωστόσο, το κλίμα στην αγορά έχει μεταβληθεί, καθώς οι traders εκτιμούν ότι η πίεση του πολέμου στις οικονομίες θα αποτρέψει τη Fed να συμβάλει στην πίεση αυτή ανεβάζοντας κι άλλο τα επιτόκια.

Διαβάστε ακόμη: